Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
англійська.doc
Скачиваний:
622
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
14.59 Mб
Скачать

Continuous tenses

Таблиця15.

Affirmative sentences

Negative sentences

Interrogative sentences

They are waiting for you now.

Yesterday at noon he was making his report on preleukemic conditions

I shall be reading the whole day tomorrow.

They are not waiting for you now.

Yesterday at noon he was not making his report on preleukemic conditions.

I shall not be reading the whole day tomorrow.

Are they waiting for you now?

Was he making his report on preleukemic conditions at noon yesterday?

Will you be reading the whole day tomorrow?

Деякі дієслова не вживаються в Continuous Tenses. Це так звані дієслова ментальної дії, емоційного та чуттєвого сприйняття: realize, believe, seem, forget, want, know, prefer, like, love, hate, see, hear, belong, mean, suppose, remember, understand. Ці дієслова вживаються лише в Simple чи Perfect Tenses.

Perfect tenses

Усі часи групи Perfect позначають завершену дію, коли на певний момент часу (момент мовлення тощо) наявний факт здійсненої дії чи результат цієї дії.

Present perfect

Значення форми:

1) Present Perfect вживається, коли слід підкреслити результат певної дії, а не власне саму дію: The scientists have discovered that the neutron has no electrical charge. – Учені відкрили, що нейтрон не має електричного заряду;

2) для вираження дії, яка завершилась, але період часу, в який вона здійснювалась, ще триває: I have known him all my life. – Я знав його усе своє життя. The students have always enjoyed his lectures. – Студентам завжди подобалися його лекції;

3) для вираження дії, яка відбувалася в минулому аж до теперішнього моменту часу (часто з обставинами часу lately, recently, for two hours (days, years), up to now, since)

Ознака:

Допоміжне дієслово to have y Present Simple (1-а, 2-а особа, 3-я особа множини – have, 3-я особа однини – has) + смислове дієслово у формі дієприкметника минулого часу (Participle IІ).

Обставини часу: ever, never, hardly ever, just, already, often, seldom, yet, for a long time, since, up to now.

Кострукція Present Perfect в українській мові здебільшого відповідає дієслову доконаного виду. We have just checked her with X-rays and echocardiograph. – Ми щойно виконали їй рентген-обстеження та ехокардіографію. He has worked for Liverpools Dell Owen Hospital all his life. – Він пропрацював у Делл Оуен госпіталі Ліверпуля усе своє життя.

Past perfect

Значення форми:

Past Perfect вживається для позначення дії, яка відбувалася або відбулася до певного моменту в минулому. Цей момент може бути виражений: 1) указівкою на момент часу за допомогою прийменника by: I had already drawn up the plan of our research by Tuesday. – До вівторка я вже окреслив план нашої дослідницької роботи. 2) з допомогою складнопідрядного речення, причому Past Perfect може вживатися як у головному, так і у підрядному реченні: He had visited London before, and so the city was not new to him. – Він бував у Лондоні раніше, тому це місто не було для нього новим, незнайомим. The nurse had completed a series of routine medical tests before Dr. Berman came into the ward. – Медсестра закінчила низку стандартних медичних тестів, коли доктор Берман увійшов до палати.

Кострукція Past Perfect в українській мові відповідає дієслову минулого часу доконаного виду.

Ознака:

Допоміжне дієслово to have y Past Simple (had) + смислове дієслово у формі дієприкметника минулого часу (Participle IІ).

Обставини часу: by 5 o’clock, by the end of the year, by the time: He had sent his abstracts to the Congress by the 1st of June. – Він надіслав тези для участі у конгресі до першого червня. After I had finished the inspection of the new device I spoke to the engineer. – Після того, як я закінчив огляд нового приладу, я звернувся до інженера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]