Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія міста Дубна..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
29.57 Mб
Скачать

1100-Тий рік – в Іпатіївському літописі згадується Дубно, у зв’язку з міжусобною війною за престол між київським князем Ізяславом Мстиславичем і його дядьком Юрієм Володимировичем (Долгоруким).

Тема 3 -----------------------------------------------------------

Дубно в XIV - XVI ст.

Пригадайте:

1. Які українські землі були першими приєднанні до Великого князівства Литовського?

2. Чому українці не виступили проти захоплення їхніх земель Великим князівством Литовським?

3. Що передбачала Кревська унія ?

1. Початок Литовського та Польського володарювання

У другій половині 14 ст. Литовська держава стала однією з найбільших у Східній Європі. У 1340 році Волинь потрапляє у залежність від литовських феодалів. Польські феодали теж не полишали агресивних намірів щодо Волині. Загарбницькі плани польських феодалів щодо українських земель стали ще очевиднішими після Кревської унії 1385 року, коли Литва і По-льща об’єднались шляхом дина-стичного шлюбу польської коро-леви Ядвіги з литовським князем Ягайлом. У 1386 році 4 листопада згідно з грамотою короля Ягайла Дубно переходить у власність князя Федора Острозького.

Костянтин Іванович Острозький

Для охорони своїх володінь Острозькі в 1492 році будують замок. (В тому ж році Х. Колумб відкрив Америку).

В середині 15 ст. Волинське князівство було ліквідоване остаточно і поділене на три повіти: Луцький, Володимирський, Кременецький. Біль-шість території сучасної Рівненської області входила до складу Луцького повіту.

Хоча українські удільні князі мали значні автономні права, однак, вони постійно намагалися досягти повної незалежності від Литовської держави. Бажаючи привернути на свій бік місцевих світських і духовних феодалів, литовські феодали роздавали їм навколишні і віддалені поселення. На Волині зосереджувались володіння князів Острозь-ких, Заславських, Сангушків, Чарторийських, Зба-разьких та інших князів. За особисті заслуги і за бажанням великого князя Костянтин Острозький отримує Дубно.

На основі грамоти наданої Великим князем литовським Олександром князеві Костянтину Івано-вичу Острозькому, воєводі Троцькому, гетьману Великого князівства Литовського 6 червня 1498 року місто Дубно вперше отримало міські права. Князь Острозький домігся дозволу на розбудову міста. ”Село Дубном зване зробити містом, надати Магдебурзьке право, обсадити людьми і торги мати кожну п’ятницю, а ярмарок – кожного року на Спаса”.

2. Соціально-економічний розвиток

У 14- поч.16 ст. Дубно стає значним економічним і торгівельним центром. Тут були розвинені ремесла, йшла жвава торгівля. У місті працювало багато ремісників-теслярів, столярів, бондарів, ковалів, гончарів, шевців та ін. У місті виготовляли металеві вироби, зокрема, холодну зброю. У замку працювала ливарна майстерня,так звана людвисарня. Як правило, ремісники у середньовічних містах об’єднувалися в цехи. Не було винятком і Дубно. У місті існували ткацький, шевський, ковальський, золотарський цехи. Ремісники оселялися у передмістях. У Дубні – це Луцьке передмістя із заходу, Сурмичі – з південного сходу, Знесення – з північного сходу і південного заходу.