Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otveti.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

9.1 До поточних зобов'язань відносяться:

1. короткострокові кредити банків, відстрочені податкові зобов'язання, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

+2. короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

3. відстрочені податкові зобов'язання, поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями, кредиторська заборгованість за, товари, роботи, послуги.

9.2 З метою розвитку і стабілізації роботи комерційних під-приємств складається:

+1. Бізнес- план

2. Баланс

3. Запис товарно-матеріальних цінностей.

4. Накладні.

10.

10.1 Господарські зв'язки між постачальниками і покупцями товарів:

1. економічні, організаційні, комерційні, адміністративно-правові, фінансові та інші відносини, що складаються між покупцями і постачальниками в процесі постачання товарів;

+2. договірні та економічні;

3. постачальницькі, правові та фінансові.

10.2 Бізнес - план комерційної організації дозволяє вирішити наступні задачі:

1. Вивчити місткість і перспективи розвитку споживчого ринку.

2. Оцінити витрати підприємства;

3. Визначити варіанти ціноутворення

+4. Вивчити місткість і перспективи розвитку споживчого ринку; оцінити витрати підприємства; визначити варіанти ціноутворення; виявити всі негативні чинники, що впливають на діяльність підприємства, і намітити шляхи їх усунення.

БІЛЕТ № 11

  1. Організація комерційної роботи підприємства.

Комерційна діяльність підприємств пов'язана з купівлею-продажем товарів. При цьому як товари можуть виступати не тільки товари як такі, але й різні види робіт, послуг, продуктів інтелектуальної діяльності, предмети оренди, лізингу і т.д.

Структура комерційних служб та її особливості залежать від основного виду діяльності підприємства, тобто від того, чи здійснює підприємство оптову або роздрібну торгівлю товарами або є виробником продукції, або надає послуги (аудиторські, маркетингові, сервісні, туристські та інш.), або виконує роботи (будівельні, науково-дослідні та інш.).

Нижче в якості прикладу розглянуто структуру комерційної служби виробничого підприємства і великої оптової фірми.

На виробничих підприємствах, де здійснюється випуск якої-небудь продукції, створюється комерційна служба у вигляді структурного підрозділу даного підприємства. На такі служби покладаються як закупівельні, так і збутові функції.

Діяльність комерційної служби підпорядкована керівництву підприємств, що їх створили. У деяких випадках їй надається відносна самостійність в обліку прибутків і витрат, але результати її діяльності відбиваються в загальному балансі підприємства. Вона не є самостійною юридичною особою, її також не можна розглядати як посередника.

Відносини комерційних служб з підприємствами не оформляються договорами, а будуються на безпосередньо адміністративному підкоренні.,3а результати діяльності комерційних служб відповідає своїм капіталом виробниче підприємство, що їх створило. Іноді ці структури носять спеціальні фірмові назви, як правило, з включенням елементів назви свого підприємства. Таку практику застосовують, наприклад, текстильні і швейні підприємства, створюючи власні спеціалізовані магазини.

Комерційна закупівельно-збутова служба очолюється, як правило, однією особою, що має двох заступників: окремо з закупівлі і окремо зі збуту. Заступникам підлеглі оперативні працівники, чисельність яких визначається виходячи з об'єму роботи, пов'язаної відповідно з постачанням підприємства необхідними матеріалами і збутом продукції, що випускається.

На мал: 1 як приклад представлена структура оптової фірми, яка включає в свій склад комерційну службу.

Оперативні комерційні групи

Мал. 1. Структура оптової фірми

При роботі з постачальниками в умовах ринку потрібно дотримуватися наступних основних принципів:

- прагнути встановлювати з постачальниками тривалі партнерські зв'язки в формі довгострокових договорів. Однак, при цьому необхідно оговорювати своє право на дострокове їх розірвання у разі істотних порушень , постачальником зобов'язань або різкої зміни цін та інших комерційних умов;

- прагнути мати такі договори не менш ніж з двома-трьома постачальниками однотипної продукції, нерівномірно розподіляючи між ними замовлення і віддаючи перевагу тому, хто постачає товари кращої якості на більш вигідних умовах, тобто використовуючи принципи ринкової конкуренції;

- уважно стежити за тим, щоб постачальники, які співробітничають з підприємством, не домовилися між собою щодо цін, платежів та інших комерційних умов. Першою ознакою подібної картельної угоди постачальників, як правило, є спроба перекласти на покупця різницю у вартості транспортування товарів, що поставляються ними, в залежності від місць знаходження їх підприємств;

- постійно, з урахуванням неритмічності споживання сировини і матеріалів у виробництві і реальних термінів їх постачання оптимізувати об'єми запасів на складах підприємства.

Якщо підприємство веде торгівлю на зовнішньому ринку або навіть тільки готується до роботи з іноземними партнерами, доцільно створити зовнішньоторговельні групи із спеціально навчених працівників з включенням до їх складу юриста, фахівця з транспорту, спеціаліста з митних операцій і фахівця з валютних розрахунків.

З метою розвитку і стабілізації роботи комерційних підприємств складаються бізнес-плани. Вони частково прийшли на зміну колишнім незмінним планам, що носили характер законів. Однак, їх особливістю є те, що бізнес-плани зазнають коректування відповідно до умов, що змінюються на ринку ^ ситуації, що складається на самому підприємстві.

У розробці бізнес-планів підприємства істотну роль грає його комерційна служба, яка має в своєму розпорядженні всю необхідну інформацію.

Бізнес-плани надають підприємствам неоціниму допомогу а боротьбі за виживання в конкурентному середовищі. Такий план дозволяє, зокрема, вирішити наступні задачі:

- вивчити місткість і перспективи розвитку споживчого ринку;

- оцінити витрати підприємства;

- визначити варіанти ціноутворення, що дозволяють за рахунок прибутків отримати прогнозований прибуток;

- виявити всі негативні чинники, що впливають на діяльність підприємства, і намітити шляхи їх усунення.

2. Задачі і методи вивчення споживчого попиту.

Споживчий попит на товар формується в залежності від корисності товару. Корисність товару - це його здатність задовольняти певні потреби людини. Вивчення споживчого попиту дозволяє своєчасно розширювати або змінювати асортимент продукції, збільшувати або зменшувати обсяг виробництва, перепрофільовувати підприємства в залежності від зміни потреб населення. Існують різні способи вивчення і прогнозування попиту (опитування покупців про товари, що купуються ними, побажання і зауваження до їх якості й асортименту, оперативний облік продаж товарів за минулий період, вивчення замовлення торгових підприємств на постачання товарів, облік і аналіз незадоволеного попиту оптових покупців тощо).

Ринковий попит - це загальний обсяг продажів на певному ринку певної марки товару чи їх сукупності за визначений період часу.

В залежності від рівня маркетингових зусиль прикладенних на ринку конкуруючими фірмами розрізняють первинний попит і поточний ринковий попит.

Первинний (нестимульований) попит – сумарний попит на всі марки даного продукту, реалізовані без використання маркетингу.

Поточний ринковий попит характеризує обсяг продажів за певний період часу у певних умовах зовнішнього середовища при визначеному рівні використання підприємствами інструментів маркетингу.

3. Облік оприбуткування із сфери виробництва на склад готової продукції. Аналітичний облік готової продукції на складі. Відгрузка покупцеві готової продукції.

Готовою продукцією у сфері виробництва називається продукція, яка пройшла всі стадії обробки, відповідає Держстандартам і оприбуткована на склад. Прибуткується вона прибутковими ордерами. Облік готової продукції ведеться на рахунку 260. Аналітичний облік готової продукції ведеться за виддами готової продукції в облікових (інвентарних) картках. При відгрузці готової продукції покупцеві необхідно оформити наступні документи:

  1. договір поставки;

  2. рахунок-фактура, в якому фірма-покупець вказує свої реквізити, вказується номенклатура і кількість поставок, сума платежу. Рахунок-фактура слугує основою для проплати фірмою-покупцем;

  3. видаткова (товаро-транспортна) накладна. Взамін тоаротранспортної накладної і продукції постачальник бере від покупця доручення. Без доручення товар може забрати тільки директор.

4. Основні засоби маркетингових комунікацій. Характеристика маркетингових комунікацій. Реклама в маркетингових комунікаціях.

Реклама – це спеціальна інформація про осіб, підприємства чи продукцію, що розповсюджується у будь-який спосіб з метою отримання зиску. Одним з основних елементів маркетингових комунікацій є рекламне звернення. Це засіб через який трансформуються цілі маркетингових комунікацій. При створенні звернення відповідають на такі питання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]