Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія міста Дубна..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
29.57 Mб
Скачать

Тема 6------------------------------------------------------------ у складі Російської імперії

Пригадайте:

1. Якою була особливість адміністративно-територіального устрою на українських землях у складі Російської імперії?

2. Який відгук в Україні мала російсько-французька війна 1812 року?

3. Що ви знаєте про діяльність в Україні масонських лож?

Світова історія і Дубно

XIX століття – трагічна доба в історії України, коли було завершено послідовну політику позбавлення України не тільки державності, а й національних досягнень та культурних здобутків попередніх століть. На Правобережній Україні та Волині, після їх приєднання до складу Російської імперії внаслідок другого та третього поділів Речі Посполитої, були утворені три губернії – Київська, Волинська, Подільська. У 1802 році їх було об’єднано у Київське генерал-губернаторство. Події світової історії не оминули і наше Дубно.

Михайло Кутузов

Герб м. Дубна у складі

Російської імперії

На початку 19- століття Росія разом з Австрією, Англією і Швецією вступила у війну проти Франції. На допомогу російській армії було кинуто 60-ти тисячну Подільську армію під командуванням генерала М. І. Голенищева-Кутузова. 30 серпня 1805 року Кутузов прибув у Дубно. Він видав наказ про організацію у місті госпіталю та забезпечення його медикаментами. 31 серпня Кутузов їде до Радзиви-лова, а звідти на російсько-австрійський кордон та на Дунай. В січні 1806 року Кутузов повертається і обирає місцем дислокації спочатку Броди, потім знову Дубно. 23 січня 1806 року Кутузов прибуває в Дубно. Тут він перебуває понад два місяці. Влаштовує штаб армії, отримує високу нагороду –орден Володимира 1-го ступеня, яким був нагород-жений 24 серпня 1806 року. В Дубні Михайло Іларіонович видає накази, розпорядження, подає рапорти, турбується про долю сиріт і вдів загиблих воїнів. 1 березня 1806 року Кутузов завершує звіт про битву під Аустерліцом і з Дубна відправляє імператору. Наприкінці березня він залишає Дубно і їде до Києва, де його було призначено воєнним губернатором. Попереду на нього чекає слава перемог над французами.

У 1812 році Франція, яка прагнула встановити гегемонію у європейській і світовій політиці розпочала війну з Росією. Українські землі також були втягнені у цю війну.

Дубно в подіях російсько-французької війни 1812 р.

Під час Вітчизняної війни 1812 року Волинь від французьких загарбників захищали 3-я російська армія генерала Тормасова і 4-й український козиць-кий полк, штаб якого перебував у Дубні. В Рівнен-ському, Острозькому, Дубенському повітах перебували загони полтавського, черні-гівського, нижегород-ського, костромсько-го ополчення. Рівнен-щина стала прифрон-

Наполеон Бонапарт

товою смугою. Тому з Рівненщини до Києва були вивезені цінне майно і архівні документи. З Дубна, де містився арсенал, було надіслано військовим частинам 3700 рушниць і 60 тис. бойових патронів. Російська армія мужньо стримувала ворога, а потім відкинула його далеко на захід.

Коли Наполеон рушив на Росію в 1812 році, архієпископ Волинський і Житомирський Даниїл на заклик царя Олександра І сприяти боротьбі з ворогом, звернувся до усіх священнослужителів, єпархіальних чинів, церковних старост з проханням внести пожертви на користь держави, надати допомогу в доборі новобранців для служби у війську, подбати про придбання для ополченців коней, одягу. Священикам без дозволу архієпископа не дозволялось під час бойових дій залишати свої приходи з тим, щоб не дозволити католицькій шляхті за допомогою французького війська розпочати нові репресії проти православних.

Французи потерпіли поразку від російських військ під керівництвом знаменитого полководця Михайла Кутузова, який у 1806 році був комендантом Дубенського замку. Наполеон втікав із залишком розбитої армії. У Дубні було багато поранених, як французьких так і російських солдатів. Тоді Казимир Любомирський підготував у місті лазарети для поранених на 7 тисяч чоловік. Він зібрав звідусіль лікарів і разом з ними доглядав за солдатами і офіцерами. До цієї справи залучилось і духовенство. На жаль, не дослухаючись порад лікарів, сам Казимир заразився і помер.

У російсько – французькій війні брав участь наш земляк Антоній Мальчевський – класик польської літератури, автор поеми „Марія”. В одному з боїв він був поранений, а в 1815 році звільнений з війська.

Жінка-гусар Надія Дурова Антоній Мальчевський

Історичний факт

Місто відвідала легендарна жінка-гусар Надія Дурова, яка служила в Литовському полку в Дубровиці і Луцьку. Окремий підрозділ цього полку дислокувався і в Дубно.

Масонство і декабристський рух

Поширення ідей Великої французької революції, участь у закордонних походах російської армії в Європі в 1813- 1814 роках, посилення реакції після війни 1812-1814 рр. викликало у прогресивних колах освіченої громадськості Російської імперії опозиційні настрої, які шукали відповідних форм. Масонство поширювалося в Україні трьома шляхами: че­рез Польщу, через Росію й безпосередньо із західноєвропейсь­ких країн, причому Галичина й Правобережна Україна стали в цьому відношенні польською "зоною впливу", а Лівобережжя та Слобожанщина – російською.

В нашому краї теж поширюється масонський рух. Масонські ложі проповідували моральне самовдосконалення, високі ідейні ідеали, однак, коли до них проникли антикріпосницькі і протисамодер-жавні ідеї, їх заборонили. Дубно на початку 80-х років XVIII ст. стало першим містом на Волині, де з’явилась масонська ложа.

Засновником масонства у Дубні став князь Михайло Любомирський. Князь захоплювався військовим мистецтвом, постійно займався музикою, грав на скрипці та був політиком свого часу. В 1780 році заснував масонську ложу „Досконала таємниця”, яка більш відома з 1802 р. Ложа «Досконалої таємниці» була надзвичайно впливовою на Правобережній Україні. У 1784 році до масонської ложі в Дубні був прийнятий відомий актор, режисер, драматург Войцех Богуславський, який поставив у Дубні свою знамениту п’єсу „Генріх IV на полюванні”. Масонська ложа у Дубні засідала в приміщенні Луцької брами, що була перебудована для таємних засідань, а також у будинку на вулиці Т. Шевченка. У 1819 році у Дубні існувала ложа „Світанкової зорі”. Масонські ложі Дубна були пов’язані з ложами інших міст, зокрема, масонською ложею Житомира „Розсіяного мороку” (1787 р.)