Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія міста Дубна..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
29.57 Mб
Скачать

Вступ радянської армії у Дубно в березні 1944 року

Спогад

Після жорстоких чотиримісячних боїв у багни-стих лісах Білорусії 172 Павлоградська стрілецька дивізія прибула на Рівненщину. У ніч з 18 на 19 лютого 1944 року вона розгорнула свої бойові порядки для наступу на Дубно. Перед нами була Іква – широка від талих вод річка. На її берегах противник розбив оборонну смугу: траншеї, кілька рядів колючого дроту, мережу дотів і дзотів, мінні поля. Ворожа авіація безперервно бомбила наше розташування і переправу через водну перешкоду.

Та, незважаючи на все, наш полк зайняв монастир Чесний Хрест. Фашисти декілька разів намагалися вклинитися у наші позиції. Але піхота підтримувана вогнем артилерії і мінометів, відстояла рубежі.

У цей час пройшли зливні дощі, річка розіллялася ще більше. Вкрилися водою і болота. Батарея 45-міліметрових гармат у районі монастиря опинилася немов би на острові. Боєприпаси доводилося доставляти їй на човнах. 15 березня всіх начальників артилерії полків викликали на нараду в штаб артилерії у село Підгайці. Там нас ознайомили з планом наступу на Дубно. Згідно задуму командування, ворог повинен бути оточений. Для цього наш полк перекинули в район Млинова.

У результаті цього обхідного маневру, ми увірвались на північну околицю Дубна. До 12-ти годин 17 березня війська повністю заволоділи цим важливим опорним пунктом оборони.

М. Малокостов. Учасник боїв за Дубно. З листа до червоних слідопитів школи № 3 березень 1977 р.

17 березня 1944 року у наступ перейшли 747-й та 514-й стрілецькі полки. Застосувавши обхідний маневр, рота М. П. Морозова вийшла на північно-західні околиці міста. Вночі рота по колодах, перекинутих через брід, перебралась через острів і на світанку увірвалась у місто. У вуличних боях проявили себе воїни кулеметної роти, якою командував молодший лейтенант Голенишев.

На стінах старовинного замку замайорів черво-ний прапор, який встановив лейтенант М. П. Моро-зов. О 12 годині 17 березня 1944 року радянські війська повністю очистили від окупантів Дубно, а ввечері Москва 28 разів салютувала переможцям.

Особливо відзначились у боях за Дубно 172 мотострілецька дивізія під командуванням генерал-майора А. А. Орлова, 469 полк, яким командував герой Радянського Союзу П. К. Бабак, воїни Туви (Тувинські добровольці). Звільняв Дубно конструк-тор космічного корабля ,,Восток”, на якому здійснив перший в світі космічний політ Ю. О. Гагарін, лауреат Ленінської премії – Івановський О. Г. Дубенськими воєнними дорогами пройшов Ростоць-кий С. І., кінооператор 29 гвардійського кавалерійсь-кого полку, яким командував В. Ф. Симбуховський. Ростоцький С. І. став відомим кінорежисером, зняв фільми: „Білий Бім, Чорне Вухо”, „А зорі тут тихі” та ,,Доживемо до понеділка’’.

Звичайний день 1944-го був тисячним у Великій Вітчизняній війні. Та скільки б не пройшло часу, подвиг наших визволителів не меркне, не забувається.

Парад визволення у Дубно. Березень 1944 р.

Цікаво знати

Дубно ще було в руках гітлерівців, але група радянських танкістів прорвалася до Повчі. Ворогу вдалося підбити нашу ,,тридцятичетвірку”, яка охопилася полум'ям. З люка встиг вистрибнути танкіст. Проте тяжке поранення не дозволило йому відійти від небезпечного місця. Усе це бачила жителька хутора Березини Феодосія Василівна Кохан. Вона забувши про смертельний ризик для власного життя, кинулась до танкіста, затягнула його у свій двір, перев'язала рани і заховала у погребі. Про це стало відомо фашистам. Вони обшукали хату, але нікого не знайшли. Мужня жінка не призналась. Розлютовані вороги її розстріляли, а врятований танкіст, сержант Мамонов, добрався до своєї частини. Феодосія Кохан посмертно нагороджена орденом Вітчизняної війни II ступеня.

Дубенський художник Микола Василенко написав картину, яка відтворює події 17 березня 1944 року.

Історичний факт

Почесні громадяни м. Дубна. Учасники боїв за Дубно:

Аронов Юхим Ілліч, колишній лікар 29 гвардійського полку, м. Москва.

Бабак Петро Корнійович, колишній командир 479 стрілецького полку, 149 стрілецької дивізії, Герой Радянського Союзу, м. Кишинів.

Івановський Олег Генріхович, конструктор космічних кораблів, м. Москва.

Морозов Микола Петрович, колишній командир стрілецької роти, 514 стрілецького полку, 172 стрілецької дивізії, м. Москва.

Орлов Андрій Архипович, колишній командир 149 стрілецької дивізії, генерал-майор, м. Волгоград.

Ростоцький Станіслав Іосифович, кінооператор 29 гвардійського кавалерійського полку, м. Москва.