Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sbornik

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
14.98 Mб
Скачать

150

Розділ 2. Про корпоративне право та корпоративне управління

 

являє собою об’єднання підприємств (тобто її учасниками можуть виступати лише підприємства, а не фізичні особи). Корпоративні ж підприємства — це господарські товариства та інші підприємства, засновані на приватній власності двох або більше осіб (ч. 5 ст. 63 ГК України). До них відносяться також кооперативні підприємства.

Не може не звернути на себе увагу перекручена термінологія, що при цьому вживається. Залишимо поза критикою те, що господарське товариство визначається через поняття «підприємство» всупереч ЦК України, яке підприємство вважає об’єктом права (майном), а не суб’єктом права. З цього хоча б ясно, що господарські товариства однозначно розуміються ГК України як корпоративні організації.

Які ще юридичні особи (або за ГК України — господарюючі суб’єкти) вважатимуться корпоративними, не зовсім ясно. Якщо це приватні підприємства, то за ст. 113 ГК України ними визнаються підприємства, що діють на основі приватної власності однієї або кількох фізичних осіб або на основі приватної власності юридичної особи. Відтак, приватним за ГК України є підприємство, що може мати як одного, так і кількох учасників. Але якщо його учасником виступатимуть фізичні особи, то для ГК України не важлива їх кількість — усе одно створюване ними підприємство вважається приватним. Коли ж у такій якості виступатиме юридична особа, то вона має бути лише єдиним засновником (учасником) приватного підприємства.

Такий підхід ніяк не можна зрозуміти, враховуючи до того ж, що за ч. 1 ст. 79 ГК України та за ч. 2 ст. 114 ЦК України господарські товариства можуть мати одного учасника. Тоді виходить, що всі господарські товариства (незалежно від складу учасників) є корпоративними підприємствами, а приватні підприємства будуть корпоративними лише в разі, якщо в них беруть участь дві або більше фізичні особи.

Чому така градація — сказати важко, тим більше, що в ч. 5 ст. 63 ГК України визначається критерій, за яким підприємство вважатиметься корпоративним. Це наявність у його учасників корпоративних прав. Їх визначення надається у ст. 167 ГК України, і в ній не простежується залежність наявності цих прав від кількості учасників (засновників) корпоративного підприємства або господарського товариства.

Отже, навряд чи навіть прихильники значущості ГК України зможуть спростувати алогічність такого підходу та явні вади у визначеннях, вживаних у ньому, а також використані класифікації підприємств, господарюючих суб’єктів та інших утворень.

Щодо кооперативних підприємств, згадуваних у ч. 5 ст. 63 ГК України, то крім ч. 5 ст. 63 ГК України, з якої взагалі не зрозуміло, що мається на увазі,

уч. 2 ст. 94 визначається, що кооперативними підприємствами є виробничі кооперативи. За текстом ГК України часто ці терміни вживаються як тотожні (наприклад

уст. 102 ГК України). Отже, спори між учасниками (членами) виробничого кооперативу та цим кооперативом можна вважати корпоративними.

Щодо колективних підприємств, то ГК України такого виду підприємств не вирізняє, хоча в гл. 10 містяться так звані підприємства колективної власності. Тоді логічне запитання: чи тотожні поняття «колективне підприємство» і «під-

Глава 3. Загальний погляд на корпоративне право та окремі аспекти...

151

 

приємство колективної власності»? У Законі «Про підприємства в Україні», який на сьогодні втратив свою чинність, колективне підприємство визначалося як підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства, кооперативу, іншого статутного товариства, громадської і релігійної організації. З часом стало зрозумілим, що про власність трудового колективу йтися не може, бо трудовий колектив не є суб’єктом права, і тому основна кількість існуючих раніше колективних підприємств перетворилася на господарські товариства, хоча деякі колективні підприємства у такому вигляді залишилися й понині. Інші ж різновиди колективних підприємств (тобто тих, засновниками яких виступили громадські та релігійні організації) фактично збігаються з підприємствами колективної власності, що передбачено в ст. 93 ГК України.

У результаті виходить, що за логікою ГК України поняття підприємств колективної власності включає в себе як юридичні особи з корпоративним устроєм (виробничі кооперативи), так і унітарні підприємства (ч. 4 ст. 63 ГК України). Щодо створених за колишнім законодавством колективних підприємств, то вони по суті є корпоративними, адже різняться від господарських товариств лише тим, що його члени мають у ньому працювати.

Нарешті, власне корпорація, що за ч. 3 ст. 120 ГК України розуміється як об’єднання підприємств. Не торкаючись того, що фактично всі види об’єднань, перенесені до ГК України зі ст. 3 Закону «Про підприємства в Україні», є економічними, а не юридичними поняттями, не становлять собою окрему організаційно-правову форму, завважимо те, що знов-таки розбіжності між корпоративним підприємством і корпорацією містяться у формулюванні щодо складу засновників (учасників), а не

всутності відносин між ними. Якщо в корпоративному підприємстві можуть виступати засновниками як фізичні, так і юридичні особи, і публічні утворення, то засновниками корпорації можуть бути лише підприємства (тобто юридичні особи). Зрозуміло, що й їх кількість не може бути меншою за два, бо корпорація є договірним об’єднанням, а договір один учасник укласти не може аж ніяк.

Зцього ясно, що критерій, обраний для виділення корпорацій і їх відокремлення від корпоративних підприємств, має також істотні вади. Звичайно, що в будь-якому випадку слід виходити з наявності або відсутності корпоративних прав учасників. Якщо вони є, то матиме місце організація з корпоративним устроєм, а якщо цих прав

вучасників немає — відповідно, організація не буде вважатися такою. Під організацією з корпоративним устроєм слід розуміти корпорацію, якою по суті є господарські товариства, виробничі кооперативи, ті колективні підприємства, котрі залишилися як створені на основі власності трудового колективу, та так звані приватні підприємства. Останні, як би не називалися ГК України, є господарськими товариствами, якщо вони мають одного або декількох учасників.

Утім, не слід скидати з уваги те, що за ст. 167 ГК України корпоративні права являють собою такі права учасника корпоративної організації, які дають йому право брати участь в її управлінні та отримувати частину її прибутку (та ще декілька

152

Розділ 2. Про корпоративне право та корпоративне управління

 

можливостей). З цього випливає, що про корпоративні права можна вести мову лише стосовно прав учасників підприємницьких товариств, бо тільки вони можуть отримувати прибутки. Це має значення, наприклад, для відповіді на питання: чи будуть корпоративними спори між засновником (учасником) і створеною ним юридичною особою. При цьому можуть виникати такі моделі:

1)засновник — фізична особа і ТОВ (АТ або ТДВ), яке вона створила;

2)засновник — юридична особа і ТОВ (АТ або ТДВ), яке вона створила;

3)засновник — юридична особа (підприємницьке товариство) і юридична особа, яку вона створила (наприклад, залежне товариство — ст. 118 ЦК України);

4)засновник — юридична особа (непідприємницьке товариство) і юридична особа, яку вона створила (наприклад, громадська або релігійна організація виступила засновником іншої організації, яка може бути як суб’єктом підприємницької діяльності, так і не бути ним, наприклад, при створенні музею, лікарні, притулку для інвалідів, убогих, непрацездатних старих людей тощо).

В останньому випадку не може йтися про корпоративні відносини.

Щодо інститутів спільного інвестування (ІСІ), то згідно з Законом України вiд 15 березня 2001 р. «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» вони можуть створюватися у вигляді АТ (корпоративні інвестиційні фонди) і не мати прав юридичної особи (пайові інвестиційні фонди). Відтак, відносини стосовно корпоративних прав корпоративних інвестиційних фондів слід прирівнювати до відносин у звичайних АТ. Відповідно, відносини щодо участі

впайовому фонді не можна вважати корпоративними.

Стосовно питання про спори, пов’язані з управлінням активами інститутів спільного інвестування (інвестиційними фондами) та недержавних пенсійних фондів, то оскільки цю діяльність здійснює компанія з управління активами, яка діє на підставі відповідного договору, то і спори щодо здійснення нею діяльності є договірними.

2. Учасники корпоративних відносин

Оскільки корпоративні права існують і реалізуються в корпоративних відносинах, то учасниками останніх є носії корпоративних прав та ті суб’єкти, з якими вони перебувають у відносинах щодо їх реалізації. Зазвичай вважається, що це господарське товариство. Тобто корпоративні відносини складаються між учасником господарського товариства та цим товариством. Враховуючи вищенаведене про організації з корпоративним устроєм та наявність корпоративних відносин, узагальнено називатимемо їх корпораціями.

Разом із тим в юридичній літературі часто зазначається, що учасниками корпоративних відносин є також органи корпорації. Проблема тут у тому, що вони не є суб’єктами права, не є особами. Утім, у практиці господарських судів не траплялося спорів між, скажімо, правлінням та наглядовою радою, або між правлінням та АТ. Проблематика спорів, як правило, приводить до позовів між учасником та корпорацією або посадовою особою та корпорацією про ті чи інші питання, пов’язані

Глава 3. Загальний погляд на корпоративне право та окремі аспекти...

153

 

з корпоративним управлінням або вчиненими правочинами. Це можуть бути позови про визнання недійсними правочинів, рішень загальних зборів учасників (акціонерів) або інших органів.

Щодо першого виду позовів, то вони не охоплюються поняттям корпоративних прав, наданих у ст. 167 ГК України, та, відповідно, корпоративних відносин.

Щодо другого виду позовів, то ситуація протилежна, бо формально вони підпадають під реалізацію корпоративних прав, але можливі варіанти.

1.Так, якщо рішення органу корпорації оскаржує не учасник, а найманий працівник (менеджер, директор, член правління тощо), то тут не матиме місця спір із реалізації корпоративних прав, визначених у ст. 167 ГК України.

2.Якщо рішення органу корпорації оскаржує хоча й учасник, тобто особа, яка має корпоративні права, але, будучи членом виконавчого органу корпорації, вона не згодна з рішенням про зміщення її з посади, то тут також не матиме місце спір із реалізації корпоративних прав, визначених у ст. 167 ГК України.

3.Якщо рішення органу корпорації оскаржує учасник, якого безпосередньо не стосується це рішення, тобто не його зміщують з посади (або переобирають), то тут слід враховувати підстави для такої заяви. Якщо нею буде порушення корпоративних прав, правил корпоративного управління, то матиме місце спір із реалізації корпоративних прав, визначених у ст. 167 ГК України, хоча б це стосувалося посади якоїсь людини.

Це питання є не менш заплутаним, ніж проблематика корпорацій, і знов-таки цьому сприяє неналежне його регулювання як у ГК України, так і в ЦК України. Так, за ч. 6 ст. 98 ГК України ототожнюються поняття виключення з виробничого кооперативу та звільнення члена кооперативу з кооперативного підприємства, хоча в першому випадку це є корпоративним спором, а в другому — трудовим.

У частині 4 ст. 92 ЦК України встановлюється відповідальність членів органу юридичної особи за збитки, завдані ними цій особі. Якщо перевести це в процесуальну площину, то буде позов юридичної особи до свого працівника, адже член органу

єтаким, бо його відносини ґрунтуються на трудовому договорі. Виходить, що в таких випадках спір не має розглядатися в господарських судах.

Інша ситуація, коли учасник ТОВ (або акціонер АТ) подає позов про притягнення до відповідальності керівника товариства або членів його колегіального виконавчого органу, то це буде вписуватися в розуміння захисту його корпоративних прав. Між тим такий позов має своїм підґрунтям якісь порушення, яких припустився керівник або члени колегіального виконавчого органу, наприклад, уклав завідомо збиткові правочини. А це слід довести в іншому процесі — про визнання правочинів недійсними або за іншими підставами, що розглядатиметься в судах загальної юрисдикції. Втім, це не завжди, а лише якщо учасник (акціонер) є фізична особа.

Виникають спори, породжені діяльністю реєстратора, зокрема, його діями, розцінюваними як неправомірні, щодо внесення змін до реєстру. Звичайно, що так чи інакше, але діяльність реєстратора впливає на корпоративні права учасників,

154

Розділ 2. Про корпоративне право та корпоративне управління

 

а часто і безпосередньо, адже без запису в реєстрі учасник не зможе довести свої корпоративні права, а отже, належним чином їх здійснити. З іншого боку, реєстратор не вступає у правовідносини з учасниками, а перебуває у правовідносинах із самим товариством, з яким укладає договір на надання відповідних послуг. Отже, виходить, що правовідносини за участі реєстратора є договірними, але вони впливають на корпоративні права учасників.

У такому разі, очевидно, слід виходити з наступного. Якщо спір виникає навколо здійснення корпоративних прав, то при цьому основоположним мають бути саме ці права, порушення яких сталося внаслідок певних неправомірних дій. Очевидно, це дії органу корпорації, який відповідає за скликання зборів та ведення інших справ щодо реалізації корпоративних прав. А вже орган має забезпечити корпоративне управління, і він звертається для цього до реєстратора, який надає йому відповідні відомості. Відтак, сторонами по справі будуть учасник і корпорація, а реєстратор — третя особа, оскільки саме корпорація (в особі її органу) не забезпечила механізму належної реалізації корпоративних прав. Якщо це сталося внаслідок неправомірних дій реєстратора, то ці питання вирішуються в цьому ж судовому процесі. Здається, що неправильно було б одразу заявляти позов до реєстратора, бо він не є учасником корпоративних відносин.

Інша справа, якщо неправомірні дії реєстратора виявила корпорація (можливо, при підготовці до загальних зборів), і це має розглядатися не стосовно порушень корпоративних прав учасників, а стосовно належного виконання реєстратором договору. Тоді це буде звичайним договірним спором.

Можливі й спори з приводу порушення прав осіб, які не є учасниками (акціонерами) господарського товариства, але на права та/або інтереси яких впливають рішення загальних зборів. Такі спори не можна вважати корпоративними, оскільки особи, права яких захищаються, не є корпоративними, і вони не перебувають у корпоративних відносинах. Тому навіть, якщо ними оскаржуються рішення загальних зборів, це не можна вважати корпоративним спором, бо вони захищають свої права (договірні, спадкові, право власності та ін.).

3. Права на цінний папір та права з цінного паперу. Корпоративні права як об’єкт цивільного обороту і як зміст корпоративних правовідносин

Чимало питань щодо віднесення спору до корпоративних стосується правочинів, що укладаються учасниками корпорацій з приводу своїх корпоративних прав (продаж, успадкування, відступлення, дарування та ін.), а також тим обставинам, які заважають цьому. При чому корпоративні права можуть бути як утілені в акції, так і не втілені (права учасників інших господарських товариств, крім АТ). Уся проблематика в таких випадках зводиться до розмежування корпоративних прав на такі, які являють собою зміст корпоративних правовідносин, та такі, які є об’єктами права (тобто перебувають у цивільному обороті).

Глава 3. Загальний погляд на корпоративне право та окремі аспекти...

155

 

Принципова різниця між цим станом корпоративних прав полягає в тому, що в першому випадку (тобто, якщо корпоративні права є змістом корпоративних правовідносин) має йтися про порядок здійснення їх носієм права на участь у загальних зборах, на отримання частини прибутку (дивіденди) тощо. Саме в цьому аспекті зазвичай йдеться про корпоративні правовідносини. У другому ж випадку (якщо корпоративні права є об’єктами права, а отже йдеться про укладення з ними правочинів) вони прирівнюються до звичайних речей. Так само, як продаються будь-які речі й цінні папери, так відчужуються й акції, і корпоративні права учасників інших господарських товариств. У цьому разі складаються традиційно цивільні правовідносини.

Відтак, господарський суд при визначенні підвідомчості спору повинен розрізняти спір про право на цінний папір та спір про право з цінного паперу, або якщо брати ширше — про корпоративні права як об’єкт і як зміст корпоративних правовідносин.

Отже, в буквальному розумінні корпоративних прав не можуть вважатися спорами, які випливають з їх порушення, такі:

про переведення прав покупця акцій закритого акціонерного товариства на позивача;

про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій ЗАТ з підстав порушення переважного права;

про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій;

спори покупця акцій з продавцем акцій щодо виконання умов договору про придбання акцій, якщо згідно з умовами договору покупець на момент пред’явлення позову ще не набув права власності на акції та не було внесено змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів.

Це все спори, в яких акції або корпоративні права фігурують як об’єкти, і ці спори слід розцінювати як звичайні договірні або спадкові спори.

І навпаки, корпоративні права, що реалізуються в корпоративних правовідносинах, підлягають захисту шляхом подання позовів в господарські суди. Враховуючи, що корпоративні права складаються з майнових та організаційних правомочностей учасників, оскаржуватися можуть ті та інші. Наприклад, право на проведення розрахунків при вибутті з корпорації, викупу акцій, придбання акцій додаткових випусків тощо (як майнові). Щодо участі в зборах чи навпаки недопущення до такої участі, порушення при реалізації інших організаційних прав — брати участь у голосуванні, обирати та бути обраними. Отже, в останньому випадку це може бути порушення права акціонера бути обраним до наглядової ради АТ та ін.

Неоднозначно слід розцінити позови про визнання права власності на акції або корпоративні права. Незважаючи на те, що це може мати своїм обґрунтуванням участь цих об’єктів у цивільному обороті, усе ж таки я схиляюся до того, що спори з приводу цього слід вважати корпоративними, адже рішення цього питання започатковує наявність або відсутність у особи корпоративних прав, а отже, корпоративних правовідносин.

156

Розділ 2. Про корпоративне право та корпоративне управління

 

Щодо розгляду спорів про зловживання правом, то знов-таки це питання слід вирішувати, виходячи з того, в яких відносинах та в якому контексті можна вбачити таке зловживання — при реалізації корпоративних прав чи при цивільному обороті. В першому випадку, наприклад, коли учасник заважає роботі зборів, прийняттю ними рішень тощо, це буде корпоративний спір.

4. Зв’язок корпоративних прав з іншими правами та його вплив на порядок вирішення спорів

Корпоративні права тісно пов’язані з багатьма іншими правами. Як уже йшлося, це договірні, спадкові, права власності тощо. Крім прав на папір та прав з паперу, які слід розрізняти, хоча вони взаємопов’язані і навіть іноді так, що важко відірвати одне від одного, існує й менш явний їх зв’язок, який, між тим, не слід відкидати і який часто породжує проблеми щодо віднесення спорів до корпоративних. Прикладом є спори про визнання недійсними правочинів (як правило, договорів), укладених товариством. Мотивація при цьому зводиться до позбавлення товариства можливості отримання додаткових прибутків унаслідок укладення такого договору. Тобто, позивачем доводиться негативний вплив цього правочину на його корпоративні права (зокрема, на отримання дивідендів, їх розмір тощо).

Здається, що зв’язок оскаржуваного договору та корпоративних прав полягає в тому, що позивач доведе свою причетність до нього, інакше він не матиме права на його оскарження. Інший ракурс цього питання навряд чи має право на існування, бо хоча прибутковість або збитковість договору і впливає в кінцевому рахунку на майновий стан корпорації, а отже — на можливість виплат дивідендів, але цей зв’язок надто опосередкований, щоб це однозначно стверджувати.

Не набагато відрізняються від попередніх і спори про визнання недійсним правочину, укладеного керівником АТ за відсутності рішення (згоди) наглядової ради, яке відповідно до статуту є обов’язковим для укладення правочину. Відсутність такого рішення є підставою для прийняття судом рішення про задоволення позову, а не обґрунтуванням того, що цей спір є корпоративним.

Разом із тим очевидно, що зв’язок між корпоративними правами та укладеними договорами, спадковими правами, правами власності є тісним, а іноді й умовним — таким, що існує суто в теоретичній площині.

Наведене доводить, що розмежування спорів між учасниками та корпораціями або посадовими особами й корпораціями на трудові, майнові та інші не дозволяє ефективно їх вирішувати і не позбавляє від конкуренції судових рішень. Очевидно, шляхом вирішення цих проблем є внесення змін до законодавства, в яких би чітко зазначалося, що таке корпоративні права та які спори належить відносити до корпоративних. Це має бути зроблено як в ЦК і ГК України, так і в ГПК та ЦПК. До цього корпоративними слід визнавати спори, що випливають зі здійснення корпоративних прав учасників, виходячи з визначення останніх у ст. 167 ГК України. Такий формальний підхід звужує сферу відносин і окреслює їх як такі, що відмежовуються від

Глава 3. Загальний погляд на корпоративне право та окремі аспекти...

157

 

інших правовідносин за участі корпоративних прав, зокрема, їх цивільному обороті, навіть за наявності причинного зв’язку з корпоративними правами учасників.

Таким чином, корпоративне законодавство потребує нагального реформування. На мій погляд, бажано було б усі спори з приводу корпоративних прав (чи то прав на папір, чи прав з паперу) зосередити в одному суді. Тільки це дозволило б уникнути конкуренції судових рішень. Поки що половинчасте вирішення проблеми за допомогою з’ясування тих чи інших спірних моментів та запровадження уніфікованих підходів дасть можливість просунутися в цьому напрямі лише на півкроку.

Деякі аспекти вирішення корпоративних спорів: співвідношення цивілістичного та трудового регулювання*

Останнім часом одним із найбільш актуальних питань для обговорення серед юридичної спільноти стали корпоративні спори, тобто спори, що виникли з корпоративних правовідносин. За наявності численних звернень до суду з позовами про захист прав учасників господарських товариств та самих цих товариств, ці проблеми є об’єктивно складними з багатьох причин. Однією з них є невизначеність самих понять корпоративних правовідносин і корпоративних спорів. Законодавець, судові інстанції та практика вже певний час оперують термінологією надто спірною та неоднозначною.

Корпоративні правовідносини. За відсутності в Цивільному кодексі України поняття корпоративних відносин, їх цивілістична природа в деяких правників викликає сумнів, оскільки вони як предмет правового регулювання не зазначені у ст. 1 ЦК України, де визначені лише два види цивільних відносин, що регулюються цивільним правом — особисті немайнові та майнові. Такий підхід законодавця став підставою для твердження про їх господарсько-правову природу.

Утім, за наявності в Господарському кодексі України поняття корпоративних прав (ст. 167) в ньому відсутнє поняття корпоративних відносин. Натомість у ст. 3 ГК України окреслене коло відносин, що становлять сферу господарських відносин — господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини, жодне з яких не можна однозначно віднести до корпоративних. Це фактично підтверджують і розробники ГК України, вказуючи, що внутрішньогосподарськими відносинами є такі, що виникають безпосередньо у внутрішній виробничій сфері господарських організацій. Їх суб’єктами стають саме внутрішні підрозділи підприємств (цехи, виробництва тощо)1.

Найближчими до корпоративних вбачають організаційно-господарські відносини, під якими в ГК України розуміються відносини, що складаються між суб’єктами

* Юридичний радник. — 2008. — №3. — С. 6–11.

1 Науково-практичний коментар Господарського кодексу України / За заг. ред. В.К. Мамутова. — К., 2004. — С. 14.

158

Розділ 2. Про корпоративне право та корпоративне управління

 

господарювання та суб’єктами організаційно-господарських повноважень у процесі управління господарською діяльністю.

Разом із тим ці відносини також не можуть іменуватися корпоративними або відноситися до них, по-перше, тому, що вони складаються не між учасником та юридичною особою з корпоративним устроєм, а між суб’єктами господарювання та суб’єктами, які мають право управляти господарською діяльністю перших. Тобто якщо корпоративні відносини, як правило, розуміються як внутрішні відносини, то організаційно-господарськими є зовнішні відносини. По-друге, останні мають владний характер, що випливає з контексту ст. 3 ГК України та Кодексу в цілому. Однак складність полягає в тому, що і в корпоративних відносинах дослідники не виключають моделі поведінки їх учасників за типом «влада—підкорення»1. Тому навряд чи можна вважати ці відносити цивільними.

З такими уявленнями про корпоративні відносини погодитися не можна, як і взагалі з підходом про наявність у них владних елементів та про подавлення волі їх учасників, хоча б тому, що учасники цих відносин завжди мають вибір, як їм поводитися. Підкорення ж виникає там і тоді, де і коли особи вибору не мають. Доречно згадати класика корпоративного права О.І. Камінку, який свого часу заперечував аналогію між державною та корпоративною владою2. Уже неодноразово доводилося, що категорія «управління» досить часто має цивілістичну природу3, а тому вживання цього поняття не може розумітися як індикатор публічних відносин. Унаслідок цього чимало науковців підтримують позицію цивілістичності корпоративних відносин4.

Крім того, часто зустрічається широке бачення корпоративних відносин як таких, що охоплюють політичні, економічні, соціальні, пенсійні, житлові відносини, а також відносини, пов’язані з підтримкою здоров’я працівників, відносини підприємництва5. Окремі види відносин, що виникають у корпораціях, інколи розглядаються як об’єкт для спеціального правового регулювання6. Унаслідок цього вони мають потрапляти до регулювання не однієї, а низки галузей законодавства.

1 Щербина В.С. Правова природа корпоративних відносин // Укр. комерц. право. — 2006. — №7. — С. 11; Макарова О.А. Корпоративное право. — М., 2005. — С. 9, 10; Долинская В.В. Акционерное право: Учебник. — М., 1997. — С. 10, 11; вона ж. Акционерное право: основные положения и тенденции. — М., 2006. — С. 108; Кравчук В.М. Корпоративне право. — К., 2005. — С. 9.

2

Каминка А.И. Очерки торгового права. — М., 2002. — С. 389, 390.

3

Спасибо-Фатєєва І.В. Про питання юридичної сутності управління в сучасних умовах // Пробл.

законності. — 2002. — №53 — С. 122–132; вона ж. Сучасні проблеми корпоративного управління в Україні // Вісн. Акад. правових наук України. — 2002. — №3 — С. 92–115; вона ж. Окремі аспекти відносин корпоративного управління // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Трансформація ринкових відносин в Україні: організаційно-правові та економічні проблеми», Одеса, 15 трав. 2003 р. — Одеса, 2003. — С. 108–111; вона ж. Методологічні проблеми корпоративного управління // Методологічні проблеми правової науки: Матеріали міжнар. наук. конф., Харків, 13–14 груд. 2002 р. — Х., 2003. — С. 253–255.

4

Долинская В.В. Акционерное право: основные положения и тенденции. — М., 2006. —С. 14–16.

5

Кашанина Т.В. Хозяйственные товарищества и общества: правовое регулирование внутрифирмен-

ной деятельности. — М., 1995. — С. 1–19.

6

Крапивин О.М., Власов В.И. Трудовое корпоративное право: Учеб.-практ. пособие. — М., 2000. —

392 с.

Глава 3. Загальний погляд на корпоративне право та окремі аспекти...

159

 

Підсумовуючи стислий огляд розуміння поняття корпоративних відносин, зробимо висновок, що однозначність у цьому питанні в правників відсутня.

Корпоративні спори. Звісно, що поняття корпоративних спорів походить від поняття корпоративних відносин, і тому можна припустити, що за відсутності однозначності з першого аспекту навряд чи можна досягти однозначності в другому. Це так, навіть якщо добросовісно намагатися вирішити цю проблему силами законодавця, яких він докладає, оперуючи в процесуальному законі тими поняттями, що не містять матеріальні закони.

Згідно з п. 4 ст. 12 Господарсько-процесуального кодексу України господарським судам підвідомчі справи, що виникають із корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов’язані зі створенням, діяльністю, управлінням і припиненням цього товариства, крім трудових спорів. Унаслідок цього Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів», який є процесуальним, визначаються корпоративні відносини в той час, коли в ЦК та ГК України, тобто законах матеріальних, їх визначення відсутнє. Навіть із поправкою на те, що таке формулювання корпоративних відносин тут має за мету визначити сферу дії ГПК України, воно не може не викликати питань та заперечень. Крім того, як видно з наведеної норми ГПК України, законодавець визначив як корпоративні вузьке коло відносин, обмежившись лише відносинами між учасниками та господарськими товариствами. Тобто тим самим корпоративними законодавець не вважає відносини між членом кооперативу й кооперативом та між учасниками інших товариств і цими товариствами — непідприємницькими юридичними особами.

Зцього приводу також можна висловити українському законодавцеві вагомі докори, адже за відсутності продуманої та підтриманої на всіх рівнях (від науковців до фахівців-практиків) доктрини щодо корпоративних відносин він узяв на себе сміливість їх урегулювати не тільки надто спірно, але й по різному в матеріальному і процесуальному законодавстві. Подібний підхід мав місце 1997 року, коли визначення корпоративних прав з’явилося в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств». Натомість це мало бути зроблено в Законі «Про господарські товариства». Ситуація через деякий час фактично повторилася, що свідчить про неспроможність законодавця послідовно рухатися в регулюванні відповідних сфер відносин

іпро зневажання ним критики науковців.

Зіншого боку, не можна не помітити, що законодавець хоча й своєрідно, але відреагував на потребу практики у зведенні питань з приводу корпоративних відносин воєдино й переданні корпоративних спорів на вирішення однієї інстанції. Саме тому було прийняте принципове рішення про зосередження всіх корпоративних спорів у господарських судах незалежно від складу сторін. Очевидно, що це було викликане гострою необхідністю і мало сенс. Однак за таким підходом до спроби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]