Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otveti.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. “Що саме сказати цільовій аудиторії?” (зміст звернення, наявність в ньому мотивів для покупки).

  2. “Як саме сказати?” (як посилити вплив звернення).

  3. “Коли, де і скільки разів це сказати, щоб звернення було привабливим і досягло мети?”

В межах стратегії маркетингу реклама сильно впливає на виробництво, яке повинне випускати тільки те, що куплять споживачі. Реклама необхідна форма комунікації, що переводить якість товарів та послуг на мову потреб і запитів споживачів.

3.Суть лізингу, його форми, типи і види. Укладання договору лізингу. Історія виникнення лізингу. Економічні основи лізингу.

Термін «лізинг» (від англ. to lease - орендувати, здавати в найм) увійшов у використання в останній чверті XIX ст., коли в 1877 р. телефонна компанія «Белл» ухвалила рішення не продавати свої телефонні апарати, а здавати їх в оренду. Однак, від ідеї лізингу до створення першої лізингової фірми, для якої саме операції лізингу стали предметом основної діяльності, пройшло ще багато-часу. Перша незалежна лізингова компанія «Юнайтед Стейтс Лізинг корпорейшн» була створена у Сан-Франциско (США) в 1952 р.

Як предмет лізингу можуть виступати будь-які речі, що використовуються для підприємницької діяльності, в тому числі підприємства, майнові комплекси, будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби та інше рухоме і нерухоме майно.

Предметом лізингу не можуть бути земельні дільниці та інші природні ' об'єкти, а також майно, яке чинним законодавством заборонене для вільного обігу.

У лізингрвій операції, як правило, беруть участь три сторони: лізинго-давець, лізингоотримувач і продавець (постачальник).

Лізингодавець - фізична або юридична особа, яка за рахунок залучених або власних грошових коштів придбаває майно і надає його як предмет лізингу лізингоотримувачу за певну плату, па певний термін і на певних умовах в користування з переходом або без переходу до лізингоотримувача права власності на предмет лізингу.

Лізингоотримувач - фізична або юридична особа, яка відповідно до до- ' говору лізингу приймає предмет лізингу за певну плату, на певний термін і на певних умовах у тимчасове володіння і в користування відповідно до договору лізингу.

Продавець (постачальник) - фізична або юридична особа, яка відповідно до договору купівлі-продажу з лізингодавецем продає лізингодашію в обумовлений термін майно, що виробляється (поставляється) ним та є предметом лізингу. Продавець (постачальник) зобов'язаний передати предмет лізингу лізингодавцеві або лізингоотримувачу відповідно до умов договору купівлі-продажу.

В залежності від терміну розрізнюють три типи лізингу:

- довгостроковий лізинг - лізинг, здійснюваний протягом трьох і більше років;

- середньостроковий лізинг - лізинг, здійснюваний протягом від півтора до трьох років;

- короткостроковий лізинг - лізинг, здійснюваний протягом менше півтора року.

Існують наступні види лізингу: фінансовий, поворотний і оперативний. Фінансовий лізинг - вид лізингу, при якому лізингодавець зобов'язується придбати у власність вказане лізингоотримувачем майно у певного продавця і передати лізингоотримувачу дане майно як предмет лізингу за певну плату, на певний термін і на певних умовах у тимчасове володіння і користування. При цьому термін, на який предмет лізингу передається лізингоотримувачу, близький за тривалістю з терміном повної амортизації предмета лізингу або перевищує його. Предмет лізингу переходить у власність лізингоотримувача після закінчення терміну дії договору лізингу або до його закінчення при умові виплати лізингоотримувачем повної суми, передбаченої договором лізингу, якщо інше не передбачене цим же договором. Предмет лізингу, переданий лізингоотримувачу за договором фінансового лізингу, враховується за угодою сторін на балансі лізингодавця або лізингоотримувача.

Поворотний лізинг - різновид фінансового лізингу, при якому продавець (постачальник) предмета лізингу одночасно виступає і як лізингоотримувач.

Оперативний лізинг - вид лізингу, при якому лізингодавець закуповує на свій страх і ризик майно і передає його лізингоотримувачу як предмет лізингу за певну плату, на певний термін і на певних умовах у тимчасове володіння і користування. Термін, на який майно передається в лізинг, встановлюється на основі договору лізингу. Після закінчення терміну дії даного договору і при умові виплати лізингоотримувачем повної суми, передбаченої договором лізингу, предмет лізингу повертається лізингодавцю, при цьому лізингоотримувачем є права вимагати переходу права власності па предмет лізингу. При оперативному лізингу предмет лізингу може бути переданий в лізинг неодноразово протягом повного терміну його амортизації.

Договір лізингу незалежно від терміну його дії укладається в письмовій формі.

У назві договору лізингу визначаються його форма, тип і вид.

Договором лізингу зобов'язання сторін, які виконуються сторонами інших договорів, утворюються шляхом укладення з іншими суб'єктами лізингу обов'язкових і супутніх договорів.

До обов'язкових договорів відноситься договір купівлі-продажу.

До супутніх договорів відноситься договір про залучення грошових коштів, договір застави, договір гарантії, договір поручительства та інш.

Договір лізингу повинен містити наступні істотні положення:

- точний опис предмета лізингу;

- об'єм прав власності, що передаються:

- найменування місця і вказівка порядку передачі предмета лізингу:

- термін дії договору лізингу;

- порядок балансового обліку предмета лізингу;

- порядок утримання і ремонту предмета лізинг}';

- перелік додаткових послуг, що надаються лізингодавцем на основі договору комплексного лізингу;

(Лізинг – це передача одною стороною (лізингодавцем) другій стороні (лізингоодержувачу) матеріальних цінностей в тимчасове користування з оплатою послуг лізингоодержувачем.

Договір лізингу укладається у письмовій формі і буває двостороннім (між лізингодавцем і лізингоодержувачем) або багатостороннім (між лізингодавцем, лізингоодержувачем, продавцем).

У договорі зазначається: сторони, об'єкт лізингу, строк, на який укладається договір, розмір та графік сплати платежів, умови експлуатації, умови повернення об’єкта лізингу чи його викупу по закінченню договору, відповідальність сторін, дата і місце укладення договору.

Види лізингу:

Фінансовий лізинг – вид лізингу, термін якого близький до терміну повної амортизації предмету лізингу або перевищує його.

Поворотний лізинг – різновид фінансового лізингу, при якому продавець предмету лізингу одночасно виступає і лізингоотримувачем.

Оперативний лізинг – вид лізингу, термін якого оговорюється в договорі і менший за повний термін амортизації предмета лізингу. Предмет враховується на балансі лізингодавця.

Типи лізингу: короткостроковий – до 3 р; середньостроковий – до 5 р; довгостроковий – понад 5 р.

Форми лізингу: Внутрішній лізинг – коли суб'єкти лізингу знаходяться в одній країні. Міжнародний лізинг – коли суб'єкти лізингу знаходяться в різних країнах.

Історія лізингу бере початок ще до часів древніх фінікійців, що практикували довгострокові угоди на оренду судів.

В історії значення лізингу найкраще демонструють 2 факти. Перший: у 1066р. Вільгельм Завойовник завдяки лізингу в нормандських судновласників за 2 тижні сформував величезний флот для вторгнення на Британські острови, хоча не мав грошей для фінансування такої кампанії.

Другий: у 1877р. телефонна компанія "Bell" прийняла рішення не продавати свої телефони, а здавати їх в оренду, що дозволяло компанії захистити своє монопольне право на використання ноу-хау. Тільки прийняття антимонопольного законодавства США поклало кінець цій практиці.

В Європі фінансово-лізингові товариства з'явилися наприкінці 50-х – початку 60-х pp.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]