Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтегров соц службим Київ 2007

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
5.51 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту

Представництво благодійної організації «Кожній дитині» в Україні

Інтегровані соціальні служби: теорія, практика, інновації

Навчально-методичний комплекс

За загальною редакцією І. Д. Звєрєвої та Ж. В. Петрочко

Київ 2007

УДК 364.4:314.6

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

ББК 65.272

як навчальний посібник для вищих навчальних закладів

I-73

(№ 1.418-1867 від 21.08.2007)

Автори-упорядники:

О. В. Безпалько – д. пед. н., доцент, (2.4), І. Д. Звєрєва – д.пед.н., проф., (1.1; 1.3; 1.4; 2.1; 2.2; 2.3; 3.1; 3.2; розділ 4), З. П. Кияниця (1.4, 3.2; додатки),

В. О. Кузьмінський – к.екон.н. (1.2, 1.3), В. П. Лютий (3.5),

Ж. В. Петрочко – к.пед.н., доцент (1.2; 1.3; 2.1; 2.2; 2.3; 2.4; 3.2; 3.3; 3.4; розділ 4),

М. І. Ростальна (3.3, додатки), Л. І. Стрига (3.1; розділ 4; додатки)

Рецензенти:

С. Я. Харченко – доктор педагогічних наук, професор Т. Ф. Алєксєєнко – кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник С. В. Толстоухова – кандидат педагогічних наук, доцент

Літературний редактор:

А. М. Нечитайло

Проект фінансується Європейським Союзом

Навчально-методичний комплекс підготовлено в рамках проекту «Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей», що фінансується Європейським Союзом. Проект виконується консорціумом організацій, який очолює благодійна організація «Кожній дитині». Основними бенефіціарами проекту є Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Державна соціальна служба для сім’ї, дітей та молоді. Пілотний регіон – Київська область.

Думки, висловлені у виданні, належать авторам і не обов’язково відображають погляди Європейської Комісії.

Рекомендовано до видання Вченою радою Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка (протокол № 11 від 26.06.2007)

Інтегровані соціальні служби: теорія, практика, інновації: Навч.-метод. комплекс /

Автор.-упоряд.: О. В. Безпалько, І. Д. Звєрєва, З. П. Кияниця, В. О. Кузьмінський та інш. / За заг. ред.: І. Д. Звєрєвої, Ж. В. Петрочко – К.: Фенікс, 2007. - 528 с.

У навчально-методичному комплексі подано теоретичні і практичні аспекти розвитку та діяльності інтегрованих соціальних служб, що створюються в системі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Розкрито інноваційні технології соціальної тасоціально-педагогічноїроботизвразливимисім’ямиздітьми.Певніматеріалиподаються як напрацювання у ході реалізації проекту ЄС «Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей» і є такими, що рекомендовані для використання.

Видання розраховане, перш за все, на практичних соціальних працівників системи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, студентів вищих навчальних закладів за спеціальностями «соціальна робота» і «соціальна педагогіка», а також буде цікавим для наукових співробітників, корисним для викладачів вищих навчальних закладів, представників громадських організацій.

ISBN 978-966-651-476-2

©Європейська Комісія, 2007

©ПБО «Кожній дитині» в Україні, 2007

Подяка

Ця пу­лікація є результатом роботи не тільки коле­тиву їїавторів,айспеці­лі­тіврі­нихустановівідомств,громадсь­ ких стру­тур, перш за все, центрів соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей, відділів сім’ї та молоді, охорони здоров’я, освіти, соці­льного захи­ту, правоохорон­ нихорганівКиївськоїобла­ті,об’єднанихвєдинукоманду,яка спільнозконсо­ці­мом«Ко­нійдитині»ре­лізовувалапроект ЄС «Розвиток інте­рованих соці­льних служб для вра­ливих сімейідітей”,щофінансува­сяЄвропейськимСо­зомназамов– лен­ ня Міні­тер­сва Укра­ни у справах сім’ї, молоді та спо­ту таДержа­ноїсоці­льноїслу­бидлясім’ї,дітейтамолоді.

Завдячу­чи кері­никам обла­ної держа­ної адміні­срації В. І. ­ль­яче­ко, В. П. Ко­нруку, начальникам управлін– ня у справах сім’ї та молоді Н. В. Тата­чук, слу­би у справах дітей Л. П. Гу­ковській, дире­тору ЦСССДМ Л. О. Нікола­єко, до ре­лізації про­ету було залучено широке коло кері­ни­ ків рі­них установ і відомств, виділені дода­кові фінансові ресурси, укріплений ка­ровий поте­ціал служб, які надають соці­льні послуги дітям та сім’ям.

Першопрохо­цями у впровадженні інте­рованої моделі соці­льних послуг для вра­ливих сімей та дітей стали соці– аль­ ніпрацівники,медики,педагоги,кері­никитаспеці­лі­ти соці­льної сфери м. Бровари та Вишгородського району, які відпрацьовували на практиці інноваційні підходи та техно­ логії у соці­льній роботі. Осо­лива подяка меру м. Бровари В. О­ А­тоне­ку, засту­нику мера Л. П. Ше­топал, дире­тору ЦСССДМ Л. А. Кваші, начальнику відділу у справах сім’ї та молоді Т. М. Ко­рак, начальнику слу­би у справах дітей Л. В. Вино­радовій.

Дяку­мо міжнаро­ним консульта­там та експе­там за мож­ ливість ознайо­лення з кращими зра­ками міжнаро­ного досвідусоці­льноїроботи,атакожзацінніконсультаціїщодо механі­мів впровадження соці­льних інновацій.

На ко­ному етапі ре­лізації про­ету ми відчували ді­ву під­ три­куМіні­тер­сваУкра­ниусправахсім’ї,молодітаспо­ту, Держа­ної соці­льної слу­би для сім’ї, дітей та молоді, Дер­ жа­ного депа­таме­ту з усино­лення та захи­ту прав дити­ ни. Щира їм подяка в особі С. В. То­лто­хової, Ю. О. Па­ле­ка, І. М. Пі­чук, Г. М. Ла­ті­нової, І. ­. Дубініної, Ф. В. Грице­ка.

Мивдя­нівсімчленамНаглядовоїРадипро­етуінасамперед його Голові В. С. Во­ку.

Дяку­мо фахі­цям, залученим до підгото­ки соці­льних пра­ цівників інте­рованих соці­льних служб: Г. М. Бевз, І. В. ­ратусь­ , Н. Ю. Ма­симовій; спеці­лі­там Київського обла­ного трені­гового центру в особі О. В. Па­лик, О. А. Леще­ко; пра­ цівникам про­ету І. В. Носачу, О. П. Романусі, О. В. Ку­ці.

Окрема подяка Т. П. Цюман, викладачу Тернопільського на­ ці­нального педагогі­ного університету імені В. Гнатюка, за професійні консультації в процесі підгото­ки матері­лів до даного навчально-методи­ного компле­су та сприяння у ви­ рішенні організаційних питань щодо їх пу­лікацій.

Заефе­ти­нуспівпрацюустворенніфу­нці­нальноїси­теми захи­туправдітейу нашійкра­ні,підтри­кууре­лізаціїпро­ е­ту ЄС «Розвиток інте­рованих соці­льних служб для враз­ ливих сімей і дітей» та надані матері­ли до даного видання дяку­мо нашим пар­нерам: Предста­ни­цву благодійної ор­ ганізації «Надія і жи­ло для дітей» в Укра­ні, Укра­їському центру «Порозуміння», Укра­їському фо­ду «Благополуччя дітей», Укра­їському фо­ду соці­льних інве­тицій та ін. Лишеспільнізусилляпороджуютьвисокі,вагомійдо­готри­ валі позити­ні результати.

Даневиданнянебулобмо­ливимбезефе­ти­ногоуправлін­ ня про­етом його кері­ника Елейн Са­мон, її вагомих пропо­ зицій і настанов, му­рих порад і рекоме­дацій.

Авторський коле­тив

ЗМІСТ

Вступ

 

7

Теоретико-методологічні основи організації

 

роботи інтегрованих соціальних служб

12

1.1

Характеристика соціальної роботи як професійної

 

 

діяльності

12

1.2

Захист прав дитини як пріоритетний напрям

 

 

соціальної роботи

35

1.3

Гейткіпінг як нова філософія, концепція

 

 

та механізм ухвалення рішень в інтересах дітей

59

1.4

Зміст і організація роботи інтегрованих

 

 

соціальних служб

70

Інноваційні технології в роботі інтегрованих

 

соціальних служб

107

2.1

Оцінка потреб дитини та її сім’ї

107

2.2

Раннє втручання як технологія соціальної роботи

144

2.3

Ведення випадку – ключова технологія роботи

 

 

інтегрованих соціальних служб

157

2.4

Мобілізація ресурсів громади щодо підтримки сімей

 

 

із дітьми

169

Основні напрями роботи інтегрованих соціальних служб

186

3.1

Соціальна робота з сім’ями, які опинилися у складних

 

 

життєвих обставинах

186

3.2Робота з сім’ями, які виховують дітей раннього віку, щодо формування навичок усвідомленого

батьківства і запобігання відмовам від немовлят

208

3.3

Розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт

 

 

та дітей, позбавлених батьківського піклування

228

3.4

Реінтеграція та соціалізація вихованців інтернатних

 

 

закладів

257

3.5Профілактика правопорушень серед неповнолітніх, реабілітація дітей, які перебувають у конфлікті

з законом

286

Особливості використання інтегрованого підходу у наданні

 

соціальних послуг в умовах села (селища)

315

4.1 Організаційно-змістові засади соціальної роботи

 

в селі (селищі)

315

4.2 Специфіка надання інтегрованих соціальних послуг

 

дітям і сім’ям в умовах села (селища)

325

Програма навчання соціальних працівників

 

інтегрованих соціальних служб

336

Примітки до впровадження Програми навчання

 

соціальних працівників інтегрованих соціальних служб

357

Додатки

364

Вступ

Економі­ні перетворення, що відбуваються на сучасному етапі стано­лення укра­їської держа­но­ті, а також процеси демо­ратизації та розбудови громадянського су­піль­сва су­ проводжуються змінами в соці­льній сфері, соці­льній полі­ тиці, ді­льно­ті рі­них соці­льних інститутів. Нові су­пільні відносини зна­ною мірою впливають на стано­лення соці– аль­ ноїроботиякпрофесійноїді­льно­ті.Їїрозвитокбазуєть­ ся на інте­рації зусиль, засобів і мо­ливо­тей рі­них держав­ них і неурядових організацій на всіх рі­нях.

Сучаснапаради­масоці­льноїроботи,якабазуєтьсянаінтег­ рованому підході, спрямована на координацію, ефе­ти­ність і проду­ти­ність соці­льних послуг.

Останнім часом помі­но вирі­няється те­де­ція посилення ролінеурядовихорганізаційуфо­муваннідержа­ноїполіти­ кистосо­нодітей,щоакти­новикори­товуютьміжнаро­ний досвід захи­ту й забезпечення прав дітей, пристосову­чи його до ві­чи­няних соці­культу­них умов.

Данийнавчально-методи­нийкомплексрозро­ленозарезуль­ татами про­ету ЄС «Ро­виток інте­рованих соці­льних служб длявра­ливихсімейідітей»,щоздій­нюва­сяу2005-2007роках Предста­ни­цвом благодійної організації «Ко­ній дитині» в Укра­ні. Метою про­ету було зме­шити кількість дітей, що виховуються в інтерна­них закладах Київської обла­ті шляхом запровадження інте­рованих соці­льних служб для забезпечення ефе­ти­ної підтри­ки дітей і сімей, які опинилися в скла­них життєвих обставинах. Визначена мета кон­ретизувалася у таких завданнях: створення спеціа­ лізованихсоці­льнихслужб,якінадаютькомпле­кнісоці­ль­ ніпослугивра­ливимдітямісім’ям;розро­катавпроваджен­ ня інноваційних технологій соці­льної роботи, спрямованих на запобігання потра­лянню дитини до інтерна­ного закла­ ду та розвиток сімейних форм виховання; підвищення рі­ня професійної компете­нно­ті спеці­лі­тів соці­льної сфери

Вступ

щодо захи­ту права дитини виховуватися в сімейному сере­ довищі;підгото­казмінідопо­неньдозаконода­чихіно­ма­ ти­но-правових актів за міжнаро­ними ста­да­тами у сфері сімейної політики та захи­ту прав дітей.

Фа­ти­но проект було спрямовано на рефо­мування си­те­ мидержа­ноїопікинаддітьмиіпошукшляхіввпровадження інноваційних підходів до її оно­лення.

Си­тема держа­ної опіки в Укра­ні створювалася за умов старої політичної си­теми. В її основу були покладені ідеї коле­ти­ного виховання дітей. Укра­на успа­кувала си­те­ му великих інтерна­них закладів, де діти не повною мірою можуть ре­лізувати свій поте­ціал. Такі установи не в змозі забезпечити індивіду­льний підхід до ко­ної дитини й час­ то ізолюють дітей від мі­цевої громади. Якщо дитина по– тра­ляє до закладу інтерна­ного типу в ранньому віці, вона, як правило, проходить усі фо­ми інституції зале­но від віку й залишається в інтернаті до по­ноліття.

Фа­ти­ні дані сві­чать: прибли­но третина дітей потра­ляє під держа­ну опіку через бі­ність у сім’ях, така ж кількість – черезсоці­льнінегара­ди,ре­та–зіншихпричин.Більшість дітей в інтерна­них закладах є соці­льними сиротами, тобто мають одного або двох батьків, а потра­ляють туди внаслі­ док позба­лення доро­лих батьківських прав з ініці­тиви держа­них органів.

Збільшеннякілько­тідітей-сирітідітей,позба­ленихбатьків­ ськогопіклування,вінтерна­нихзакладахзумо­люєзро­тан­ ня мережі таких установ та їх перепо­нення. За даними Дер­ жа­ного комітету стати­тики Укра­ни станом на 01.09.2006 в55школах-інте­натахдлядітей-сиріттадітей,позба­лених батьківського піклування, перебувало 15 669 вихова­ців.

Досвід розвинених європейських країн, які вже відійшли від си­темивеликихінтерна­нихзакладів,переконує,щоствори­ ти пере­дмови для поступового рефо­мування інтерна­них закладівмо­нашляхомпошукупреве­ти­нихмехані­мівза­

Вступ

побіганняінститу­лізаціїдітей;відпрацюванняси­темисоці­ альнихпослугдлявра­ливихсімейіздітьми;розви­кунових принципів співпраці органів держа­ного управління, закла­ дів соці­льного захи­ту дітей та громадських організацій.

Наразі значущо­ті набуває розвиток інте­рованого підходу донаданнясоці­льнихпослугура­ливимсім’ямідітямдляза­ безпеченняправадитининасімейневиховання.Такийпідхід передбачаєнаданнякомпле­книхсоці­льнихпослугнаосно­ ві оці­ки потреб дітей і сімей, акти­ну участь клі­єтів у пла­ нуванніймонітори­гусоці­льнихпослуг,залученняресурсів громадидовирішенняпроблемдітейісімей,подоланнясклад– них­ життєвих обставин; змі­нення міжвідо­чої вза­модії у сфері ухвалення рішень в інтересах дітей.

У ході ре­лізації про­ету враховувалися осно­ні те­рети­ні засади соці­льної роботи як професійної ді­льно­ті, нові­ні міжнаро­ні та ві­чи­няні ідеї, технології, механі­ми надання соці­льних послуг вра­ливим дітям і сім’ям на локальному (мі­цевому), регі­нальному та держа­ному рі­нях.

Навчально-методи­ний комплекс, розро­лений у ра­ках про­к­ ту, складається зі вступу, чотирьох розділів, програми навчання соціальних працівників інте­рованих соці­льних служб, дода­- ків, а також трені­гових модулів, поданих на еле­кронних носіях(CD).

У навчально-методи­ному компле­сі в логі­ній послідо­но­ті розглядаються і те­рети­ні, і технологі­ні підходи до здійс­ нення соці­льної роботи, ді­льно­ті інте­рованих соці­ль­ нихслужб.Зо­рема,урозділі«Те­ретико-методологі­ніосно­ ви роботи інте­рованих соці­льних служб» розкриваються питання: хара­тери­тика соці­льної роботи як професійної ді­льно­ті; захист прав дитини як пріорите­ний напрям соці­льної роботи; роль інте­рованих соці­льних служб у ре­ алізації держа­ної політики щодо забезпечення прав дітей; но­мати­но-правове підґру­тя та ста­да­ти ді­льно­ті; компоне­ти, зміст і фо­ми роботи інте­рованих соці­льних службтощо.