Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sbornik

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
14.98 Mб
Скачать

780

Статті, які не увійшли до збірника вибраних наукових праць...

 

сторонами досягнуто згоди з усіх істотних умов (ч. 1 ст. 638 ЦК України). Тобто договір про відступлення є чинним, але починає виконуватися лише з настанням указаної умови.

3.Договір доручення, за яким управителю у разі порушення забудовником умов договору доручається виконувати функції забудовника, у тому числі шляхом передоручення цих функцій іншим особам. Цей договір також укладається одночасно

здоговором між забудовником і управителем (і договором іпотеки, і договором про відступлення прав вимоги) і також являє собою правочин із відкладальними умовами. Умова буде такою само, як і для договору про відступлення прав вимоги, тобто у випадку, якщо управитель вбачить у діях (бездіяльності) забудовника ризик невиконання ним своїх зобов’язань з будівництва житла. Цей договір виконує значущі функції — надає управителеві право виконувати функції забудовника, тобто фактично усуває забудовника з арени правовідносин. Цінність такого механізму ще й у тому, що при невиконанні забудовником свого обов’язку відступити свої права управителю (про що вказувалося в п.2), він все одно ці права здійснювати не зможе. Тобто у забудовника в цьому разі виникає такий правовий стан, коли він хоч і залишатиметься носієм майнових прав (на забудову), але суто формально, бо всі правомочності по їх здійсненню перейдуть до управителя.

4.Безвідклична довіреність, яку видає забудовник управителю, на підставі якої останній може делегувати третім особам функції забудовника. Цей документ також відіграє свою роль, підсилюючи впливовість правових механізмів на гарантування правомірності дій забудовника щодо виконання ним своїх зобов’язань, адже від договору доручення можна в будь-який час відмовитися (ч.2 ст. 1008 ЦК). При видачі ж безвідкличної довіреності (ст. 249 ЦК) представник впевнений в стійкості своїх правомочностей, тобто управитель не буде поставлений у стан, коли договір доручення буде припинено і він опиниться без жодних важелів впливу на порушника.

В ст. 10 Закону вказується, що безвідклична довіреність видається на час дії договору між забудовником та управителем щодо організації спорудження об’єктів будівництва та стосується права управителя делегувати третім особам функції забудовника у разі порушення забудовником умов договору. Тут суперечність вбачається у тому, що законодавець вже чітко визначає умову, яка слугує підставою для зазначених дій управителя. Це — порушення з боку забудовника. А у відносинах з відступлення прав умовою, як уже вказувалося, буде навіть не саме порушення, а лише його ризик. Такий підхід може викликати складнощі, наприклад, якщо управитель відчує, що забудовник не виконає своїх обов’язків, потребує, що він відступив йому свої права, а забудовник не виконає цю вимогу, то чи можна стверджувати, що настав час дії довіреності, і управитель може передати функції забудовника іншій особі? Відповідь не однозначна, оскільки факту порушення ще не було, а значить умови для дій за довіреністю ще не настало. Чи слід тоді управителеві чекати проявів порушення забудовником своїх обов’язків?

5.Останнім кроком, який може здійснити управитель, якщо забудовник не виконує свої зобов’язання за договором про побудування житлового будинку, це звер-

Статті, які не увійшли до збірника вибраних наукових праць...

781

 

нути стягнення на предмет іпотеки відповідно до законодавства. Очевидно, що цей крок управитель вимушений буде здійснити у разі відмови забудовника від виконання ним обов’язку з відступлення своїх майнових прав. У цьому разі заходи управителя, що випливають із договору доручення та безвідкличної довіреності, мають розцінюватися як тимчасове вирішення проблеми, необхідне для продовження руху до досягнення остаточної мети — своєчасного побудування житлового будинку. Однак дії управителя в цей період мають так чи інакше завершитися тим, щоб він набув майнових прав на об’єкт, що будується або вже побудований, а це може бути лише у разі, коли ці права йому перейдуть якщо не за договором про відступлення, то за рішенням суду.

Відтак, управитель порушує питання в судовому порядку про звернення стягнення на предмет іпотеки (майнові права, що належать забудовникові стосовно об’єкта, який будується).

6.Покликані забезпечити належне виконання забудовником своїх зобов’язань,

авідтак — і зобов’язань управителя ФФБ перед довірителями — договори страхування, які мають укладатися забудовником (ч. 3 ст. 9 Закону).

7.Підсилює систему гарантійних механізмів установлення права довірчої власності управителя на отримане ним в управління майно та його перетворення (тобто, на кошти установників управління-довірителів та на набуте на них майно, в т. ч. побудований будинок). Правда, у відсутність загальних механізмів дієвості конструкції довірчої власності і, більш того, чужості цієї конструкції для українського права, абсолютної його неврегульованості в ЦК, важко сказати, наскільки ефективним буде його здійснення управителем. Втім, складається стійке враження, що на замову розробників цього Закону (у комплекті з іншими законами, до сфери регулювання яких відноситься будівництво та іпотечні й кредитні відносини) якраз і були внесені зміни до ЦК стосовно довірчої власності. Таке еклектичне регулювання цього одного з найскладніших питань, безумовно, не сприяє вирішенню цих проблем.

8.І, мабуть, останнім, на що слід вказати при аналізі забезпечувальних механізмів виконання договорів при будівництві житла є певні заборони та приписи Закону, зокрема, щодо обмежень права довірчої власності управителя (ст. 8) та відповідальності управителя за своїми боргами активами фонду (ст. 7), щодо визначення управителем банку, в якому має бути відкритий поточний рахунок забудовника та поточні рахунки його підрядників, субпідрядників та інших суб’єктів підприємницької діяльності, які беруть участь у спорудженні об’єкта будівництва (ч. 4 ст. 9).

Незважаючи на такі складні та розгалужені, неоднозначні, іноді помилкові, а іноді спірні з юридичної точки зору конструкції відносин, що передбачаються Законом на забезпечення виконання зобов’язань і що покликані слугувати певними гарантіями громадянам при вступі їх до правовідносин із метою отримання у власність квартири, всі вони не свідчать про ефективність та захист інтересів установників управління. Слід абсолютно погодитися з баченням І.М. Кучеренко1, що по суті управитель

1 Кучеренко І.М. До питання гарантування фінансовими установами інтересів інвесторів у житловому будівництві // Університетські наукові записки. — 2006. — №2. — С. 102–106.

782

Статті, які не увійшли до збірника вибраних наукових праць...

 

ФФБ виконує функції посередника між забудовником та інвестором (довірителем). За великим рахунком внаслідок запропонованої в Законі схеми (яка усуває всі інші можливості для моделювання правовідносин між забудовником та громадянами, які бажають профінансувати будівництво за власні кошти) отримали вигоду (а) банки, (б) страхові компанії, (в) фінансові установи, які на цьому ринку здійснюватимуть відповідну діяльність. Громадяни ж, які вступають до такої системи правовідносин, крім додаткових (і дуже значних) витрат не отримують ні додаткових гарантій, ні додаткових прав.

І.М. Кучеренко правильно вказує на те, що фінансова установа (управитель ФФБ), хоч і з’явилася як необхідний суб’єкт у цих правовідносинах, але не несе ніяких наслідків за невиконання забудовником своїх зобов’язань. Істотною вадою Закону є й неврегулювання ним моменту виникнення права власності на певні об’єкти — житловий будинок та квартири, оскільки в ньому лише йдеться про порядок оформлення документів на підтвердження права власності. В ч. 3 ст. 19 Закону вказується, що після проведення довірителем остаточних розрахунків з управителем ФФБ він отримує в управителя ФФБ довідку за встановленою формою, яка є документом, що підтверджує право довірителя на отримання у власність закріпленого за ним об’єкта інвестування. Тобто, попри всі перипетії для довірителя, він ще й самостійно має оформляти свої право на квартиру в порядку, що виходить за межі регулювання цього Закону.

Думається, що вказані недоліки законодавчого регулювання відносин з будівництва багатоповерхових житлових будинків мають бути усунені. Закон не залишає враження добротно опрацьованого нормативного акту, містить помилки та невивірені механізми, а головне — його мета не полягає в надійному захисті осіб, які вкладають кошти в будівництво, всілякої їх підтримки та заохочення, ефективності дій суб’єктів на цьому ринку при спрощеній і розумній системі відносин.

ЗМІСТ

 

ПЕРЕДМОВА............................................................................................................................

3

РОЗДІЛ 1

 

ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ, ПРОБЛЕМИ ТА ПИТАННЯ

 

З ТЕМАТИКИ ПРИВАТНОГО ПРАВА......................................................................................

5

Глава 1. Роздуми про деякі сутнісні аспекти правового регулювання...............................

6

Закономірність випадковості (філософсько-правовий етюд)...........................................

6

Шлях пошуку єдності в різноманітності світу явищ........................................................

13

Багатоаспектний вплив відцентрової сили інтелекту на сучасне суспільство.................

18

Не створюйте протилежності.........................................................................................

24

Парні права, або Ще одна спроба розібратися з особистими немайновими

 

правами, зіставити їх з майновими правами і виявити значущість категорії

 

«парні права» та їх види.......................................................................................................

32

Приватне і публічне право: протистояння та методи його подолання............................

51

Бачення дій української законодавчої, виконавчої і судової гілок влади крізь

 

призму публічних і приватних інтересів..........................................................................

58

Парадокси діалогу інновації і традиції в праві (на прикладі регулювання

 

відносин на стику приватного і публічного права)..........................................................

67

Глава 2. Про правотворення .............................................................................................

77

Питання оптимізації законодавства: догма, системність та гармонізація.......................

77

Проблеми правотворення в Давньому Римі та сучасній Україні.....................................

83

Деякі підходи до поняття джерел права (у порядку постановки проблеми)....................

84

Методологічні витоки кодифікацій: потреби, обґрунтованість, кон’юнктурність...........

88

«Соло» гражданского права или правовой симфонический оркестр? ...........................

98

Действенность принципов цивильного права...............................................................

103

Доктринальне тлумачення............................................................................................

106

«Трансцедентна судова мімікрія», або Про принципи права, аналогію закону

 

та права у судовій практиці...........................................................................................

115

РОЗДІЛ 2

 

ПРО КОРПОРАТИВНЕ ПРАВО ТА КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ................................

125

Глава 3. Загальний погляд на корпоративне право та окремі аспекти

 

корпоративних правовідносин........................................................................................

126

Стан корпоративного законодавства України у відсутність забезпечення виконання

 

з боку держави..............................................................................................................

126

Регулювання корпоративних відносин у цивільному праві України..............................

133

784

 

Зміст

 

 

 

 

Корпоративні відносини і корпоративні спори..............................................................

149

Деякі аспекти вирішення корпоративних спорів: співвідношення цивілістичного

 

та трудового регулювання.............................................................................................

157

Корпоративні правочини...............................................................................................

163

Aкціонерні угоди...........................................................................................................

167

Цивілістичний погляд на поняття партнерства.............................................................

182

Проблеми права участі в товаристві.............................................................................

189

Сто проблем зі статтею 100 ЦК....................................................................................

193

Корпоративні права подружжя.....................................................................................

197

Право спільної власності подружжя на частку в статутному капіталі

 

господарського товариства: за і проти.........................................................................

202

Глава 4. Корпоративне управління як складова корпоративного права.......................

209

Про питання юридичної сутності управління в сучасних умовах...................................

209

Сучасні проблеми корпоративного управління в Україні.............................................

217

Методологічні проблеми корпоративного управління..................................................

225

Окремі аспекти відносин корпоративного управління..................................................

227

Загальнотеоретичні засади та практичні аспекти корпоративного управління

 

в світлі реформування законодавства України.............................................................

229

РОЗДІЛ 3

 

ПРО ЦИВІЛЬНІ ПРАВОВІДНОСИНИ: УЧАСНИКІВ, ОБ’ЄКТИ,

 

ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ (ПРАВОЧИНИ)........................................................................

233

Глава 5. Спостереження за розвитком теорій юридичних осіб......................................

234

Новейшие тенденции переосмысления сущности юридического лица.........................

234

Деякі роздуми про юридичні особи та їх організаційно-правові форми........................

250

Некоторые проблемы регулирования юридических лиц

 

в законодательстве Украины........................................................................................

258

Припинення юридичних осіб.........................................................................................

271

Проблеми відповідальності юридичних осіб.................................................................

287

Рейдерство: розуміння, види, небезпека та способи боротьби ....................................

291

Глава 6. Акціонерні товариства.......................................................................................

300

Історико-економічний нарис розвитку акціонерного руху в Україні.............................

300

Правовая природа акционерных обществ....................................................................

304

Акционерное общество с позиций теории юридических лиц........................................

310

Акціонерне товариство як акумуляція, синтез та суперечливість інтересів..................

315

Акціонерне товариство як система ризиків..................................................................

321

Акціонери як суб’єкти правовідносин (питання термінології)......................................

325

Сучасна проблематика акціонерних товариств.............................................................

330

Юридична природа права на управління в акціонерному товаристві...........................

332

Глава 7. Держава як учасник цивільних правовідносин.................................................

340

Деякі проблеми, пов’язані з участю держави Україна

 

в цивільно-правових відносинах...................................................................................

340

Зміст

 

 

785

Проблеми перетворення державної власності і здійснення

 

корпоративних прав держави........................................................................................

349

Державна підтримка малого підприємництва в Україні................................................

358

Цивільно-правова відповідальністьяк умова ефективності українських реформ..........

360

Глава 8. Об’єкти цивільних прав.....................................................................................

367

Оборотоздатність об’єктів цивільних прав та її значення для вчинення правочинів.....

367

Правові категорії, пов’язані з поняттям інформації як об’єктом цивільних прав.........

380

Поняття нерухомого майна та права на нього...............................................................

386

Дім, який побудував Джек (або Про «нові юридичні технології»,

 

за допомогою яких акції пов’язуються … з правом на нерухомість)..............................

396

Доля в уставном капитале хозяйственного общества как объект права

 

и ее соотношение с уставным капиталом, имуществом

 

и корпоративными правами..........................................................................................

401

Глава 9. Правочини. Представництво.............................................................................

413

Юридична природа односторонніх правочинів..............................................................

413

Проблеми відчуження нерухомості, пов’язані з кадастровими

 

номерами земельних ділянок........................................................................................

421

Категория отказа в гражданском праве Украины.........................................................

426

Отдельные проблемы представительства.....................................................................

439

РОЗДІЛ 4

 

ПРО ПРАВО ВЛАСНОСТІ ТА CПАДКУВАННЯ...................................................................

453

Глава 10. Загальні положення про право власності.......................................................

454

Трансформери власності в індивідуально-суспільному аспекті.....................................

454

Реформування відносин власності на сучасному етапі розвитку права України..........

462

Конституційні аспекти відносин власності...................................................................

464

Реформы cобственности в формате инновационного мышления................................

467

Форми права власності.................................................................................................

473

Глава 11. Суб’єкти та об’єкти права власності...............................................................

480

Корпоративна власність...............................................................................................

480

Проблеми права власності профспілок........................................................................

496

Законодавче регулювання суб’єктного складу права власності на землю....................

505

Право собственности на вспомогательные помещения в жилых домах:

 

украинская действительность.......................................................................................

510

Глава 12. Підстави виникнення права власності.............................................................

521

Проблемні аспекти націоналізації................................................................................

521

О том, как засвидетельствовать свое почтение праву собственности..........................

527

Проблеми деяких підстав виникнення права власності................................................

531

Момент виникнення права власності за договором.

 

Правовстановлювальні документи...............................................................................

536

Оформлення переходу права власності на нерухомість................................................

546

786

 

Зміст

 

 

 

 

Глава 13. Проблеми спадкування....................................................................................

555

Поняття спадщини та проблеми визначення її складу..................................................

555

Оформлення права на спадщину в разі спільної сумісної власності на квартиру.........

564

РОЗДІЛ 5

 

ЗОБОВ’ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО...................................................................................................

567

Глава 14. Щодо загальних положень зобов’язального права........................................

568

Відступлення прав в іпотечних відносинах....................................................................

568

Забезпечувальна природа цесії у правовідносинах застави (іпотеки)...........................

578

Застава та корпоративні права.....................................................................................

590

Рівнобедрений трикутник правовідносин застави:

 

становище майнового поручителя................................................................................

592

Договір купівлі-продажу — договір іпотеки: можливість одночасного укладення.......

599

Відчуження предмета іпотеки при наявності прав інших осіб на нього, зокрема,

 

при арешті або податковій заставі. Пріоритети, які мають місце при цьому................

605

Глава 15. Окремі проблеми договорів.............................................................................

613

Деякі аспекти поняття договорів: предмет, порядок укладення,

 

момент виникнення права власності.............................................................................

613

Укладення договорів щодо нерухомого майна...............................................................

620

Правовая техника расторжения хозяйственных договоров: основания,

 

порядок, последствия....................................................................................................

629

Можливість встановлення особистого сервітуту в договорі дарування........................

637

Основные положения о договоре аренды.....................................................................

643

Відчуження права оренди..............................................................................................

652

Способы реализации интересов субъектов правоотношений,

 

складывающихся при строительстве жилья.................................................................

660

СПИСОК НАУКОВИХ ПРАЦЬ..............................................................................................

671

Монографії, енциклопедії, збірники наукових праць....................................................

671

Науково-практичні коментарі.......................................................................................

671

Підручники, навчальні посібники.................................................................................

672

Наукові статті...............................................................................................................

673

Тези доповідей на конференціях, семінарах..................................................................

682

Публікації в газетах......................................................................................................

688

Передмови та рецензії..................................................................................................

689

СТАТТІ, ЯКІ НЕ УВІЙШЛИ ДО ЗБІРНИКА ВИБРАНИХ НАУКОВИХ ПРАЦЬ

 

«ЦИВІЛІСТИКА: НА ШЛЯХУ ФОРМУВАННЯ ДОКТРИН»...............................................

691

До розділу 1......................................................................................................................

691

Хозяйственный кодекс — терракт украинских «хозяйственников»

 

или цивилисты предупреждают: ХК опасен для Украины.............................................

691

Різдвяний подарунок, або Проблематика

 

двох кодексів — Цивільного та Господарського...........................................................

695

Кодексы на хуторе близ Европейского Союза..............................................................

701

Бердичевские мотивы хозяйственной мысли................................................................

706

Последняя попытка расшифровать «код да Винчи»,

 

т.е. Хозяйственный кодекс Украины.............................................................................

708

Тошнота (навеянное(ая) Ж.-П. Сартром и не только им)............................................

718

Стержень, який пронизав українське законодавство,

 

заподіявши йому неабияку шкоду.................................................................................

725

До розділу 3......................................................................................................................

729

Проблематика організаційно-правових форм юридичних осіб

 

(на прикладі спільних підприємств)..............................................................................

729

Нерухоме майно як об’єкт цивільних прав....................................................................

739

До розділу 4......................................................................................................................

750

Власність як категорія цивільногоі податкового права.................................................

750

Вопросы управления государственной и коммунальной собственностью

 

(частно-правовой аспект).............................................................................................

754

Брей-ринг: Київський місцевий суд м. Харкова проти Конституційного Суду..............

760

Проблематика державної реєстрації права власності

 

та набуття майна добросовісним набувачем.................................................................

764

До розділу 5......................................................................................................................

774

Система способів забезпечення зобов’язань при фінансуванні будівництва житла.....

774

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]