Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ. Ч.1 doc.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Чинники зовнішнього середовища організації

Чинники непрямого впливу

Чинники прямого впливу

  • економічні

  • природні

  • політико-правові

  • соціально-культурні

  • стан НТП

  • міжнародне середовище

  • постачальники

  • конкуренти

  • стан економіки

  • споживачі

  • ресурси

  • закони

  • технології

V. D Доповніть схему таким чином, щоб її можна було назвати “Склад та взаємозв’язок елементів зовнішнього та внутрішнього середовища організації”:

Закони,

державні

органи

середовище прямого впливу

Внутрішні замінні в організації:

Ресурси продукт

Групові

Інтереси

Середовище

влада та відношення

до неї

кредитна

система

країни

VІ. D На основі наведеної нижче інформації проаналізуйте фактори, що впливають на діяльність підприємства.

Н-ська птахофабрика має досить високу частку на ринку м’яса птиці. За останні роки, не дивлячись на використання застарілого обладнання і непрогресивних високозатратних технологій вирощування птиці й пакування продукції, завдяки можливості економії на масштабах виробництва, їй вдалося накопичити значний власний капітал. Однак нині птахофабрика має низьку рентабельність і опинилася у скрутному становищі. З одного боку, негативно впливають на результати її виробничо-господарської діяльності інфляція, посилення податкового тиску, негативна екологічна ситуація, погіршення демографічної ситуації, зниження рівня життя людей, зростання залежності від інновацій, а з іншого сильний конкурентний тиск спричиняє поява на українському ринку значної кількості різноманітної продукції з м’яса сільськогосподарської птиці виробленої українськими та закордонними фірмами. Саме поява дуже великих підприємств типу “Наша ряба” та рішення невеликих птахофабрик самостійно займатись не лише виробництвом, а й переробкою та реалізацією м’яса птиці, значно ускладнила роботу підприємства.

Зростання цін на енергоносії та корма змушує підприємство підвищувати ціни на свою продукцію, що спричиняє зниження попиту на неї. Окремо слід наголосити на тому, що як оптом так і вроздріб (у власних “точках” продажу м’яса) реалізація продукції підприємства останнім часом іде не дуже добре. А як може бути по іншому? Продукція погано запакована, термін її зберігання маленький, рівень сервісного обслуговування низький.

Сумним є те, що висококваліфікованим виробничим персоналом управляють неефективні менеджери. Їх підходи до управління потребують перегляду. Наприклад, удосконалення потребує неадекватна система оплати й стимулювання праці. При цьому зазначимо, що організаційна структура підприємства є раціональною.

Відсутність прогресивної технології, яка б давала змогу покращити пакування продукції, продовжити термін її зберігання та нші перераховані фактори призвели до значного витіснення продукції Н-ської птахофабрики іншими українськими виробниками аналогічної продукції. Та не треба втрачати надії. Потрібно працювати, вирішувати проблеми. Наприклад, однією з можливостей, якою слід скористатися оновленому менеджменту підприємства є формування ринку екологічно безпечних товарів. Більш упевнено дивитись у майбутнє дозволяє зростання законодавчої стабільності тощо.

Завдання

        1. D Проведіть SWOT-аналіз підприємства. З цією метою визначте внутрішні (сильні і слабкі сторони підприємства) та зовнішні фактори (можливості і загрози для підприємства), оцініть їх важливість і порівняйте. Результати аналізу подайте у вигляді таблиць: