Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ. Ч.1 doc.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Навчальні завдання для самостійної роботи

XV. D Виконайте практикуючу вправу “Моя краща організація” [1 (85)]:

Опишіть організацію будь-якої сфери діяльності, в якій, на Вашу думку, Ви знайшли умови, що сформували у Вас дане уявлення. Текст повинен складатися з фактів організаційного життя, а не з умозорових оцінок, які часто не є результатом глибокого аналізу фактів та подій.

XVI. ■ Підготуйтесь до наступного практичного заняття за навчальними запитаннями до нього.

ХVІІ. ■ Знайдіть і принесіть свіжий номер будь-якої української газети із статтею про будь-яке політичне рішення.

Для підготовки до наступного заняття

1 [с. 69 - 79]; 5 [с. 146 - 165]; 6 [с. 68 - 74]; 7 [с. 84-106]; 8 [с. 112 - 140]; 9 [с. 81-95]; 10 [с. 45 - 53], 12 [с. 144 - 150]; 17 [с. 20 - 22].

Практичне заняття №6

Тема: Зовнішнє середовище менеджменту

Мета: Закріпити знання про зовнішнє середовище організації, навчитися визначати й оцінювати фактори зовнішнього середовища, які впливають на її діяльність.

Навчальні запитання:

    1. Розкрийте особливості впливу факторів зовнішнього середовища на організацію.

    2. Охарактеризуйте на конкретних прикладах вплив факторів зовнішнього середовища прямої дії на виробничо-господарську організацію.

    3. Охарактеризуйте зовнішнє середовище непрямого впливу.

Запитання для роздумів:

Як визначити позитивний та негативний вплив зовнішнього середовища на успішність діяльності організації? [5(с. 146)]

Хід заняття

І. ■ Опишіть організацію будь-якої сфери діяльності, в якій, на Вашу думку, Ви знайшли умови, що сформували у Вас уявлення про те, що ця організація є однією з кращих.

ІІ. ■ Виявлення аналітичних здібностей, природної спостережливості, ерудиції у різних сферах суспільно-політичного життя, здатності до аналізу й синтезу з допомогою гри “Бачення проблем” (за джерелом 43)

Група ділиться на робочі підгрупи – по 4 особи у кожній. Кожен член першої підгрупи звертається лише до одного члена найближчої (якщо рухатись за годинниковою стрілкою) підгрупи і називає проблеми, які виникають у нього (того, до кого звертаються) у зв’язку з однією з тем (кожному члену підгрупи відводиться окрема тема): “Харчування. Університетська бібліотека. Бюрократ. Виховання. Мода. Культура поведінки. ВНЗ”. Далі – по колу. Після того як усі назвали проблеми інших, відбувається обговорення того, чи дійсно такі проблеми мають місце.

ІІІ. D Розв’яжіть задачі [20 (c. 11 - 12)]:

  1. Задача Ейлера: Дві селянки принесли на базар разом 150 яєць, одна – більше, ніж друга: обидві виручили однакову суму грошей. Перша тоді сказала другій: “Якби у мене були та кількість яєць, що були у тебе, я б виручила за них 15 крейцерів”. Друга відповіла: “А якби ті яйця, що були у тебе, були в мене, я б виручила за них 6 2 /3 крейцерів” Скільки яєць було у кожної жінки?

2. 80 торгових кіосків обслуговує 78 продавців. Скільки днів може відпочивати кожен продавець протягом року (355 днів) при умові, що кожного дня в середньому має працювати 90% торгових кіосків з одним продавцем у кожному?

ІV. ■ Знайдіть неточності у змісті таблиці: