Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Основи психокорекції_Мазяр О.В. (6.010100).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Практичні заняття

Кожне практичне і лабораторне заняття завершується виконанням складової частини професійно-орієнтованого завдання, яку студент зобов’язаний здати в кінці модулю. Студент самостійно обирає для виконання одне з запропонованих професійно-орієнтованих завдань. Також студент має право обрати будь-яку психокорекційну ситуацію, наведену в методичній літературі, наприклад, за книгою: Васьковская С.В., Горностай П.П. Психологическое консультирование: Ситуац. задачи. – К.: Вища шк., 1996. – 192 с..

Студент, який у письмовій формі не здав професійно-орієнтоване завдання, не може претендувати на отримання автоматичної оцінки за модуль.

Виконане професійно-орієнтоване завдання зараховується на підсумковій модульній роботі.

Приклади професійно-орієнтованих завдань.

  1. До психолога звернулася група підлітків, яка бажають покинути курити. Розробіть цикл групових занять, спрямованих на подолання шкідливої звички.

  1. До психолога звернулася класний керівник 7-го класу з проблемою неадекватної поведінки учнів. За її словами, у класі утворилося два угруповання, які ворогують одне з одним на ґрунті різних музичних уподобань. Розробіть цикл групових занять, спрямованих на подолання нетерпимості до представників інших соціально-культурних груп і розвиток толерантності.

  1. До психолога звернулися батьки дівчинки-підлітка з проблемою непорозуміння. Дівчинка захоплюється музикою, яка не подобається батькам, входить до компанії підлітків, які, на думку батьків, поводяться зухвало і агресивно. Розробіть психокорекційну програму роботи з дівчинкою.

  1. До психолога звернулася мати дівчинки з проблемою неприйняття донькою розлучення батьків. За її словами, донька стала замкненою і дратівливою. Розробіть психокорекційну програму роботи з дівчинкою.

5. Старшокласниця Люда звернулася до психолога з проблемою нерозуміння її з боку батьків. Через це вона хоче втекти з дому. Батьки її надмірно опікають: не дозволяють приходити додому після 21:00, контролюють її дії, стосунки з друзями тощо. Їй соромно за це перед однокласниками. Психологічне дослідження виявило підвищений рівень особистісної тривожності і занижену самооцінку.

    1. До психолога звернулася класний керівник 7-го класу зі скаргою на учнів його класу, які дозволяють собі нецензурно висловлюватися щодо вчителів і однокласниць, ображають дівчат, відверто проявляють сексуальну увагу.

7. Батько 9-класника звернувся з проблемою агресивної поведінки сина, яка проявляється в тому, що він упертий, на всі зауваження реагує бурхливо, вступає у психологічне протиборство, насміхається.

8. До психолога звернулася вчителька. Вона розповіла, що в її класі навчається учень, який є неформальним лідером класу. Він підбиває інших хлопців класу саботувати навчання: на уроках демонстративно нічого не робить, часто прогулює.

Складіть психокорекційну програму за таким алгоритмом: встановити об’єкт і предмет психокорекційного впливу; встановити гіпотезу виникнення проблеми і шляхи її вирішення; встановити мету і завдання роботи; визначити доцільну форму роботи з клієнтом; одібрати методики і техніки корекційної роботи; визначити загальний час, необхідний для реалізації всієї програми, частоту зустрічей і тривалість кожного заняття; визначити необхідні матеріали та обладнання.

Програма має складатися з трьох блоків: діагностичного (методи і методики діагностики проблеми), корекційного (приклади психокорекційних технік, вправ, методів) і блок оцінки ефективності психокорекційного впливу (встановити критерії ефективності програми).