Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Radiatsiyna_meditsina.doc
Скачиваний:
1264
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Нервова система

Радіаційні ураження нервової системи являють собою нестохастичні ефекти (НЕ) опромінення, вага яких пропорційна дозі загального опромінення. Прямі ушкодження нервової системи викликають морфологічні зміни мозку, вони є наслідком впливу більших доз ІВ - 5 - 10 Гр. У цей час описані різноманітні НЕ, що виникають при впливі ІВ на все тіло в діапазоні 0,5 - 5 Гр, у тому числі вкрай малі дози (0,003 Гр), вплив яких визначають рефлекторні відповіді центральної нервової системи (ЦНС), що натходять. Установлено також, що вага ефектів визначається не тільки величиною дози, але й тривалістю впливу, ступенем зрілості мозку на момент опромінення.

На основі вивчення загиблих учасників ліквідації наслідків аварії(ЛНА) описані особливо важкі форми радіаційної енцефалопатії, обумовлені токсико-метаболічними й вазопаралітичними порушеннями. В учасників ЛНА, що занедужали кістково-мозковою формою ГПХ, виявлений комплекс психовегетативних, нейросудинних, соматоневрологічних порушень, що відрізнялися стійкістю й проградієнтістю.

У динаміці розвитку порушень нервової системи простежується значення безлічі факторів, серед яких радіаційна складова займає істотне місце в групі учасників ЛНА 1986 р., а також учасників ЛНА, що працюють дотепер в 30-кілометровій зоні ЧАЕС.

Результати досліджень показали, що в постраждалих учасників ЛНА можна виділити наступні найбільш характерні психоневрологічні зміни:

  1. цереброваскулярні захворювання; вегетативну дистонію (ВД) з початковими ознаками недостатності мозкового кровообігу, дисциркуляційну енцефалопатію або дисциркуляційну мієлопатію різного ступеня, гострі порушення мозкового кровообігу, ангіоспастичний і ангіоневротичний синдроми верхніх і нижніх кінцівок;

  2. проградієнтні органічні процеси токсико-метаболічного й лікворо-дисциркуляційного типу: енцефалопатії, міелопатії, полінейропатиії, що зустрічаються в осіб, що перенесли ГПХ;

  3. неврологічні прояви при пошкодженнях кістково-м'язової системи;

  4. пароксизмальні стани: епілептиформні, гіпоталамічні кризи симпатоадреналовий, вагоінсулярний й змішаного характеру, церебральні ангіоспазми, конверсійні істеричні кризи, вестибулярно-судинні кризи й ін.;

  5. стійкі неврозоподібні стани при соматичних захворюваннях;

  6. неврози, патохарактерний розвиток особистості.

У потерпілих, що проживають на забруднених радіонуклідами територіях, не виявляються достовірні розходження в характері неврологічної захворюваності в порівнянні з контрольними групами. Однак, для цієї категорії потерпілих характерний ріст неврозів і неврозоподібних захворювань в 2,2 рази. Ці порушення носять стійкий характер і вимагають психотерапевтичної й фармакологічної корекції.

Формування нервово-психічної патології в постраждалих учасників ЛПА й евакуйованих з 30-кілометрової зони ЧАЕС осіб, відбувалося головним чином у періоді відновлення функцій ЦНС (від місяця до року), і в періоді найближчих наслідків (від року до 5 років).

Серед учасників ЛНА,що піддалися опроміненню в дозах понад 25 сгр, вірогідно частіше, ніж у популяції, зустрічаються порушення вегетативної регуляції, цереброваскулярна патологія, пароксизмальні стани,остеохондроз хребта з периферичною вегетативною недостатністю, цереброастенічні й неврозоподібні розлади, психоорганічна, психосоматична симптоматика, сексуальні порушення. Вони корелюють зі значними патофізіологічними порушеннями гемо - і нейродинаміки.

Порушення електричної активності головного мозку в спокої й у процесі обробки сенсорної інформації характеризуються просторовим розподілом спектральної потужності альфа-активності в передні відділи мозку, дифузійним зниженням спектральної потужності бета-активності, різким підвищенням потужності дельта-активності в перед центральних відділах мозку, особливо лівої півкулі, більшою спектральною потужністю бета-активності в перед центральних відділах мозку, уповільненням обробки сенсорної інформації з порушенням центральних механізмів аферентації. Ці дані підтверджують судинно-метаболічний генез дисциркуляторной енцефалопатії, що розвивається в цієї групи опромінених.

Характерні психосенсорні, вегетативно-судинні й нервово-трофічні порушення в осіб, опромінених у діапазоні доз 0,25 - 1 Гр, корелюють із порушенням функціонального стану аферентного центрального й еферентного сегментарних ланок нейро-моторного апарата. У них виявляється й недостатнє функціонування постгангліонарних симпатичних волокон периферичних нервів, що здійснюють симпатичний контроль потових залоз і шкірних кровоносних посудин. Порушення мікроциркуляції периферичного кровообігу займають значне місце. Їх супроводжують зниження синтезу й обміну нейромедіаторів норадреналіна й дофаміна, порушення ГЕБ, розвиток автоімунних реакцій.

Простежено посилюючу роль соціально-психологічного стресу, традиційних факторів ризику, поганого базисного здоров'я населення в патогенезі нервово-психічних порушень.

Результати досліджень показали, що радіаційний вплив на нервову систему після екологічної катастрофи в Чорнобилі неможливо розглядати ізольовано від впливу інших факторів зовнішнього й внутрішнього середовища, які можуть бути потенційними і визначати розвиток стійких нервово-психічних порушень у великої кількості потерпілих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]