Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтегров соц службим Київ 2007

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
5.51 Mб
Скачать

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

Ресур­си–джерелойарсеналзасобівтамо­ливо­тей,доякихмож­ на зве­татися у разі необхідно­ті для виконання якогось завдання або удосконалення дій; можуть бути вну­рішніми і зо­ні­німи.

Отже, компоне­ти предста­леної «Моделі оці­ки» потреб дитини та її сім’ї – грані трику­ника (потреби дитини для розви­ку, батьківський поте­ціал і фа­тори сім’ї та сере­ довища) – мають багато надзвичайно ва­ливих пока­ників, кожен із яких необхідно враховувати, якщо соці­льний пра­ цівник хоче які­но вплинути на ситу­цію клі­єта і змінити їїнакраще.

Яким же є загальний підхід до викори­тання «Моделі оцін­ ки»? Оці­ка потреб дитини починається вла­не з вивчення їїпотребупорядку,предста­леномунамоделізве­худонизу: здоров’я, освіта, соці­льна презе­тація, емоційний розвиток таповеді­ка,самоусвідо­лення,сімейніісоці­льністосу­ки, нави­ки самообслуговування.

При цьому, ва­ливо підкре­лити, ко­на потреба дитини оці­ нюється в контексті усіх пока­ників зда­но­ті батьків піклу­ ватися про дитину, задовольняти її потреби (батьківського поте­ці­лу).Наприклад,оціню­чиздоров’ядитини,соці­ль­ ний працівник, проаналізува­ши індикатори задовільнення цієї потреби, визначені відпові­но до віку і фізи­ного стану дитини, виявляє й уто­нює сильні сторони батьків/опікунів чи наявні проблеми у виконанні батьківських фу­нцій, спря­ мованих на забезпечення умов збереження чи покращення здоров’я дитини. Він з’ясовує, як впливає на задовільнення потреби дитини щодо здоров’я елеме­та­ний догляд бать– ків; як вони гара­тують їй безпеку; передають емоційне теп­ ло, що є чинником емоційного здоров’я; чи стимулюють ди­ тину до збереження здоров’я та фо­мування здорового спо­ собу життя; які життєві орі­єтири батьки фо­мують у дітей щодо здоров’я і які обмеження, правила встано­лено у сім’ї стосо­но цього; чи стабільними є дії батьків під час дог– ляду за дитиною, дотримання її режиму ха­чування, сну, купання, що є неодмінною умовою забезпечення її здоров’я (див. Рис. 14).

130

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

Рис. 14. Модель оцінки

Пі­ля такої рі­нобі­ної оці­ки потреби щодо здоров’я, соці– аль­ ний працівник переходить до оці­ки потреби дитини в освіті, далі щодо емоційного розви­ку й поведі­ки, тоді самоусвідо­лення і т.д. Усі потреби оцінюються за єди– ною­ схемою.

Насту­ним кроком пі­ля оці­ки потреб дитини і відповід­ но зда­но­ті батьків їх задовольняти є оці­ка фа­торів сім’ї та середовища. Вивчення цього компоне­ту моделі відбу­ вається у такому порядку: історія сім’ї і її фу­нці­нування, родичі,жи­лово-побутовіумови,зайнятість,доходи,соці­ль­ на інте­рація сім’ї, ресурси громади.

131

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

Заве­ши­ши оці­ку всіх компоне­тів, соці­льний працівник муситьзрозумітийува­нопроаналізувати компле­кнувзає­ модіюфа­торівура­кахтрьохси­тем;подумати,якимчином з’ясовані фа­ти за визначеними пока­никами-індикаторами впливають на розвиток дитини і батьківський поте­ціал.

Наприклад, батьки можуть не задовольняти повною мірою потреби дитини через вла­ні проблеми, які заго­срюються через негото­– ністьчинебажаннянайбли­чогооточеннязрозумітичипідтрима­ ти їх.

При цьому ва­то враховувати, що вза­модія між рі­ними фа­торами ча­то є не про­тою, тому ва­ливо, щоб: інфо­ма­ цію збирали і записували си­темати­но з детальною то­ніс­ тю; до збору інфо­мації залучалися фахі­ці з рі­них галузей; інфо­мацію перевіряли та обговорювали з батьками і, коли цемо­ливо,здитиною;розбі­но­тівто­кахзорупроінфор­ маціюіїїва­ливістьчі­козаписувались;проводиласяоці­ка сильнихсторінітру­нощівсім’ї;вивчалисявра­ливісторони і захи­ні фа­тори у світі дитини тощо.

Таким чином, соці­льні працівники, які проводять оці­ку потреб дитини та її сім’ї, мають розуміти логіку загального підходу до здій­нення оці­ки, усвідо­лювати значення усіх компоне­тів„Моделіоці­ки”таїхпока­ників,атакожволоді­ тиґрунтовнимизнаннями,необхіднимидляїханалізу.Окрім цього, вони мають мати чі­ке уявлення, за допомогою яких індикаторів мо­на проаналізувати кожен пока­ник, а також яких успі­них результатів дитина може досягати стосо­но ко­ного пока­ника на пе­ному етапі вікового розви­ку, щоб повноюміроювиявитисвійособи­ті­нийпоте­ціал,успі­но соці­лізуватися.

Отож насамперед детально проаналізу­мо кожен пока­ник компоне­ту «По­реби дітини для розвитку».

Здоров’я. Дитина для по­ноцінного розви­ку має потреби щодо: нале­ного догляду за здоров’ям, коли вона хворіє; аде­ва­ного і калорійного ха­чування, ді­ти; доста­нього і спокійного сну; порад й інфо­мації з питань, які стосуються

132

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

здоров’я, охо­лю­чи се­су­льну освіту, зловживання на­– котиками тощо (осо­ливо для ста­ших дітей). Тому індика­ торами стану здоров’я дитини насамперед є: відпові­ність її ваги і зро­ту визначеним но­мам розви­ку особи відпові­– ного віку; проведені ще­лення, їх своєча­ність; наявність/ відсу­ність хвороб, захворювань, встано­лених ді­анозів (в т.ч. хроні­них); загальне самопочуття дитини тощо.

За інфо­мацією про здоров’я дитини соці­льний працівник може зве­нутися до медсе­сри, лікаря загальноосві­нього закладу, де навчається дитина, дільни­ного чи сімейного лікаря,батьків,родичівтаіншихдоро­лих,якізнайоміздити­ ною, та самої дитини. Оці­ка здоров’я дитини здій­нюється на основі бесід із дитиною, предста­никами її найбли­чого оточення чи фахі­цями; вивчення меди­ної докуме­тації, аналізу даних лаборато­них, кліні­них та інших досліджень.

О­світа. Оці­ка потреби дитини в освіті передбачає вивчен­ ня усіх аспе­тів її ко­ніти­ного розви­ку. У раку­сі цього пока­ника досліджується рівень інтеле­ту­льного розви­ку дитини, розвиток інтересу до навчання, досвід дося­нення позити­них результатів (успіху) в навчанні та виконання інтеле­ту­льних завдань тощо. Для дитини ва­ливими є: мо­ливо­ті для отримання необхідної інфо­мації; гри і вза­ ємодії з іншими дітьми; доступ до книжок; розвиток ко­ні­ ти­них навичок та інтересів тощо. Тому, здій­ню­чи оцін­ ку потреби дитини в освіті, соці­льний працівник з’ясовує інформацію про: успіхи дитини у засвоєнні навчальної про­ грамизагаломтакон­ре­нихнавчальнихпредметівзо­рема, відпові­ність навчальних дося­нень мо­ливо­тям дитини; ставленнядитинидонавчання;мо­ливітру­нощіунавчанні таспі­куванніукласі,зоднолі­ками;станвідвідуваннядити­ ною школи (як регуля­но вона це робить, якщо ні, то чому).

Хара­тери­тика освіти дитини передбачає також аналіз: як вона проводить вільний час поза навчанням, які її інтере­ си,захо­леннятахобі(читаєкниги,граєнамузи­номуінстру­ ме­ті, плете, малює, сидить за комп’ютером, віддає перевагу спорти­ним заняттям тощо); якою є участь дитини у рі­них

133

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

вихо­них заходах, що проводяться у школі і поза нею; чи відвідує позашкільні навчальні заклади, се­ції, гу­рки тощо.

Емоційний розвиток та поведі­ка. Для оці­ки емоційного розви­ку дитини необхідно вивчити позити­ні які­ні зміни у відображенні її психікою навколи­нього світу, що вияв­ ляється у переживаннях, прив’язано­тях. Цей пока­ник розкриває осо­ливо­ті емоційного стану дитини: її страхи, побо­вання та проблеми. Соці­льному працівникові потріб– но­ вивчити типові та осо­ливі емоційні ре­ації дитини у стресових ситу­ціях, аде­ва­ність емоцій дитини до її віку за пе­них обставин тощо. При цьому чим моло­ша дитина, тим скла­ніше проаналізувати її емоційний розвиток. Отож ва­ливо оцінити: як емоції впливають на стосу­ки дитини

зіншими людьми; рівень її довіри іншим; чи, вза­моді­чи

зоточенням, дитина намагається приве­нути до себе увагу; якими є осо­ливо­ті емоційних ре­ацій дитини у стресових ситу­ціях; чи є у дитини тру­нощі у спі­куванні з іншими дітьми, як багато вона має друзів; що непокоїть, тривожить дитину або чого вона боїться (кон­ре­них речей, обставин, відкритого/закритого про­тору, самотно­ті); який апетит, сон у дитини; яким є рівень її триво­но­ті і самоко­нролю, прив’язано­ті і самостійно­ті.

Най­ру­ніший метод ді­ано­тики – бесіда з дитиною у віль­ ній, невимушеній фо­мі, що дозволяє знизити рівень страху таемоційногонапруження,нала­туватидитинунавиконан­ ня те­тових завдань. До обстеження емоційного стану дити­ ни за потреби залучаються педіатр, психіатр, психолог.

Самоусвідо­лення. Ті­ний зв’язок з емоційним розви­ком має рівень самоусвідо­лення дитини, потреби у сприйнятті себеякокремоїіцінноїособи­то­ті,принале­но­тійвизнан­ нязбокусім’ї,однолі­ківігромади.Дляга­монійногорозвит­ кудитинива­ливимєусвідо­леннявла­ногообразу,самопо­ вага, правильна ге­де­на та се­су­льна орі­єтація тощо.

Індикатори даного пока­ника: чи може дитина назвати: своє прізвище, ім’я, по батькові; адресу, стать; якою є її самооцін­

134

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

ка (завищена, аде­ва­на, занижена); чи усвідо­лює дитина своюкульту­нупринале­ністьічивідпові­нодотримується культу­нихтрадицій;чивпливаєнасамоусвідо­леннядити­ ни її наці­нальність, статус тощо.

Сімейні та соці­льні стосу­ки. Неабияке значення для пов­ ноцінного зро­тання дитини має потреба у стабільних і люб­ лячих стосу­ках із батьками/опікунами, братами/се­срами; мо­ливість розвивати співчуття, ста­лячи себе на мі­це ін­ шого; дру­ба з однолі­ками та іншими значущими особами, а також ре­ація сім’ї на ці стосу­ки. Отже, оціню­чи сімей­ ні та соці­льні стосу­ки дитини, потрі­но проаналізувати: які цінно­ті панують у середовищі, де виховується дитина; чи є поза сім’єю доро­лі або однолі­ки, яким дитина довіряє (друзі, вихователі, вчителі, далекі родичі); чи не була дити­ на об’єктом насиль­сва у сім’ї; з ким дружить дитина і чи дружить із моло­шими за себе тощо.

Соці­льна презе­тація. Потреба дитини у соці­льній пре– зе­тації виявляється у пра­ненні виразити саму себе, свої вміння, зді­но­ті, яко­ті й отримати від оточу­чих відпові­– не визнання. При цьому осо­ливої ваги набуває для дитини мо­ливістьотриматипорадивідбатьків/опікунівщодопре– зе­тації за рі­них обставин. Осно­ні запитання, відповіді на які дозволять визначити рівень соці­льної презе­тації дити­ ни,такі:чимвонавирі­няєтьсясередіншихчленівсоці­му;яке враженнядитинаспра­ляє(їїзо­ні­нійвигляд);чивмієдити­ на коре­кно поводитися, дотриму­чись морально-ети­них норм, у громадських мі­цях; який авторитет та міжосо– би­ті­ний статус дитини у дитячому та доро­лому коле­ти– вах­ ; чи вміє дитина вві­ливо зве­нутися, у разі потреби, до незнайомої особи з проханням чі­ко сфо­мулювати свою позицію і висловити її; чи знає, як і коли себе презе­тувати; чи ча­то презе­тує себе тощо.

Навич­ки самообслуговування. Це комплекс дій, що дають змогу дитині самостійно підтримувати себе й особи­ті речі

устані, який відповідає узвича­ним саніта­но-гігі­ні­ним

ісоці­льно-побутовим но­мам. У контексті цього пока­ни­

135

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

ка досліджується рівень розви­ку самостійно­ті дитини, знань,уміньінавичок,необхіднихдляфо­муванняйутвер– ­дження незале­но­ті від доро­лих; уміння одягатися, їсти тощо. Нави­ки соці­льного обслуговування спри­ють розви­ку навичок самостійного життя, пра­нення само­ стійно розв’язувати соці­льно-побутові проблеми. Інди– катори оці­ки пока­ника: чи має дитина нави­ки осо– ­би­тої гігі­ни та догляду за собою; чи може сама вдягатися, митися, прати; чи ту­бується про зо­ні­ній вигляд; чи доглядає за особи­тими речами; чи вміє кори­туватися столовими приборами та побутовими еле­кроприладами, готувати їжу тощо.

На сьогодні у соці­льно-педагогі­ній практиці немає ста­– да­тизованих форм оці­ки соці­льних яко­тей дитини, на відміну, скажімо, від те­тових процедур у психології. Тому потрі­но спостерігати за поведі­кою дитини у рі­них життєвих ситу­ціях. Для цього рекоме­довано проводити оці­ку мультиди­ци­ліна­ною командою, до складу якої можуть входити: соці­льний працівник, соці­льний педа­ гог/психолог загальноосві­нього закладу, де навчається дитина, кері­ник тво­чого коле­тиву, який відвідує дитина, та ін.

Здій­ню­чи оці­ку потреб дитини, яка виховується в інтер– натно­ му закладі, соці­льний працівник може викори­тову– вати бла­ки спостережень, зміст яких розро­лено й апробо– вано в ра­ках про­ету ЮНІСЕФ, що ре­лізовува­ся у 2006 р. Предста­ни­цвом благодійної організації «Надія і жи­ло для дітей» в Укра­ні [8, с. 83-97].

Ша­си дітей дося­нути оптимальних результатів розви­ку зна­ною мірою залежатимуть від зда­но­ті батьків (батьків­ ськогопоте­ці­лу)нале­нимчиномре­гуватинаїхніпотре­ би на всіх стадіях життя. Соці­льні працівники мають знати, що може перешкоджати батькам виконувати свої обов’я­ки і якими є на­лідки цього для дітей рі­ного віку. Потрі­но зазначити, що діти будуть менш вра­ливими, якщо пробле– ми­ батьків:несуттєвіікоро­коча­ні;непов’язанізнасиль­т–

136

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

вом­ у сім’ї, кон­лі­тами та безладом; не призводять до розвалу сім’ї.

Хара­тери­тика батьківського поте­ці­лу визначається рів­ нем компете­нно­ті батьків і обумо­люються її трьома скла­ довими: ко­ніти­ною, емоційною та поведі­ковою. З ураху­ ванням зазначеного, аналізу­чи пока­ник елеме­та­ний догляд, соці­льний працівник має з’ясувати таке: як батьки задовольняють потреби дитини в їжі, одязі, відпочи­ку, грі; гігі­ні­ні потреби; наскільки вони можуть та готові любити й піклуватися про дитину в разі її поганого здоров’я, інвалід­ но­ті, ва­ких захворювань, проблем у навчанні, емоційному, поведі­ковому та особи­ті­ному розви­ку тощо.

Гара­тія безпеки. Цей пока­ник визначає спромо­ність батьків створити безпе­не середовище для дитини. У ході його оці­ки ва­ливо простежити: чи можуть (уміють) батьки створити безпе­не середовище для дитини; гара­тувати їй аде­ва­нийзахиствідзаподіянняшкоди;чизда­нірозпізнава­ ти ризики і небезпеки як в оселі, так і за її межами; чи є у колі їхніхдрузівна­комани,алкоголіки,іншіособизнебезпе­ною дляоточенняповеді­кою;чизахо­леннябатьків,спосібпрове­ деннядозвіллянезагрожуютьжиттюабоздоров’юдитини.

Емоційне те­ло. Вихо­ний поте­ціал батьків зна­ною мірою залежить від їхньої зда­но­ті передавати дитині емо­ ційне те­ло. Доро­лі мають гара­тувати дитині задоволення її потреби в те­лих стосу­ках зі значущими доро­лими, які деліка­ноічу­ливоре­гуютьназапити,емоційнийстанюної особи­то­ті. Для цього батькам потрі­но демонструвати, що вони лю­лять і цінують дитину, схвалюють її поведі­ку і заохочують до соці­льно позити­них дій. Тому, аналізу­чи даний пока­ник, соці­льному працівникові ва­то зве­нути увагу: як батьки хара­теризують дитину і стосу­ки у вла­ній сім’ї;чиприго­тають,обіймають,заспоко­ютьдитину;чиви­ являютьпочуттялюбові,турботи;чивикори­товуютьурозмо­ ві з дитиною пе­сливі слова; як ча­то виявляють знаки уваги; чи свя­кують день народження дитини, дарують їй подарун­ ки;чиєвиявемоційноготе­ла батькамитрадиційним.

137

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

Стимулювання. Стано­лення особи­то­ті, яка розвивається, відбувається шви­ше й успі­ніше за умов його стимулюван­ ня. Стимулювання дитини – це допомога їй у розви­ку шля­ хом впливу на фо­мування навичок спі­кування, інтересу до ігрової, навчальної, трудової ді­льно­ті; розширення со­ ці­льних мо­ливо­тей; вза­модії з дитиною, ре­гування на її мо­лення, запитання; акти­ної уча­ті в іграх дитини тощо. Індикаторами цього пока­ника є: чи батьки стиму– люють успі­не навчання дитини і як саме це ро­лять; чи завжди вислуховують дитину і відповідають на її запитання; чи стимулюють дитину раннього та дошкільного віку під час гри; чи зда­ні батьки створити умови, щоб дитина пра­– нула дося­ти успіху у вла­ній ді­льно­ті, аде­ва­но оцінюва­ ла його; чи батьки спри­ють, щоб дитина долала посильні для неї тру­нощі тощо.

Життєві орі­єтири і обмеження. Цей пока­ник окре­лює,

яким чином батьки допомагають дітям у розви­ку вмінь та навичок управління вла­ними емоці­ми і поведі­кою: демонструють і моделюють позити­ну поведі­ку, вза­модію з іншими людьми; ко­нролюють вла­ні емоції, визначають пе­ні ко­дони у поведі­ці; фо­мують у дитини зда­ність протиді­ти негати­ному впливові. При цьому осо­ливо цін­ ним для дитини є створення батьками мо­ливо­тей їй самій регулювати вла­ні емоції та поведі­ку. Обов’я­ком батьків є прище­лювати дитині життєві орі­єтири для фо­муван­ ня й утве­дження моральних цінно­тей, розви­ку сумління; змі­нювати її пра­нення і нави­ки піклування про інших, ди­ци­ліни і гну­кої поведі­ки. Врахову­чи зазначене, соці­ альний працівник має проаналізувати: які методи, стиль ви­ ховання застосовує сім’я, і чи відповідають вони віку, потре­ бам, хара­теру дитини (з огляду на історію її життя); якою батьки уявляють модель позити­ної поведі­ки дитини, що, на їх ду­ку, не мо­на робити; яким чином батьки прищеп­ люють дитині потребу і вміння дотримуватися моральних чи су­пільних норм.

Стабільність. Ва­ливими умовами, спри­яливими для ди­ тини, є: збереження стабільного сімейного середовища, у

138

Оці­ка потреб дитини та її сім’ї

якому панують порозуміння, вза­моповага, любов; гара­тія безпе­нихстосу­ків,плеканняпослідо­ногоемоційноготеп­ ла протягом тривалого періоду часу і ре­гування поді­ним чином на схожу поведі­ку; неперервність зв’я­ків дитини із кро­ними для неї членами сім’ї та іншими значущими до­ ро­лими. Ва­ливо оцінити ступінь стабільно­ті емоцій, настанов та моделей поведі­ки батьків, адже саме психо­ лого-педагогі­ні умови дозволяють будувати позити­ні вза­мини, забезпечують розвиток дитини. Отож потріб­ но з’ясувати: чи має сім’я стабільні правила; традиції; чи передбачувана поведі­ка батьків; чи однаковими є вимоги обох батьків до дитини; чи дотримується сім’я режиму дня; хто, як правило, перебуває поруч із дитиною; чи справе­ливо розподілено обов’я­ки між батьками з догля– ­дузадитиноютощо.

Підчасздій­ненняоці­кикомпоне­та«Батьківськийпоте­ці­ ал»соці­льнийпрацівникмаєзве­татиувагу,яквиконуєсвої обов’я­ки з догляду і виховання дитини не лише мати, але й батько. В сім’ях, де один із батьків не живе з сім’єю, доціль­ но визначати, який вплив він має і наскільки ва­ливим для дитини є підтримання ті­них зв’я­ків із татом (мамою). Оці­ ню­чи батьківський поте­ціал, фахі­цям треба зрозуміти, який вплив мають стосу­ки між батьками на їхню зда­ність задовольняти потреби дитини. Ва­ливо спостерігати за вза­модією батьків і дітей, а не тільки прислухатися до їхніх розповідей про те, як вони це виконують. Тому слід просте– жити­ : їхні ре­ації на дитину та її поведі­ку; те, яким чином батьки відгукуються на потреби дітей; чи зазнають вони тру­нощівузадовільненніпотреб,чизда­ніїхзадовольнити взагалі; вплив, який дитина має на них; якість стосу­ків «ба­ тьки–дитина»;розумінняпотребдитиниіїїрозви­ку;розу– міння батьківських завдань і відпові­но­ті цих завдань потребам дитини в розви­ку; вплив будь-яких тру­но– щів, які вони можуть переживати, на їхню зда­ність вико­ нувати батьківські завдання (вміння відрі­нити ре­лізацію від сильного бажання); вплив минулого досвіду на вико­ нання батьківських обов’я­ків; здатність усвідо­лювати тру­нощі і долати їх; зда­ність скори­татися підтрим–

139