Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія міста Дубна..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
29.57 Mб
Скачать

14 Червня 1993 року – постанова Кабінету Міністрів „Про Державний історико-культурний заповідник м. Дубно”.

Засвоїмо поняття

Блок виборчий – угода між кількома політичними партіями про спільне висунення кандидатів на виборах у законодавчі та виконавчі органи влади.

Діаспора – перебування значної частини народу поза межами країни його походження. Виникає в результаті еміграції.

Суверенітет – повна незалежність держави від інших держав в її внутрішній і зовнішній політиці.

Радимо прочитати

1. Іванова Н. Дубенщина в житті Бориса Возницького. // Історико-культурна спадщина Дубна: правові, історичні, мистецькі та музейні аспекти. – Дубно, 2008.

2. Ігор Кирилович Свєшніков. До 80-річчя від дня народження. – Рівне, 1995.

3. Лозов’юк І. Віч-на-віч з Дубном. – Дубно, „Наш край”, 1990.

4. Семенюк А. Літопис Дубенського краю. – Рівне.

Юним краєзнавцям в записничок До теми «Археологічні дослідження Дубна та околиць»

У 30-х роках археологічні дослідження на території нашого краю проводив Михайло Іванович Островський. Він відкрив пізньопалеолітичні стоян-ки «Липа II», «Липа III», «Липа V», стоянки в селі Листвині, Мирогощі, Острові, могильник городоць-ко-здовбицької культури в селі Мокре, тшинецько-комарівської культури в селі Дитиничі, поселення черняхівської культури біля села Острів та в місті Дубні, давньоруське городище в селі Листвині, городище в Дубні.

До теми « Дубно у складі Польщі»

У 30-х роках 20 століття дубенчанам було відоме ім’я майора Матчинського – національного героя Польщі. Біля Козацького ринку була вулиця названа на його честь. Майор Матчинський брав участь у польсько-радянській війні 1920 року. За дорученням маршала Пілсудського майор Матчин-ський тримав оборону Тараканівського форту, стримував натиск 1-ї Кінної Армії Будьонного, маючи всього 1 тисячу жовнірів. Оточений більшо-виками Матчинський прорвався і під шквальним вогнем відступив у напрямку Львова.

У Дубні до осені 1939 року дислокувалися 43-тій піхотний полк та 2-гий дивізіон кінної артилерії Війська Польського. Прапор 43-тьому полку вручав у Дубні Шарль де Голь – генерал, відомий політик, пізніше президент Франції.

З нашим краєм пов’язана історія священицької родини Федора Шумовського, з села Мирогоща. Арсен Шумовський відомий громадський діяч першої половини 20 ст., фахівець з електрозварювання, член Українського військово-історичного Інституту у Варшаві, член Українського Технічного Товариства у Львові. Юрій Шумовський почесний громадянин міста Дубна, історик, археолог, громадський діяч. Іменами Шумовських гордяться у Франції, Англії, США, Польщі…

У 1923 році в Дубні виник комуністичний осередок КПЗУ. В 1924 році створюється Дубенський райком КПЗУ. У 1934 році в місті налічувалося 39 членів КПЗУ серед них: С. Козійчук, О. Безкопильний, С. Кейтель, Т. Кисільчук та інші. Райком КПЗУ очолював О. С. Снасть.