Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sbornik

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
14.98 Mб
Скачать

І.В. Спасибо-Фатєєва

ЦИВІЛІСТИКА:

НА ШЛЯХУ ФОРМУВАННЯ ДОКТРИН

Вибрані наукові праці

Харків «Золоті сторінки» 2012

УДК 347 ББК 67.9(4УКР)304

С 71

Спасибо-Фатєєва І.В.

С 71 Цивілістика: на шляху формування доктрин : вибр. наук. пр. / І.В. Спасибо-Фатєєва. — Х. : Золоті сторінки, 2012. — 696 с.

ISBN 978-966-400-240-7

У збірнику наукових праць доктора юридичних наук, професора кафедри цивільного права Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», члена-кореспондента Національної академії правових наук України І.В. Спасибо-Фатєєвої вміщені вибрані статті, тези доповідей та виступів на наукових конференціях, семінарах, засіданнях круглих столів, а також публікації у періодичних виданнях, підготовлені протягом 1988–2011 рр.

Наукові праці упорядковані у п’яти розділах за тематикою: загальнотеоретичні питання приватного права, корпоративне право — корпоративне управління, цивільні правовідносини, право власності, зобов’язальні права. У додатку наведено перелік наукових праць автора.

Для цивілістів та науковців інших правових спеціалізацій, аспірантів, студентів вузів юридичного профілю, фахівців у сфері цивільних та господарських правовідносин, а також усіх, хто цікавиться цією проблематикою.

УДК 347 ББК 67.9(4УКР)304

ISBN 978-966-400-240-7

© І.В. Спасибо-Фатєєва, 2012

ПЕРЕДМОВА

Що можна сказати у передмові до збірника наукових праць? Написані протягом двох десятиліть, вони самі по собі характеризують автора, дають уявлення про його науковий рівень, хід його думок, наукову та життєву позицію, можливість донести її до широкого загалу. Тим не менш, спробую декількома тезами висловити дещо важливе для мене.

Як будь-яка людина, професійне життя якої пов’язане з наукою, а тим більше з такою, як юриспруденція, я завжди відчувала важливість викладення матеріалу так, щоб постановка проблеми, хід міркувань, висновки та пропозиції були ясними і могли сприйматися багатьма читачами. А вже матеріали конференцій, засідань круглих столів та шпальти газет надавали мені можливість виразити свої роздуми з тих чи інших питань у досить різноманітних жанрах. Я певна, що завдяки цьому наукові праці сприймаються краще, а це дуже важливо, адже їх тематика стосується не тільки вузького кола професіоналів-правників, а й повсякденного життя кожної людини. А мені завжди хотілося, щоб ті міркування та висновки, які з них слідують, були зрозумілими для всіх: від студента до нотаря, від адвоката до судді, від депутата до бюрократа.

Ще одне моє прагнення — відійти в науковому осмисленні сучасних проблем у праві від монохромності та вузької спеціалізації. Адже майже всі правові явища слід розглядати в комплексі, не обмежуючись тією класифікацією правових наук, яку колись хтось вигадав та якої й донині дотримуються науковці попри очевидність того, що вона заважає формуванню об’єктивного і комплексного бачення. Я — за стереосистему і проти замкненості в тій чи іншій правовій науці.

Мною підготовлено понад 330 друкованих праць, таких різних за тематикою та спрямуванням. На певному етапі з’явилося бажання подивитись на цивілістичні проблеми під іншим кутом зору, здійснити узагальнення та знайти відповіді у новій площині — на межі з загальнотеоретичною та філософською матерією. Інколи виявлялося, що цивілістики замало для того, щоб відповісти на деякі злободенні питання, і необхідно було звертатися до надбань інших наук — земельного, податкового, трудового тощо права. І, слідуючи цим шляхом, я переконалася, що лише так можна досягти результату.

Втім і тут на мене чекало немало труднощів, що можна пояснити з позиції теорії когнітивного дисонансу, яка доводить, що факти ігноруються, якщо вони суперечать установкам, і що люди намагаються уникати ситуацій, які виходять за межі сталого та прийнятного, де вони почуваються комфортно. Як науковець, можу стверджувати, що все те, що більш-менш виходить за ці межі, як правило, зустрічає опір. Мораль досить проста: стереотипи та консервативність правової науки,

4

непохитність її парадигм обумовлюються тим, що вони підтримані всією науковою спільнотою. Якщо науковець ідентифікує себе з нею, він має зважати на це, інакше буде «чужим серед своїх» або взагалі може бути ігнорованим. На щастя, зі мною такого не сталося. Мої позиції завжди знаходили своїх прихильників, а я — однодумців і тих, хто мене підтримував, за що я дуже вдячна цим людям. У всякому разі, коли з часом та позиція, яку я висловлювала, переважала і втілювалася або в норму права, або в судову практику, я відчувала професійне задоволення, але ніяк не зловтішалася. Це для мене — найбільша винагорода.

У цьому збірнику вміщені не всі статті, написані мною. Їх повний перелік можна знайти на диску, який додається, і ознайомитися з ними всім бажаючим буде нескладно. Особливо це стосується газетних статей та окремих публікацій суто прикладного характеру, які були написані на замовлення редакцій.

Відсутні у цьому збірнику дисертації та монографії, втім у переліку наукових праць подана інформація, за якою їх можна знайти у бібліотеці.

Під час підготовки цього видання я внесла певні зміни до деяких статей, усунувши посилання на застаріле законодавство та прибравши окремі положення, які нині втратили своє значення. Деякі ж статті, навпаки, збереглися в першій редакції, що дає змогу прослідкувати за тією аргументацією, яка була доцільною на той час, та за тими пропозиціями, які висловлювались. Завдяки цьому є можливість простежити за розвитком наукової думки та її зв’язком з практикою застосування законодавства та змінами до нього.

На мій погляд, у передмові не потрібно давати якісь оцінки та узагальнення — усе це зробить читач. А мені як авторові та укладачеві цього видання залишається лише радіти, що мої наукові праці стануть ще більш доступними для тих, хто ними цікавиться. Також хочу висловити велику подяку моїм учням — Василю Крату, Любові Долгополовій, Наталії Філатовій, — які провели значну роботу при підготовці видання, а також усім тим, завдяки кому ця книга побачила світ.

РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ, ПРОБЛЕМИ ТА ПИТАННЯ З ТЕМАТИКИ ПРИВАТНОГО ПРАВА

Глава 1

РОЗДУМИ ПРО ДЕЯКІ СУТНІСНІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Закономірність випадковості (філософсько-правовий етюд)*

Безумовно, для роботи над цією статтею були причини, їх осмислення, аналіз різних бачень і т. ін., що залишено за її рамками та дозволило підійти до її написання з абстрактних позицій і виразити лише сутність, яку хотілося б донести до читача. Для такої тематики варто вибирати з двох крайностей: або все, або нічого. «Все» — значить тонути в океані чужих думок, демонструвати «битву цитат». «Нічого» — ще не означає нуля. Не відкидаючи накопичених знань і досвіду, не треба ними обтяжуватися і додавати чужим знанням більшого значення, ніж це потрібно, щоб не зав’язнути в численних класифікаціях, школах, підходах, вченнях тощо. Вибратися з цього павутиння для вираження свого бачення досить складно. Тому стаття позбавлена звичайних атрибутів.

Це був пролог.

Напрямки проблематики: закономірність, випадковість, їхній взаємозв’язок і співвідношення з істинністю.

Закономірність як така має два рівні. Якщо в цілому вона уявляється об’єктивною категорією, то її об’єктивність в праві набуває і суб’єктивного забарвлення, викликаного передусім пануванням його позитивістського бачення, зв’язком права та законодавства.

Осмислюючи підходи до нових правових конструкцій (наприклад, корпоративного права, довірчої власності тощо), ми відразу ж опиняємося в полоні стереотипів про існування споконвічних поділів на право приватне і публічне, речове і зобов’язальне, галузі права і законодавства, що робить не просто ускладненим, але і часом неможливим уведення нових підходів. Певні пропозиції відразу розглядаються крізь призму того, куди це віднести і наскільки це відповідає усталеній структурі. Практично не виникає питання про дестабілізацію самої структури. Причому в цьому слід вбачати не її ущербність і порочність, а навпаки — її міцність, місткість і гнучкість одночасно. Якщо ж структура цього зробити не дозволяє, то вона є недосконалою і вимагає перегляду не просто для її штучного розтягання, а задля її універсифікації.

* Вісник Академії правових наук України. — 2004. — №4. — С. 38–48.

Глава 1. Роздуми про деякі сутнісні аспекти правового регулювання

7

 

З цього приводу привабливим є прагматизм американського права, його орієнтованість на обслуговування конкретного практичного завдання. Причому право приймає нове, вбираючи його і втілюючи в правову форму. Законодавство має підтягуватися, орієнтуючись на нові реалії, а праворозуміння — їх прийняти і у будьякому разі не заважати їм.

Однак не виключається і ситуація, коли праворозуміння диктує неможливість уведення тієї чи іншої нової правової конструкції. Це також (і може, навіть, більш) важливий момент, який необхідно враховувати. Проте за допомогою різних суспільних механізмів, що стали можливими саме в цей період і саме в цьому місці, така конструкція виникає.

Яскравою ілюстрацією сказаного служить поява в Україні Господарського кодексу. Такі ситуації не типові для суспільства і права, вони, як хворобливий синдром, розвиватимуться за своїм сценарієм, й оскільки породжені тим, що є не прийнятним до впровадження в суспільство і право, спричиняють останнім різні негативні наслідки. У такі періоди «перевірки» правових конструкцій уже не на теоретичному, а на практичному рівні суспільство і право знаходяться в не властивому їм стані, ними провадяться заходи щодо адаптації й одночасно відторгнення цього чужорідного явища. Безумовно, це позначається на рівні всієї правової системи, що на якийсь час ввергається в такий стан і змушена вживати заходів, щоб уникнути цього. Якщо при цьому правовою системою негідна концепція «переварюється» (тобто переміг процес адаптації), вона вражає систему поступово і може призвести до її деградації. Якщо чужорідну концепцію вдається відторгнути, система відновлюється й удосконалюється, щоб уникнути повторних провокацій і поразок. Саме в такому періоді зараз перебуває конфлікт цивільного і господарського права.

Проблеми одночасної стабільності і гнучкості системи, способів розпізнання можливостей розміщення в ній нововведень з позитивним (а не негативним) зарядом для неї є, мабуть, найскладнішими і найсуперечливішими. Наскільки право взагалі готове це прийняти або наскільки правовим моделям властива допустимість нових конструкцій? Як це поєднується зі здоровим консерватизмом? Чи потрібні взагалі жорсткі правові конструкції? Що буде критерієм, який дозволяє зазіхнути на цю жорсткість або модифікувати правову модель, якщо вона гнучка? Наскільки може бути дозволено відкидати єдність, що втілилася у жорстку модель, або наскільки стабільною буде єдність гнучкої моделі, якщо допустити її перетворення? Чи можуть ними бути якісь загальні, універсальні начала, принаймні, у самому їх гіперрівневому розумінні і сприйнятті? І тоді, що вони собою являють, як співвідносяться із системою і які межі їх впливу на неї?

Питання ці нескінченні, однак їх спрямованість зрозуміла. Очевидно, демонстрацією переорієнтації жорсткої закономірності на гнучку служить уведення до нового Цивільного кодексу України численних оціночних понять, застосування яких має базуватися на принципах права як певних універсально прийнятних засобів.

8Розділ 1. Загальнотеоретичні положення, проблеми ... приватного права

Випадковості. Вони існують повсюдно, безвідносно до тимчасових рамок

іє неминучими. Випадковості й імовірності є неусувними. А оскільки це так, то виникають питання: як слід на них реагувати, чи досить однієї випадковості для цього, чи потрібно їх визначене певне накопичення для ствердження про процес перетворення випадків на закономірності? Як вони впливають на ту чи іншу систему? Адже випадковість може тягнути за собою тенденцію, а правник має обізначити їх траєкторії, і чим більше він їх побачить та обґрунтує, тим менше буде практичних помилок.

Подивимося на це крізь призму правової системи і навіть вужче — на рівні судової системи. Сьогодні не можна говорити про те, що вона враховує подібні феномени й у неї є резерв можливостей для цього. Вона спрощено реагує на всі подібні чинники. Досить показовим прикладом цього є роз’яснення Вищого Господарського суду України про те, що порушення прав дрібного акціонера на участь у загальних зборах не повинно спричиняти визнання рішення останнього недійсним, оскільки незначна кількість акцій такого акціонера не могла б вплинути на прийняття цього рішення. При такому підході ця судова інстанція не тільки будує свої рекомендації на угадуванні наперед подій на загальних зборах при присутності на них дрібного акціонера, що саме по собі є не тільки неприпустимим, але

ізовсім не враховує такі випадки, як потенціал акціонера, його здатність переконати інших у правильності своєї позиції. Тобто випадкам відмовляють у праві на існування, зневажаючи наданою ними можливістю впливу на ситуативну зміну

іприйняття зборами акціонерів іншого рішення у разі присутності на ньому дрібного акціонера, якби його права не були порушені.

Випадками не припустимо зневажати, їх роль є настільки значною, що іноді може здаватися відсутнім єдиний порядок або необхідність у ньому, з його структурою, ієрархією, закономірностями. Це інша крайність, і небезпека такої концепції полягає в можливості вульгарного (безоглядного) сприйняття випадків як руйнівників системи, що може бачитися як анархічність, повна відсутність взаємовизначеності й обумовленості. Проте це не так.

Правильний шлях, як завжди, десь посередині. Для його відшукання розглянемо інші рівні цієї проблеми: 1) право позитивне, праворозуміння і правозастосування; 2) співвідношення принципу законності з принципом верховенства права; 3) процес змін сфери сущого і належного, що завжди проблематично і небезболісно. Причому, якщо співвідношення принципів (зазначених як рівень другий) саме і визначається тріадою першого рівня, то зміни у сферах сущого і належного взагалі не визначаються нічим. Розхитування сфери другого рівня у відсутність критерію, на який варто рівнятися при перетвореннях в ній, унеможливлює саме перетворення, переводить його в хаотичність. А відсутність гармонічності на першому рівні, слабкість судової системи як необхідної ланки досягнення балансу між складовими цього рівня робить еклектичні спроби в цих напрямках неефективними і навіть небезпечними.

Глава 1. Роздуми про деякі сутнісні аспекти правового регулювання

9

 

У цьому розумінні і проблему глобалізації в правовому аспекті варто прийняти не як насильство над безліччю розмаїтості, а як єдність у розмаїтості. Саме значення одиничності для множинності, як і розуміння множинності не тільки як суми одиничностей, але і самої одиничності як цілісності має настати для адаптації такого підходу.

Очевидно, умов до нього поки що немає. Також очевидно і те, що роль випадковості викликається рівнем різних складових правової системи: законодавства, судоустрою, громадських інституцій, підготовки кадрів, наукового потенціалу та ін. Від цього залежить і те, чи буде зведена випадковість не до побутового її розуміння, а до значущості окремої унікальної ситуації, що впливає на загальне правило. Однак може бути й інше — випадковість залишається такою тільки в конкретній ситуації, що вирішується в інтересах певних осіб. При повторенні ж подібної або схожої ситуації усе може виглядати і зовсім інакше. При цьому в разі вказівки на існуючу подібність, проте з іншим результатом, висновки про порівняння і закономірності парируються вказівкою саме на її випадковість. Тобто випадковість залишається сторонньою для правової системи і чужою для неї, а система — індиферентною до випадків. Так не повинно бути.

При належному її рівні вся система готова адекватно реагувати на таку випадковість різними прийнятними способами, наприклад (і в першу чергу) шляхом тлумачення нестандартної ситуації. Остання може взагалі виходити за рамки закону, може суперечити йому, але вселяти безумовну переконаність у можливості і необхідності саме такої ситуативної поведінки. При цьому представники системи і насамперед судді не будуть боятися думати взагалі, а зокрема — думати інакше, ніж

вусталеній практиці й орієнтаціях, одержаних від вищих судових інстанцій. І вони повинні будуть (змушені) приймати рішення. Щоб при цьому в принципі не могла виникнути ситуація, коли суддя не виносить рішення, оскільки відсутній закон1, або

вочікуванні тлумачення від Конституційного суду.

Невідомо при цьому, що складніше: відмовитися від стереотипних законодавчих приписів чи прийняти рішення у відсутність законодавчого регулювання? При нормальному розвитку правової системи і судді готові застосувати аналогію, і до думки вчених прислухаються не з метою виправдати свідомо ущербну позицію, і подальша практика робить з цього відповідні висновки.

Проблемність такого підходу полягає ще й у тому, що загальна і взаємна обумовленість як природне середовище існування будь-якого явища, у тому числі правового, завжди надає можливість дорікнути авторові тієї чи іншої пропозиції, позиції, бачення, а тим більше їх документарної фіксації у вигляді норми права або судового рішення. Питання в тому, чи можливо цього уникнути?

Коли випадковість не просто безслідно поглинається правовою системою,

авпливає на неї, так само як і правова система готова прийняти випадковість

1 Так, по одному спору суддею арбітражного (нині Господарського) суду Харківської області було винесено ухвалу про зупинення провадження по справі до прийняття закону, яким би регулювалися питання права власності загальносоюзних громадських організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]