Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія міста Дубна..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
29.57 Mб
Скачать

До теми «Дубно під час Другої світової війни»

Наш земляк – кадровий пілот-винищувач, на-ціональний герой Польщі, Станіслав Скальський жив у Дубні на вулиці Панєнській, 37 (тепер Шевченка), закінчив Дубенську гімназію ім. Конарського. У вересні 1939 року на його бойовому рахунку було шість збитих німецьких літаків. Скальський командував британським повітряним дивізіоном, брав участь у відкритті Другого фронту у Франції (Нормандія) 6 червня 1944 року. На особистому рахунку пілота 22 збитих ворожих літаки, 321 бойовий виліт. Він вважався найкращим польським повітряним «мисливцем». Скальський є автором мемуарів «Чорні Хрести над Польщею» (1957 рік).

Галета Василь Федорович 1928 р.н. с. Кривуха. Підлітком потрапив у німецьку неволю. Учасник Великої вітчизняної війни. У 1948 році був заареш-тований. До 1955 року – в’язень сталінських таборів Комі АРСР, м. Чита. Автор збірки «Невольничі струни». Через два місяці після смерті реабіліто-ваний. Його іменем названа вулиця в м. Дубні.

До теми « Розвиток освіти у Дубні»

У 1743 році в Дубні відбулася генеральна капітула василіанського ордену і відкрилася василіанська школа при Спасо-Преображенському монастирі, яка в 1831 році була реорганізована державою. У 1892 році працювала школа при Іллінському соборі. У 1902 році в Преображенській парафії (Спасівська церква на Кемпі з приписаними селами Знесенням та Вигнанкою) працювала школа грамоти. У 1905 році дворянка Сапожникова відкрила приватну жіночу гімназію, а графиня Шувалова збудувала для неї приміщення.

На поч. 20 століття в Дубенському повіті налічувалось: 36 церковно-парафіяльних шкіл, 11 шкіл грамоти, 22 однокласних народних училищ (одне чеське), дві чеські школи.

У 20-30 роках у Дубні було шість навчальних закладів: державна гімназія, приватна єврейська гімназія, приватна торгова (гендльова) гімназія, три загальноосвітніх школи, крім того існувало ряд приватних шкіл.

У 1923 році у Дубні відкрилась польська державна гімназія імені Конарського у приміщенні колишнього двокласного училища по вулиці Панєнській (тепер Шевченка ЗОШ № 1). Гімназія була восьмикласною. Навчалося в ній 280-300 учнів, навчання було платним. В гімназії працювало 16 учителів. Гімназію ім. Конарського закінчили: Ігор Свєшніков – доктор історичних наук, всесвітньо відомий археолог, Станіслав Скальський – ас поль-ської авіації, Іван Носаль – відомий фітотерапевт, Володимир Селедець – колишній директор крає-знавчого музею в Дубні, Сергій Грижбовський та Каленик Дацюк – інженери-будівельники, випускники Львівської «Політехніки» 1930-х років.

В 1930-х роках була відкрита Перша державна мандрівнича жіноча рільнича школа, яка стала основою сільськогосподарського технікуму у Дубні.

В 1937 році була відкрита дубенська торгова приватна школа.

Працювало медичне училище,де навчались в основному євреї. Практику проходили у лікарні с. Панталія в лікаря Балея (неперевершеного фахівця у галузі медицини).

В 1941 році в період окупації, у Дубні було відкрито національну школу ім. Тараса Шевченка, гімназію ім. Симона Петлюри, яку відвідав Улас Самчук (автор художніх творів «Волинь», «Марія», трилогії «Ост»). В місті діяв музичний інститут ім. М. Леонтовича, одним із ініціаторів заснування якого став відомий письменник і режисер Авенір Коломієць. Для бідних сімей відкрили дитячий садок. Та у 1942 році всі навчальні заклади окупаційна німецька влада закрила, а багатьох вчителів було знищено.