Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Основи психокорекції_Мазяр О.В. (6.010100).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Алгоритм виконання Лабораторної роботи

  1. Уважно прочитайте план лабораторного заняття (у робочій програмі або інструктивно-методичних матеріалах).

  2. На основі плану визначте, за яким напрямком чи проблемою маєте провести психокорекційну роботу.

  3. Користуючись літературою, зазначеною у плані лабораторного заняття, розробіть психокорекційну програму, за якою буде проведена робота.

  4. Уважно прочитайте зміст психокорекційних методик, зверніть увагу на їх призначення, вікові, інтелектуальні, емоційні особливості, дотримуйтесь валідності методик.

  5. Визначте, які матеріали необхідно здати по завершенню лабораторного заняття.

  6. Визначте, який стимульний матеріал та допоміжні матеріали необхідні для проведення психокорекційної роботи, підготуйте їх завчасно. Стимульний матеріал має бути акуратним та розбірливим.

  7. Якщо процедура проведення психокорекційної роботи передбачає ведення протоколу, з’ясуйте, яка саме інформація має бути у ньому представлена. Ви можете завчасно підготувати шаблон протоколу (наприклад, у вигляді таблиці), зазначивши інформацію, яку необхідно зафіксувати.

  8. Уважно прочитайте інструкцію та спробуйте самостійно виконати кілька завдань методики. Якщо окремі пункти інструкції Вам не дуже зрозумілі, прочитайте їх ще кілька разів, звернувшись до наведених прикладів. Спробуйте кілька разів повторити інструкцію вголос, звертаючись до уявного клієнта, щоб запам’ятати її.

  9. Ще раз перечитайте процедуру проведення психокорекційної роботи. Якщо процедура проведення складна, складіть для себе алгоритм проведення психокорекційного заняття.

  10. Визначте у психокорекційній програмі, як діятиме у випадку, коли у клієнта виникнуть труднощі при виконанні певних вправ. Окремо визначте ті труднощі, що можуть повставати під час роботи і підготуйте альтернативні завдання.

  11. Приступайте до психокорекційної роботи.

  12. Узагальніть результати психокорекційної роботи, встановіть, чи відповідає вона критеріям ефективності. У разі, коли результати роботи не будуть успішними, встановіть причини неефективності, висловіть власні міркування стосовно причин, які дали такий результат. При написанні висновків необхідно використовувати професійну психологічну термінологію.

  13. На основі інтерпретації результатів зазначте, у яких напрямках має проводитися подальша корекційна або розвивальна робота з клієнтом, по можливості наведіть приклади конкретних вправ, які можуть бути використані. При написанні рекомендацій варто уникати загальних фраз на зразок «читати книги», «більше спілкуватися» тощо.

  14. Матеріали проведеного дослідження Ви маєте представити у вигляді звіту. Вимоги до оформлення звіту зазначені в інструктивно-методичних матеріалах.

  15. Порівняйте, чи відповідає зміст Вашого звіту зазначеним вимогам. Якщо Ваш звіт неповний, допрацюйте його.

  16. Розташуйте сторінки звіту у логічній послідовності.

  17. Скріпіть сторінки звіту стиплером у верхньому лівому куту.

  18. Здайте звіт викладачу по завершенню лабораторного заняття (для студентів денної форми навчання).

  19. Складіть звіти, зазначені у пункті «Вимоги до екзамену», по порядку в окрему папку та здайте їх у термін, вказаний викладачем (для студентів заочної форми навчання).

  20. Звіти за лабораторні заняття є основою для виконання професійно-орієнтованого завдання на підсумковій модульній роботі та екзамені.

  21. При здачі звітів прохання не вкладати їх у файли.

Пам’ятайте: якщо Ви не змогли самостійно знайти відповіді на питання, поставте їх викладачеві на лабораторному заняття або на консультації. Ставити питання на ПМР або екзамені вже запізно.