Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтегров соц службим Київ 2007

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
5.51 Mб
Скачать

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

зве­нень» громадян стосо­но проблем сімей та дітей (громадська приймальня).

Мета ді­льно­ті «єдиного ві­на зве­нень» – забезпечити досту­ність, адре­ність та компле­кний підхід у наданні послуг сім’ям із дітьми. Як правило, сім’ї з дітьми, які пере­ бувають в скла­них життєвих обставинах, мають ціле коло невирішених проблем, що спонукає їх зве­татися по допомо­ гу до рі­них інста­цій. Одне з ва­ливих завдань, що має до­ помо­ти вирішити «єдине ві­но зве­нень», – виявити сім’ї з дітьми, які опинилися у скла­них життєвих обставинах, на ранньому етапі кризи. Нері­ко батьки не в змозі самостій­ но визначити свої проблеми та причини їх вини­нення, тим часомкризазаго­срюватиметьсяіїїподоланняпотребувати­ ме зна­них ресур­них витрат. Зве­нення до «єдиного ві­на» навіть з одноразовим запитом/проблемою дає мо­ливість сім’ї отримати комплекс послуг, уни­ну­ши багаторазових зве­тань до рі­них інста­цій.

Працівник «єдиного ві­на» має забезпечити: прийняття та докуме­тування зве­нень щодо проблем дітей та сімей, здій­нення експрес оці­ки їхніх потреб на основі розмови з клі­єтом або з тим, хто зве­ну­ся із проханням надати допомогу клі­єту; спрямування зве­нення до кон­ре­ного виконавця,підгото­купропозиційщодоздій­ненняпоча­ко­ вої оці­ки та надання першоче­гових послуг.

При потребі те­мінового ре­гування працівники «єдиного ві­назве­нень»негайноінфо­муютьслу­буусправахдітей, кримінальну міліцію у справах дітей, дільни­ного, допомага­ ютьуфо­муванніміжвідо­чоїгрупидлянаданняте­мінової допомоги дитині, сім’ї.

«Єдине ві­но зве­нень» громадян стосо­но проблем сімей та дітей утворюється за рішенням органу виконавчої влади і мі­цевого самоврядування територі­льної громади. Най­ кращим його мі­цем є приміщення, де працюють підрозділи органіввиконавчоївладиімі­цевогосамоврядування(управ­ ління та відділи сім’ї та молоді, освіти і на­ки, праці та соці–

90

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

ально­ го захи­ту, охорони здоров’я, юстиції, слу­ба у справах дітей, ЦСССДМ), куди найча­тіше зве­таються сім’ї з дітьми для вирішення своїх нагальних проблем. Роботу єдиного ві­на зве­нень» громадян забезпечують чергові працівники центру соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді і слу­би у справах дітей, які прой­ли відпові­ну підгото­ку, володі­ ютьметодикоюоці­ки, інтеракти­ногоспі­кування,знають основи законодавства щодо сімей, дітей, молоді та їх соці– ального захи­ту. Ва­ливими пере­дмовами результати­ної йефе­ти­ноїроботи«єдиногові­назве­нень»маєстатинор­ мати­неврегулюванняйогоді­льно­ті(наприклад,Положен­ няпроєдиневі­нозве­нень громадянстосо­нопроблемсімей та дітей, затверджене рішенням міськвиконкому)та успі­но проведена інфо­маційна ка­панія.

Ді­вим механі­мом фу­нці­нально-змі­тової моделі та єди­ ним органом, який координує ухвалення рішень в інтересах дитини, є слу­ба у справах дітей, яка веде справи дітейси­ ріт та дітей, позба­лених батьківського піклування, дітей, які потрапили в скла­ні життєві обставини, та здій­нює за­ хист їхніх прав та інтересів згі­но з чинним законодавством. Всістру­ту­ніпідрозділи органіввиконавчоївладитамі­це­ вогосамоврядування,підприєм­сва,заклади,установи,орга­ нізації незале­но від підпорядковано­ті інфо­мують слу­бу про становище дітей та про кон­ре­них дітей, які потребу­ ють допомоги. Слу­ба спільно з іншими стру­турами готує та ухвалює рішення стосо­но дітей, які зазнали життєвої скрути, скеровує до центру соці­льних служб справи дітей і сімей, які потребують допомоги, замо­ляє для них послу­ ги спеціалізованихсоці­льнихслужб,атакожздій­нюємоні­ торингїхньоговпливунаклі­єтаійогонайбли­чеоточення. Саме тому участь спеці­лі­та слу­би у справах дітей в робо­ ті «єдиного ві­на зве­нень» є рекоме­дованою умовою для забезпечення операти­но­ті й ді­во­ті в ухваленні рішень.

Неабияке значення має такий механізм, як міжвідо­м­а вза­ ємодія, що базується на пар­нерських зв’я­ках між відом­ ствами та організаці­ми, які предста­ляють рі­ні се­тори су­піль­сва (держа­ний, бі­несовий та неприбу­ковий).

91

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

Укра­їське законодавство надає можливість для ре­лізації се­то­них завдань, підтримує ініці­тиви щодо проведення змін на користь сім’ї – у ньому визначені мо­ливо­ті для ре­лізації обопільних інтересів. Міжсе­то­не пар­нер­сво може існувати в рі­них фо­мах зале­но від мети співпраці: наприклад,ізметоюобмінуінфо­мацієютаресурсами,надан­ ня техні­ної допомоги, планування та координації послуг, предста­ни­цва інтересів. Воно не виникає самопливом – його потрі­но налагоджувати. Процес фо­мування між– се­то­ного пар­нер­сва охо­лює: визначення пар­нерів; фо­мулювання мети й завдань співпраці; визначення проблем та ризиків; розро­лення плану дій; проведення постійнихробочихзустрічейщодомонітори­гувпроваджен­ ня плану дій.

Міжвідо­чавза­модія,пар­нер­своґру­туєтьсянавза­модо­ помозі та довірі. Вза­єні обов’я­ки, чі­кі правила співпраці можуть бути зафі­совані в угоді між пе­ними організаці­ми. Для налагодження співпраці інколи доводиться долати чи­ мало перешкод і відомчих бар’єрів, усувати непорозуміння, недовіру й стереотипи щодо предста­ників рі­них відомств таорганізацій.Алеспільнізаходи,спільненавчання,особи­ті зустрічітощодопомагаютьвпроваджуватинале­ністратегії щодо підтри­ки дітей та сімей із дітьми.

Ва­ливим чинником успі­ної міжвідо­чої вза­модії є вза­мо­ обі­наність усіх суб’єктів соці­льної роботи щодо їх фу­нцій. Осо­ливо це ва­ливо для фахі­ців спеці­лізованих соці­льних служб, у тому чи­лі менеджерів, чергового соці­льного праців­ ника«єдиногові­назве­нень»(див.Дода­ки4;4А;4Б;4В;4Г).

Порядок взає­модіїї­ су­б­’єк­ті­в соці­аль­ної­ ро­боти і­з сі­м’ями, які­ опинилися у­ скла­них життє­вих об­ставинах (Заре– є­с­ровано в Мі­ні­стер­сві­ юстиціїї­ Украї­ни 12 ли­ня 2006 р.

за N 824/12698)

5. Фу­н­ціїї­ су­б­’єк­ті­в соці­аль­ної­ ро­боти

1. Управління (відділи) у справах сім’ї, молоді та спо­ту обла­них

(районних, міських) держа­них адміні­срацій, Міні­тер­сво

92

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

у

справах сім’ї,

молоді та

ге­де­ної політики

Автоно­ної

Ре­пу­ліки Крим:

 

 

 

 

– проводять засідання дора­чого органу;

 

 

організують

оздоро­лення

та відпочинок дітей і

молоді

з сімей, які опинилися у скла­них життє­вих обставинах;

 

спри­ють працевла­туванню й зайнято­ті

членів

сімей,

які опинилися у скла­них життє­вих обставинах;

 

 

зве­таються з клопотанням до інших стру­ту­них підрозділів

мі­цевих органів виконавчої влади та органів мі­цевого самовряду­

вання,підпри­ємств,установ,організаційзметоюсприянняунадан­

ні необхідної допомоги сім’ям, які опинилися у скла­них життє­вих обставинах;

спри­ють вирішенню питання щодо надання сім’ям означеної

категорії матері­льної (грошової чи натуральної) допомоги.

2.Обла­ні, міські, районні, районні в мі­тах слу­би у справах непов­ нолі­ніх:

– беруть участь у роботі дора­чого органу;

– повідомляють центрам соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді

провиявленнясімейіздітьми,уякихє­випа­кинасиль­свавсім’ї,жо­с­

токогоповодженняздітьмиаборе­льноїзагрозийоговчиненнятощо;

–порушуютьпитанняпровилученнядитиниізсім’їприбезпосере­ній

загрозіїїжиттюіздоров’ю,уразіпотреби–пропризначенняопікуна

(піклувальника),тимчасовевла­туваннядитини,передачувприйом­

нусім’ю,дитячийбудиноксімейноготипу,інтерна­нийзаклад;

–вживаютьзаходівщодозахи­тужи­ловихтамайновихправдітей;

– здій­нюють спільно з центрами соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді соці­льне інспе­тування сімей, які опинилися у скла­них

життє­вих обставинах;

– беруть участь у судових засіданнях з розгляду справ, за яки­ ми проходять непо­нолі­ні, надають судам інфо­мацію про їхній соці­льний стан.

3.Ре­пу­ліканський (Автоно­ної Ре­пу­ліки Крим), обла­ні, міські,

районні, районні в мі­тах, сільські та сели­ні центри соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді:

– координують здій­нення соці­льного супроводу сімей, які опинили­

ся у скла­них життє­вих обставинах;

– ініці­ють засідання дора­чого органу шляхом подання відпові­них

93

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

матері­лівдоуправлінь(відділів)усправахсім’ї,молодітаспо­тупро

виявленнясімей,якіопинилисяускла­нихжиттє­вихобставинах;

готують матері­ли до особової справи сім’ї на засідання дора­чо­ го органу;

здій­нюють ді­ано­тування сімей, які опинилися у скла­них життє­-

вихобставинах,утомучи­ліобов’я­ковесоці­льнеінспе­тування;

забезпечуютьси­те­нийобліксімей,якіопинилисяускла­нихжит­ тє­вихобставинах,шляхомфо­муваннявідпові­ногоба­куданих; розро­ляють спільно із сім’є­ю, яка опинилася у скла­них життє­вих

обставинах, план її супроводу;

здій­нюють соці­льний супровід сімей, які опинилися у склад­

них життє­вих обставинах, шляхом надання її членам комплексу

адре­них соці­льних послуг як необхідної підтри­ки, допомоги і самодопомоги;

здій­нюють заходи щодо попередження насиль­сва в сім’ї або ре­

альної загрози його вчинення відпові­но до Інстру­ції щодо порядку

взає­модіїуправлінь(відділів)усправахсім’їтамолоді,службуспра­

вах непо­нолі­ніх, центрів соці­льних служб для молоді та органів вну­рішніхсправзпитаньздій­неннязаходівзпопередженнянасиль­

с­ва в сім’ї, затвердженої наказом Міні­тер­сва Укра­ни у справах

сім’ї, дітей та молоді та Міні­тер­сва вну­рішніх справ Укра­ни

від 09.03.2004 за N 3/235 (z0399-04), зареє­строваної в Міністерстві

юстиції України 30.03.2­04 за N 399­/998, надають нео­хідну допо­ могу жертвам наси­ьств­ в сім’ї;

ін­ормую­т служби у справах неповнолітніх п­о випадки

жорстокого поводження з ­ітьми або реальну загрозу ­ого

вчинення відповідно до Поряд­к розгляду звернень та повідомлень­ з приводу жорстокого поводження з дітьми або реальної за­рози йоговчинення­затвердженогонаказомДержавного­омі­ттуУкра­ їниусправахсім­їтамол­ді,­ іністерствавн­трішніх­справУк­аїн­и

Міністерстваосвітиін­укиУкраїни,Міністерстваохорониздоров’я

Україн­и­ід 16.01.2004 N­5/3­424/11 ( z0099-04 ), зареє­строваного в Міністерстві юстиції України 2­.01.2004 за N 99/8698;

представляють у разі потреби інтереси членів сімей, які опи– нилися у складних життє­ви­ обставинах, у суді­

двічі на рік надають управлінням (відділам) у справах сім‘ї, молоді та ­порту дані щодо кількості сіме­ даної категорії,

які сто­ть на облі­у, які перебувають під соціальним супроводом, знятізсоціал­ногосупроводузпозитивним/нега­ивнимр­зультат­

94

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

ом або ­ інших причин, які відмовились від со­іального супроводу;

– поширюють со­іал­ьу рекламу послуг різним ти­ам сім­й,­ які опинилися у складних життє­вих обставинах.

4. Міні­терство охорони здоров’я Авто­омної Респ­уліки Крим, управління (відділи) охорони здоров’я обласних (міських, районних) державнихадміністрац­й,закладиохорониздоров’я:

– з­ запрошенням управлінь (відділів) у сп­авах сім’ї, молоді

та спорту беруть участь у роботі дорадчого органу;

повідомляю­ь центрам соціальних служб для сім’ї,­ дітей та

м­лоді ­ро виявл­ння сімей, які опинилися у складних ­итт­євих обставинах­

надаютьмедичнутамедично-консультативнудопомогутазабез­

пе­ують за направленням центру соціальних служб для сім’ї, дітей

­та молоді консультування медпр­цівниками в закладах охорони

здоров‘я сімей, які оп­нилися у­складних життє­вих обставинах;

сприяють розповсюдженню у закладах­ хорони здоров’я

соціальної реклами з питань здорового способу життя

та відповідального батьківства;

забезпечують санато­не лікування дітей із сімей, які опинилися

у скла­них життє­вих обставинах, у санато­них закладах си­теми охорони здоров’я за наявно­ті меди­них показань для санато­но-

­куро­рного лікування;

при потребі залучаються до інспе­тування сімей, які опинилися

у скла­них життє­вих обставинах;

інфо­мують територі­льні центри соці­льних служб для

сім’ї, дітей та молоді про сім’ї, батьків або осіб, які їх замінюють,

мають тривалу хворобу, що перешкоджає­ їм виконувати свої бать­

ківські обов’я­ки, або порушують права й обмежують законні інте­ реси дитини, ухиляються або не виконують батьківські обов’я­ки у зв’я­ку із зловживанням алкоголю, уживанням на­коти­них засо­ бів, психотро­них речовин тощо.

5. Міні­тер­сво освіти і на­ки Автоно­ної Ре­пу­ліки Крим, управ­ ління (відділи) освіти і на­ки обла­них, міських, районних держав­ них адміні­срацій, дошкільні, загальноосві­ні, професійно-те­ні­ні

та позашкільні навчальні заклади:

– за запрошенням управлінь (відділів) у справах сім’ї, молоді та спо­ту беруть участь у роботі дора­чого органу;

95

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

– повідомляють центрам соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді

провиявленнясімей,якіопинилисяускла­нихжиттє­вихобставинах;

ведуть вну­рішній облік дітей, які

потребують посиленої

уваги з боку педагогі­ного

працівника,

соці­льного педагога,

та інфо­мують про це

слу­би у

справах непо­нолі­ніх

і центри соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді;

забезпечуютьроботушкільногопсихологаздітьми,якіопинилися

у скла­них життє­вих обставинах;

можуть створювати при осві­ніх закладах об’­єднання бать–

ків, педагогів, громадсько­ті щодо забезпечення педагогі­но­

го впливу на дітей із сімей, які опинилися у скла­них життє­-

вих обставинах, та схильних до протипра­них дій, залучають

до ці­єї роботи соці­льних працівників центрів соці­льних служб для

сім’ї, дітей та молоді;

проводять профіла­ти­ну

та просві­ницьку роботу

з

дітьми, підлі­ками, молоддю,

схильними до правопорушень,

із чи­ла сімей, які опинилися в скла­них життє­вих обстави­

нах, ко­нролюють

відвідування

ними навчальних закладів

та якість навчання;

 

 

– уживають невідкла­них заходів

щодо акти­ного залучення

до громадської

та

гу­ркової роботи в сере­ніх загальноос­

ві­ніх школах

та

позашкільних

навчальних закладах дітей

із сімей, які опинилися у скла­них життє­вих обставинах;

проводять спільно з центрами соці­льних служб для сім’ї, дітей тамолодіінфо­маційно-профіла­ти­нізаходи,спрямованінапідго­

то­кумолодідосамостійногожиття,фо­муваннявідповідального батьків­сва,створенняпозити­ноїмоделісім’ї,профіла­тикужор­ стокого поводження в родинах тощо;

залучаютьпрацівниківосвітидосоці­льногоінспе­туваннясімей, які опинилися у скла­них життє­вих обставинах, у яких виховують­

ся діти шкільного віку;

спри­ютьрозповсюдженнювнавчальнихзакладахсоці­льноїрек­ лами з питань профіла­тики здорового способу життя.

6. Органи праці та соці­льного захи­ту населення:

зазапрошеннямуправлінь(відділів)усправахсім’ї,молодітаспор­ ту беруть участь у роботі дора­чого органу;

повідомляють центрам соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді провиявленнясімей,якіопинилисяускла­нихжиттє­вихобставинах;

96

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

спри­ють працевла­туванню працезда­них членів сімей даної ка­

тегорії за клопотанням управлінь у справах сім’ї, молоді та спо­ту, центрівсоці­льнихслужбдлясім’ї,дітейтамолоді;

розглядаютьпозаче­говозаклопотаннямуправліньусправахсім’ї, молоді та спо­ту, центрів соці­льних служб для сім’ї, дітей та мо­

лоді справи осіб із чи­ла сімей, які опинилися у скла­них життє­вих

обставинах,щодопризначеннядержа­ноїдопомоги,субсидійтощо;

спри­ють залученню до оплачуваних громадських робіт осіб з чис­

ла сімей, що перебувають під соці­льним супроводом центрів соці– ­альних служб для сім’ї, дітей та молоді;

спри­ють розповсюдженню інфо­мації про надання соці­льних

послуг дітям, молоді, сім’ям рі­них категорій.

7.Відділи з питань взає­модії із засобами масової інфо­мації та громадські­тю, організаційно-аналіти­ної роботи Міні­тер­сва

транспо­ту та зв’я­ку Укра­ни:

– спри­ють розміщенню соці­льної ре­лами на транспо­ті.

8.Органи вну­рішніх справ:

зазапрошеннямуправлінь(відділів)усправахсім’ї,молодітаспор­

ту беруть участь у роботі дора­чого органу;

надсилають центрам соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді

відомо­ті про виявлення сімей, які опинилися в скла­них життє­вих

обставинах;

організовують та ко­нролюють при районних відділах органів

вну­рішніх справ спільно з центрами соці­льних служб для сім’ї, ді­ тей та молоді профіла­ти­ну та просві­ницьку роботу з непо­но­ лі­німи, молоддю, схильними до правопорушень, з чи­ла сімей, які опинилися в скла­них життє­вих обставинах, та їхніми батьками;

уживають заходи, спрямовані на своє­ча­не виявлення осіб, схиль­

них до вчинення насиль­сва в сім’ї, та дітей, щодо яких учинено на­

силь­сво або існує­ загроза його вчинення, та інфо­мують про цих осіб центри соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді, слу­би у справах непо­нолі­ніх;

забезпечуютьумежахсво­єїкомпете­ціїпершоче­говийрозглядза­

явпровипа­кинасиль­свавсім’ївуправлінняхівідділахвну­рішніх справ за поданням працівника центру соці­льних служб для сім’ї,

дітей та молоді;

надаютьдопомогувотриманніпа­по­тівдітямізчи­ласімейці­єї

97

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

категорії за клопотанням центру соці­льних служб для сім’ї, дітей

та молоді;

здій­нюютьпе­виннедослідженняповеді­ки,проблемтаособи­– то­ті непо­нолі­ніх, засуджених до покарань у вигляді громадсь­ ких робіт, випра­них робіт, звільнених від відбування покарання з випробуванням, та їхніх сімей і передають матері­ли до центрів соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді і кримінально-

­викона­чої інспе­ції;

збирають та узагальнюють інфо­мацію про осіб, які втягують непо­нолі­ніх у злочинну ді­льність;

надаютьдопомогуорганамосвітийохорониздоров’явпідгото­ці

відпові­них докуме­тів щодо офо­рлення особових справ непо­но–

лі­ніх,якінапра­ляютьсядозагальноосві­ніхшкілтапрофесійних

училищ соці­льної ре­білітації;

здій­нюютько­нрользанепо­нолі­німи,якіперебуваютьнаоблі­

ку кримінальної міліції у справах непо­нолі­ніх.

9. Установи виконання покарань:

зазапрошеннямуправлінь(відділів)усправахсім’ї,молодітаспор­ ту беруть участь у роботі дора­чого органу;

повідомляють центрам соці­льних служб для сім’ї, дітей та

молоді про виявлення сімей, які опинилися у скла­них життє­вих

обставинах;

спри­ютьрозповсюдженнюре­ламипропослугицентрівсоці­ль­ них служб для сім’ї, дітей та молоді серед непо­нолі­ніх і молоді,

які звільняються з місць позба­лення волі;

проводять спільно з центрами соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді профіла­ти­ну і просві­ницьку роботу з непо­нолі­ні­ ми та молоддю з чи­ла сімей, які опинилися в скла­них життє­вих обставинах, відпові­но до Порядку взає­модії центрів соці­льних

служб для сім’ї, дітей та молоді і установ виконання покарань

у проведенні соці­льної роботи з непо­нолі­німи та молоддю, які відбувають покарання в цих установах і звільняються з них, затвердженого наказом Міні­тер­сва Укра­ни у справах сім’ї, мо­ лоді та спо­ту і Держа­ного депа­таме­ту Укра­ни з питань

виконання покарань від 28.10.2005 за N 2559/177 (z1425-05),

зареє­строваного в Міністерстві юстиції Укр­їни 25.11.2­05

за N 1425­11705.

98

Зміст і організація роботи інте­рованих соці­льних служб

Моделі інтегрованої партнерськ­о взаємод­ї щод­ організації надання послуг клієнту на р­вні міста (див. Рис. 7) та райо­у (­див. Рис. 8) ­одані нижче.

Рис. 7. М­дель ­нтегрованої партнерської вз­ємодії (на ­івні міста)

Рис. 8. Мо­ель інтегрованої пар­нерської взаємодії (на рівні району)

99