Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма підтримки малого підприємництва.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Програма

 

підтримки малого підприємництва

 

вОвруцькому районі

 

на 2009-2012 роки

 

 

Зміст.

 

Характеристика Програми підтримкималого підприємництва в Овруцькому районіна 2009-2012 роки ........................................... 3-6

 

 

РОЗДІЛ 1.Загальна характеристика стану підприємництва в Овруцькому районі........................................................................6-14

 

1.1. Стан і аналіз підтримкималого підприємництва

в районі...............................................................................................6-12

 

1.2.Проблеми підтримкипідприємництва.................  ..................12-13

 

1.3.Пріоритетні завдання.................................................................13-14

 

 

РОЗДІЛ 2. Напрямки реалізації Програми............................14-21

 

2.1.Удосконалення нормативно-правової бази та впровадження державної регуляторної політики.................................................14-16

 

2.2.Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримки..................16-18

 

2.3. Матеріально-технічне та інформаційне забезпечення, подальше формування інфраструктурипідтримки малого

підприємництва ............................................................................18-21

 

ХАРАКТЕРИСТИКА

Програми підтримки  малого підприємництва в Овруцькому районі на 2009-2012 роки

Програма підтримки малого підприємництва в Овруцькому районі на 2009-2012р.р. розроблена на виконання Законів України “Про державну підтримку малого підприємництва”, “Про державне прогнозування та розроблення програми економічного і соціального розвитку України”, Указу Президента України “Про заходи щодо забезпечення підтримки та дальшого розвитку підприємництва”. У Програмі враховані положення Законів України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” Програми діяльності Кабінету Міністрів України, інших програмних, законодавчих та нормативно-правових документів щодо регулювання та розвитку підприємництва.

Враховуючи важливу роль малого підприємництва у розв’язанні економічних і соціальних проблем Овруцького району, прогнозні показники розвитку малого підприємництва визначають основні шляхи реалізації на районному рівні державної політики розвитку малого підприємництва, у тісному зв’язку з політикою зайнятості населення та інвестиційно-інноваційними напрямками розвитку району.

Програма являє собою узгоджений за ресурсами, виконавцями і термінами реалізації комплекс заходів, спрямованих на створення правових, фінансових, соціально-економічних, організаційно-господарських та інших умов розвитку малого підприємництва з урахуванням аналізу результатів виконання аналогічної програми попереднього періоду. Виконання цієї Програми є послідовним продовженням роботи органів місцевої влади, громадськості, ділових та наукових кіл  району щодо створення системи підтримки розвитку малого підприємництва.

Таблиця 1

Загальна характеристика Програми підтримки малого підприємництва в Овруцькому районі на 2009-2012 роки

1.Площа території  району

Кількість населення

Основні економічні напрямки

 

 

2.Головний розробник Програми:

Співрозробники:

 

 

 

3.Мета Програми розвитку малого підприємництва в Овруцькому районі  на 2009-2012 роки

 

 

 

– 3,2тис.кв.м.

–  61,2 тис.чоловік

–  сільське господарство, промисловість, будівництво, транспорт, торгівля, громадське харчування та побут.

 

Управління економіки райдержадміністрації.

 

Відділ у справах сім`ї, молоді та спорту,  районний центр зайнятості, Овруцька міжрайонна державна податкова інспекція, районна спілка підприємців, державний реєстратор.

Спрямування дій органів місцевого самоврядування, суб’єктів малого підприємництва, об’єднань і спілок підприємців, установ ринкової інфраструктури на створення сприятливих правових, економічних, морально-психологічних, організаційних та інших умов для стабільної та ефективної роботи підприємств малого бізнесу, підвищення ролі цього сектора ринкової економіки в структурній перебудові народногосподарського комплексу та вирішенні соціально-економічних проблем розвитку району.

 

4.Пріоритетними завданнями Програми є:

·         створення сприятливих  умов для започаткування  підприємницькоїдіяльності;

·         реалізація регуляторної політики шляхом підвищення рівня підготовки регуляторних актів та забезпечення публічного обговорення проектів регуляторних актів, які зачіпають права та інтереси підприємців;

·         організація нормативно-правового забезпечення та юридичного захисту підприємців;

·         фінансово-кредитне забезпечення та матеріально-технічна підтримка розвитку малого підприємництва;

·         сприяння створенню робочих місць суб`єктами малого підприємництва;

·         підтримка ділової та інвестиційної активності, розвитку конкуренції на ринку товарів та послуг;

·         cприяння розвитку елементів ринкової інфраструктури, що забезпечують мале підприємництво кваліфікованими інформаційними, освітніми та консалтинговими послугами;

·         активізація співпраці органіврайонної  влади з громадськими організаціями та об`єднаннями підприємців.

 

Таблиця 2

Очікувані кінцеві результати від реалізації Програми

в динаміці змін цільових показників.

 

Вихідні дані на початокдії Програми

(2008 р. факт)

Очікувані результатина кінець дії програми        (2012 р. очікуване)

1. Кількість  малих підприємств / кількість на 10 тис.чол. населення (одиниць)

109/17,8

119/19

2. Чисельність працюючих на малих підприємствах (осіб)

1420

1500

3. Кількість підприємців – фізичних осіб (зареєстрованих/ сплачують податки)

1899/1878

2012/1895

4. Частка реалізованоїмалими підприємствами продукції (робіт, послуг) у загальних обсягах реалізаціїрайону %)

15,0

16,5

5. Надходження до бюджетурайону від діяльності малих підприємницьких структур(тис.грн.)

2253,0

2500,0

7.Кількість підприємців, що пройдуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації (осіб)

271

300

8.Кількість створених нових робочих місць (одиниць)

205

215

9.Терміни і етапи реалізації Програми

2009-2012 роки

10.Виконавці

Управління економіки, відділ усправах сім`ї, молодіта спорту,  фінансове управління, відділархітектури та містобудування, відділземельних ресурсів, районнийцентр зайнятості, міжрайонна державна податкова інспекція, міська, селищна та сільські ради

11.Основні джерела фінансування

Коштибюджету району, кошти виконавців.

12. Загальна сума коштів, необхідних на фінансування заходів, тис.грн.

2009 рік – 196,7тис.грн. (в т.ч. кошти місцевого бюджету– 2,5 тис.грн.)

2012 рік – 328,7 тис.грн. (в т.ч. кошти місцевого бюджету– 22,5 тис.грн.)

13. Система організації контролю за виконанням Програми

Щоквартально до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом,  управління економіки, відділ у справах сім`ї,  молоді та спорту,  відділ архітектури та містобудування, відділ земельних ресурсів, Державний реєстратор в Овруцькому районі, районний центр зайнятості, міжрайонна державна податкова інспекція,фінансове управління, міська, селищна та сільські ради  надають інформацію про стан виконання заходів Програми для узагальнення. Узагальнення проводить управління економіки.

 

Результатами реалізації Програми стане прискорення розвитку малого підприємництва, повноцінне використання його потенційних можливостей, перетворення його на дієвий механізм розв`язання економічних і соціальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, вирішення проблем зайнятості та насичення вітчизняного ринку товарами та послугами.

В залежності від соціально-політичного становища на державному рівні, змін в економіці та соціальній сфері району, змін чинного законодавства у Програму можуть вноситись корективи.

 

РОЗДІЛ 1.Загальна характеристика стану підприємництва в районі.

1.1. Стан і аналіз розвитку малого підприємництва в районі.

У процесі поглиблення ринкових перетворень та розвитку позитивних тенденцій економіки Овруцького району роль малого та середнього бізнесу стає все більш вагомою. У зв”язку з цим, зусилля органів виконавчої влади спрямовуються на створення позитивних умов для ефективного функціонування підприємницького сектору. Сприятливе середовище для розвитку підприємництва – це основна передумова зниження тінізації бізнесу та більш повного використання його потенціалу для місцевого розвитку. З цією метою за період 2008-2008 років у районі запроваджені нові підходи до діяльності по реєстрації юридичних та фізичних осіб, видачі документів дозвільного характеру, визначено організаційні засади державної регуляторної політики.

Мале підприємництво виступає важливим чинником, що за сприятливих умов його розвитку має значний вплив на процеси оптимізації структури місцевої економіки, збільшення рівня зайнятості працездатного населення. Саме тому набуває важливості об`єднання зусиль підприємців, бізнес-асоціацій та органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування для реалізації заходів, спрямованих на подальший розвиток і підтримку підприємницької діяльності.

За підсумками 2008 року в районі функціонувало 109 малих

підприємства, що становить 68,8% від загальної кількості підприємств  суб’єктів підприємницької діяльності району, та  1891 підприємець-фізична особа.

Помітною є частка малих підприємств у загальних обсягах реалізації продукції. У 2008 році питома вага реалізованої малими підприємствами продукції у загальних обсягах району складала 7,8 %.

Одним із показників розвитку малого підприємництва є кількість малих підприємств на 10 тисяч наявного населення. У даний час на 10 тис. чоловік населення міста в середньому припадає  17,8  малих підприємств.

Мале підприємництво відіграє значну роль у наповненні бюджетів всіх рівнів. Загальний обсяг надходжень від підприємницьких структур за окремими статтями за 2009рік очікується  2,8  млн. грн., що на  9,7 % більше, ніж у 2008 році. В структурі місцевих податків і зборів найбільша питома ваганалежить єдиному податку  – 33,2% та ринковому збору – 26,6%.

  Таблиця 3

Надходження до  бюджету  району від діяльності

малих  підприємницьких структур району

(тис. грн.)

№ пп

Вид платежу

Сплачено, тис. грн.

Темпи росту(%)2008р. до 2008р.

2008рік

факт

Очікуване за 2009р.

1.                

Фіксований податок на доходи суб’єктів підприємницької діяльності (фізичних осіб)

244,5

254,8

+4,0

2.                

Прибутковий податок на доходи від підприємницької діяльності

28,9

29,8

+3,0

3.                

Орендна плата за землю

148,0

154,7

+4,5

4.                

Плата за державну реєстра цію

15,5

15,7

+1,6

5.                

Плата за торговий патент

497,6

527,5

+7,0

6.                

Плата за єдиний податок

1132,0

1222,6

+8,0

7.                

Збір за розміщення об’єктів торгівлі та побуту

42,3

43,5

+2,8

8.               8

Ринковий збір

620,5

682,0

+10,0

 

РАЗОМ:

2729,3

2930,6

+7,3

Підприємства роздрібної торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення продовжують оновлювати торговельне устаткування та впроваджувати нові методи та технології в торгівліта надання послуг.  Серед об’єктів роздрібної торгівлі набувають розвитку підприємства вузької спеціалізації, такі як: «Гурман», «Світоч» – по торгівлі продуктами харчування, «Меблі» – по торгівлі меблями, «Силует» – по торгівлі тканиною та фурнітурою.

 

Структура малих підприємств

за видами економічної діяльності.

Найбільш привабливою для малих підприємств залишається сфера торгівлі та послуг. Так, 27,8% малих підприємств районуздійснюють свою діяльність в торгівлі, 30,7% - у промисловості,  8,6% - у сфері здійснення операцій з нерухомістю, 3,9% - у наданні комунальних послуг, 4,6% - в громадському харчуванні, 4,2% - у транспорті, 3,9% у веденні лісового господарства, 5,7% - на будівництві, 7,6% - у сільському господарстві, 2,0% - у сфері охорони здоров'я, 1,0% - в освіті.

 

Структура малих підприємств за видами економічної діяльності, одиниць.

 

У 2008 році  реалізовували продукцію, роботита надавали послуги 72 малих підприємства, або 69,2 відсотка  від загальної кількості малих підприємств. Ними реалізовано продукції, робіт, послуг на 38,6 млн. грн. у діючих цінах, або 7,8 відсотка загальнорайонного обсягу.

У порівнянні з 2007 роком обсяг реалізації збільшився на 4,2 млн.грн., або на 12,0 відсоткових пункта.

Найбільші обсяги виробництва продукції - за підприємствами  промисловості  -  14,4  млн. грн. та торгівлі – 14,5 млн.грн.

 

 

Структура  обсягів реалізації продукції, робіт, послуг малими  підприємствамиОвруцького району за основними видами економічної діяльності у2008 році.

Таблиця 4

Обсяги реалізованої продукції, робіт, послуг

малими підприємствами Овруцького району за 2008 рік.

п/п

Види економічної діяльності

Обсяг реалізованої продукції, тис.грн.

1

Сільське господарство, лісове господарство та мисливство

1764,6

2

Промисловість

14398,9

3

Будівництво

3726,3

4

Торгівля

14490,7

5

Діяльність готелів та ресторанів

208,3

6

Діяльність транспорту та зв’язку

902,7

7

Операції з нерухомістю

1630,0

8

Надання комунальних та індивідуальних послуг, діяльність у сфері охорони здоров'я освіти, культури та спорту.

1472,3

 

Всього

38593,8

 

На підприємствах малого бізнесу областів 2008 році працювало 1174 осіб найманих працівників. або  13,0 % від  середньорічної кількості працівників, зайнятих в галузях економіки району.

На одному малому підприємстві районуу 2008 році в середньому працювало 11осіб.

На кінець2008 рокусередньомісячна заробітна плата одного працівника малого бізнесу в порівнянні з 2007 роком збільшилась на 110,1 грн., або на 20,0 відсотка і становила  516,56грн.  

 

У 2008 році  підприємствами малого бізнесу було освоєно 6,4 млн.грн. валових капітальних інвестицій.

 

Структура суб’єктів підприємницької діяльності (фізичних осіб) за видами економічної діяльності.

Чисельним сектором малого підприємництва є підприємці.

Для приватних підприємців пріоритетним напрямком діяльності також залишається торгівля та надання послуг населенню. Так,з 1891субєктів підприємницької діяльності,фізичних осіб що перебувають на обліку в міжрайонній податковій інспекції 1499  чол. займається торговельно-посередницькою діяльністю,  104 приватних підприємців здійснюють свою діяльність у сфері надання послуг населенню, 80приватних підприємців зайняті у виробництві.

Таблиця 5

Динаміка кількості  приватних підприємців за видами економічної діяльності

Кількість

фізичних осіб

2008 рік

2009рік

(очікуване)

Відхилення

( +, - )

Темп росту,

%

Всього

1891

1968

+77

104,0

·                торгівля

1537

1547

+10

100,6

·                виробництво

74

92

+18

124,3

·                надання послуг

118

122

+4

103,3

·                громадське харчування

22

25

+3

113,6

·                інші

140

182

+42

130,0

 

Протягом 2008 року Державним реєстратором здійснено 1925 реєстраційних дій щодо державної реєстрації змін, припинення та створення суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних та юридичних осіб в районі.

За 2009 рік очікується реєстрація 77 суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.

Поряд з цим проводилась  робота по заміні старих свідоцтв підприємців на нові і внесення суб’єктів підприємницької діяльності до Єдиного автоматизованого реєстру юридичних та фізичних осіб.

На виконання Закону України «Про дозвільну систему  у сфері господарської діяльності  за термін дії Програми суб’єктам підприємницької  діяльності через Єдиний дозвільний офіс було видано близько 300 документів дозвільного характеру, що регламентують здійснення господарської діяльності.

Для спрощення процедури отримання дозволів було організовано прийом суб’єктів господарювання представниками дозвільних органів району в одному приміщенні.

Одним із важливих аспектів реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність є фінансово-кредитна підтримка.

Для потреб розвитку малого та середнього підприємництва  в районі залучаються кошти на зовнішньому фінансовому ринку. Загальна сума кредитів, виданих суб’єктам малого та середнього підприємництва філіями комерційних банків, які діють в районі, збільшилась проти 2008 року на 25%. Такими банківськими установами, як  Овруцька філія дирекції АППБ “Аваль”, філія «ПриватБанку», відділення Промінвестбанку»,  відділення «Правекс – банк»  за 2008 рік надано кредитів на суму близько  2 млн. грн.

Фінансову підтримку малого бізнесу здійснюють також небанківські установи, зокрема Кредитна спілка «Оберіг».

Продовжується практика надання одноразових виплат по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності за рахунок Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Районним  центром зайнятості за 2008 рік здійснено таких виплат на  суму   8,2  тис. грн., що на 23,8 тис.грн більше ніж в 2007 році.

За  2008- 2008 роки 505осіб з числа безробітних пройшли навчання  за  10професіями, орієнтованими на підприємницьку діяльність.

Процесу становлення малого бізнесу значною мірою сприяло формування інфраструктури підтримки суб’єктів підприємництва. Консультативну та правову допомогу малому підприємництву сьогодні надають: Овруцька районна спілка підприємців, Овруцька районна Асоціація роботодавців «Рада директорів», Аудиторська фірма «Парітет», Асоціація регіонального розвитку Овруччини.

В учбових закладах продовжуєтьсянавчання основам підприємництва.

У впровадженні засад єдиної державної регуляторної політики в районі значну роль відіграє і координаційна рада  з питань розвитку підприємництва при райдержадміністрації, якоюзапроваджено систему планування та підготовки регуляторних актів. До їх  обговорення залучаються представники об`єднань підприємцівта самі підприємці.