Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР №6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

5

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 6 (2 год.)

Тема: Організація розрахунків обліку готової продукції та її реалізації

Мета:

навчальна: Узагальнити та доповнити знання студентів з теми „Автоматизація обліку готової продукції та її реалізації”;

дидактична: Познайомитись з організацією обліку готової продукції та її реалізації і навчитись виконувати розрахунки з обліку готової продукції та її реалізації у задачі 1С-Бухгалтерія;

виховна: Виховувати почуття відповідальності, любові до обраного фаху, охайність та пунктуальність.

Обладнання: Комп'ютер типу Celeron; програма "1С: Підприємство 7.7."

Література

  1. Інформаційні системи бухгалтерського обліку: Підручник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". /Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Т.В. Давидюк, Т.В. Шахрайчук. За ред. Проф. Ф.Ф. Бутинця; 2-е вид., перероб. і доп. - Житомир: Пл. "Рута", 2002. - 544 с

  2. Филимонова Е.В. Практическая работа в 1-С Предприятие 7.7. Настройка, конфигурирование, программирование и эксплуатация. Учебное пособие. Изд. 2-е доп. и перераб. - Ростов н/Д: изд-во «Феникс», 2004 - 416 с.

  3. Подольский В. И. Информационные системы бухгалтерского учета. – М.: ЮНИТИ, 1998. – 366 с.

Теоретичне обґрунтування

Облік розрахунків з покупцями та постачальниками

Облік розрахунків підприємства з його контрагентами (покупцями і постачальниками) ведеться в типовій конфігурації в розрізі так званих документів-замовлень.

Документом-замовленням в програмі є перший документ в пов'язаній за змістом послідовності документів, які впливали на стан розрахунків з контрагентом (регламентували відносини з ним). Прикладами такої послідовності можуть бути:

  • рахунок-фактура - видаткова накладна - банківська виписка (в цьому випадку замовленням є рахунок-фактура);

  • рахунок-фактура - банківська виписка - видаткова накладна (замовленням також є рахунок-фактура);

  • договір - прибуткова накладна - банківська виписка (замовленням є договір);

  • договір - рахунок-фактура - видаткова накладна - банківська виписка (замовленням є договір);

  • видаткова накладна - банківська виписка (замовленням є видаткова накладна);

  • вхідний рахунок - банківська виписка - прибуткова накладна (замовленням є вхідний рахунок).

Варіант обліку взаєморозрахунків з клієнтом - по рахунках/накладних або за договорами визначається ,для кожного клієнта в реквізиті "Вид взаиморасчетов" форми елементів довідника "Контрагенты". Наприклад, підприємство може вести облік взаєморозрахунків з постійними постачальниками (покупцями) в розрізі договорів, а з випадковими постачальниками (покупцями) - в розрізі рахунків/накладних. Разом з тим, вибір варіанту обліку взаєморозрахунків "По договорам" зберігає можливість ведення обліку розрахунків з тим же контрагентом в розрізі рахунків (накладних).

По одному й тому ж замовленню може бути декілька відвантажень і декілька оплат, однак не можна виконати відвантаження або оплату одразу по декількох замовленнях.

Типова конфігурація дозволяє вести облік господарських операцій підприємства по кількох видах розрахунків - готівка, передоплата і бартер

Кожен з них має свої особливості у використанні і по-різному відображається в бухгалтерському обліку. Вибір того чи іншого виду торгівлі здійснюється в кожному прибутковому і видатковому документі.

Реалізує стандартну схему відвантаження і оплати товару. При і проведенні документ "Расходная накладна" формує типові і Передоплата бухгалтерські проводки. Передоплату можна використовувати не лише у випадку фактичної передоплати клієнта за товари, а в будь-якій ситуації, при безготівкових розрахунках для проведення видаткових чи прибуткових документів Використовується у випадку, якщо передбачається негайний розрахунок готівкою за придбаний товар. Таким чином, накладна за готівку, окрім стандартних дій, формує бухгалтерську проводку по оплаті товару. У випадку, коли готівку передбачається розрахунок готівкою через певний проміжок часу, потрібно виписати накладну на "передоплату", а при надходженні грошей в касу, оформити цю операцію за допомогою документу "Приходный ордер" Використовується при оформленні товарообмінних (бартерних) операцій. Бартер відрізняється від інших розрахунках набором . сформованих бухгалтерських проводок. Зазначимо також, що рєєстраиія факту взаємозаліку по бартерній угоді оформлюється в _y -типові конфігурації з допомогою документу "Перезачет бартер", який слід вводити по відношенню до документу, який закриває бартерну поставку попередній числом з метою коректного визначення сум попереднього відвантаження при його Операції щодо надходження запасів на підприємство згідно договорів оформлюються документами, зазначеними в

Основу розрахункових операцій становлять укладені договори Для введення договору в програмі необхідно виконати команди: "Документы"- "Договор". При введенні договору потрібно:

  • визначити контрагента з яким укладається договір;

  • валюту, в якій проводитимуться розрахунки та її курс у гривнях;

  • вид торгівлі;

  • зазначити оподаткування ПДВ операцій по договору.

Крім того, в договорі визначаться термін дії (через визначення дати початку та кінця його дії) та загальна сума договору.

Як один з параметрів документу потрібно визначити відображення операцій по договору в податковому обліку та необхідної виписки податкових накладних.

Як контрагентів слід реєструвати всіх юридичних і фізичних осіб, зазначених в документах, банківські установи, які беруть участь в розрахунках з контрагентами, матеріально відповідальних і підзвітних осіб.

Головне вікно словника містить дві таблиці: таблицю контрагентів і таблицю реквізитів вибраного контрагента. Таблиця реквізитів містить три закладки, на яких розміщені списки банківських реквізитів, адреса і способи зв'язку з контрагентом. Інформація структурована по каталогах.

Для кожного контрагента, що є постачальником чи покупцем, повинен бути зареєстрований хоча б один особовий рахунок, на якому буде вестись облік в одному виді валюти. Для обліку в різних валютах чи для деталізації обліку кількість особових рахунків може бути збільшена.

Перед початком роботи із програмою необхідно сформувати відомості залишків по дебіторській (кредиторській) заборгованості. Протягом місяця здійснюється реєстрація господарських операцій. їх дані (точніше дані проводок, що містять рахунки взаєморозрахунків) автоматично відображається в регістрі взаєморозрахунків. Для оперативного контролю стану взаєморозрахунків, а також для правильної обробки складних операцій (наприклад, взаємозаліків) призначені відомості взаємних розрахунків з дебіторами (кредиторами).

Після завершення облікового періоду здійснюється операція по перенесення залишків на початок наступного облікового періоду. В процесі перенесення залишків відбувається автоматичне формування відомостей залишків і відомостей взаєморозрахунків з дебіторами (кредиторами) на наступний місяць (для цього необхідно встановити параметр програми "Формировать ведомости" у формі, що з'являється при виклику функції перенесення залишків). Для кожної відомості взаємних розрахунків за попередній обліковий період формується аналогічна відомість на наступний період. Вихідний залишок для кожного рядку старої відомості переноситься як вхідний залишок рядку нової відомості. Якщо вихідний залишок нульовий і за минулий місяць по даному рядку зафіксовані нульові обороти, такий рядок на новий місяць не переноситься.

Для перегляду інформації про взаємні розрахунки необхідно виконати наступні дії:

Робота з відомостями взаємних розрахунків ведеться в розділі "Расчеты с дебиторами/кредиторами". Кожна така відомість створюється і відображає взаєморозрахунки з дебіторами (кредиторами) в одній валюті по одному із синтетичних рахунків, в розрізі підзвітних осіб, постачальників, покупців, інших дебіторів або кредиторів.

Відомість складається з рядків. Рядки створюються програмою автоматично, коли перед початком експлуатації програми реєструються залишки по дебіторській (кредиторській) заборгованості і надалі при виконанні команди "Перенос остатков по счетам".

По мірі реєстрації і виправлення господарських операцій програма формує нові рядки відомостей, а також вносить виправлення у вже існуючі рядки. Після того, як зареєстровано нову господарську операцію, програма переглядає її проводки. Якщо один з рахунків проводки має одну з типових форм аналітичного обліку здійснюється автоматичний пошук в регістрі взаєморозрахунків необхідного рядка, причому спочатку програма шукає рядок, всі параметри якого (контрагент, рахунок, підстава, особлива оцінка) точно відповідають характеристикам даної господарської операції і даної проводки. Якщо такий рядок не знайдений, програма шукатиме рядок, у якому з параметрів проводки збігаються контрагент, рахунок і параметри, позначені для даного рахунка в словнику "План счетов".