Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
англійська.doc
Скачиваний:
623
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
14.59 Mб
Скачать

Займенники (pronouns)

Займенник – це повнозначна частина мови, що позначає пред­мет або ознаку предмета, але не називає його. Займенники поділя­ються на кілька груп, кожна з яких має свої власні граматичні ха­рактеристики: we – ми, who – хто, that – той, some – трохи тощо.

Займенник зазвичай уживається в реченні замість іменника або прикметника, іноді замість числівника й прислівника.

До особових займенників (Personal Pronouns) належать:

Таблиця 4.

Називний відмінок

Об'єктний відмінок

Однина

І я

he він

she вона

it воно, він, вона

mе мені, мене

him йому, його

her їй, її

it йому/їй, його/її

Множина

we ми

you ви, ти, Ви

they вони

us нам, нас

you вам, вас

them їм, їх

Займенник “I” завжди пишеться з великої літери.

Займенники he/she уживаються щодо істот; it – щодо неістот: неживих предметів, абстрактних понять і тварин.

Займенник it часто використовується як формальний підмет у безособових реченнях, у яких ідеться про погоду, час, відстань і різні виміри. It's raining . Іде дощ. It's very cold outside. На вулиці дуже холодно. It's five o'clock. Зараз п'ята година. It's forty degrees above zero. Зараз сорок градусів тепла.

Присвійні займенники (Possessive Pronouns) в англійській мові вживаються набагато частіше, ніж в українській мові, і мають дві форми: одна використовується як прикметник (при іменнику), інша (абсолютна) – як іменник (незалежно).

Таблиця 5.

Форма

Особові

Присвійні

Абсолютна форма

Однина

I

he

she

it

my

his

her

its

mine

his

hers

its

Множина

we

you

they

our

your

their

ours

yours

theirs

Присвійні займенники-означення вживаються як означення при іменнику. Присвійні займенники з іменниками вживаються у функції підмета, додатка або іменної частини присудка (за відсутності імен­ника): His thoughtful grey eyes seemed to see everything. – Його задумливі сірі очі, здається, бачили все, що відбувалося довкола. This is my test paper, but where is yours? – Це моє тестове завдання, а де твоє? My problems are no business of yours. Мої проблеми вас не сто­суються.

Вказівні займенники (Demonstrative Pronouns)

Таблиця 6.

Однина

Множина

this – цей, ця, це

that – той, та, те

these – ці

those – ті

До вказівних займенників також належать such і so.

У загальному випадку займенник this указує на більшу набли­женість відповідного предмета до мовця, ніж займенник that, щовідповідає смисловому розходженню між словами “цей” і “той”. Take this book and I'll take that one. Візьміть цю книгу, а я візьму ту. Займенник that вказує на особу, поняття, подію, предмет віддалені в часі або в просторі. Займенник that може використовуватися як слово-замінник, щоб уникнути повторення того самого іменника (з означеним артиклем): The climate here is like that of France. – Цей клімат схожий та клімат Франції. Do not be one of those who can do anything. Не будьте одним з тих, хто вміє робити все.

Питальні займенники (Interrogative Pronouns)

До питальних займенників належать: who, whom – хто, кого, кому; whose – чий; which – який, котрий; what – що, який; when – коли; where – де, куди; why – чому; how – як.

Займенник who виступає у функції іменника, займенник whom – це об'єктна форма займенника who,що використовується переваж­но в письмовому мовленні. У сучасній англійській мові спостері­гається тенденція до вживання єдиної форми займенника whoу будь-якій позиції.

Займенники what, which і whose уживаються як у ролі іменни­ка, так і в ролі прикметника й займенника. Займенники when, where, why і how використовуються як прислівники. Якщо займенник who або what є підметом, то він узгоджується з дієсловом в однині: What is it? – Що це? What is he? – Хто він за професією? Who has just came? Хто щойно прийшов? But what are they? – Але що вони за люди?

Якщо займенник who або what ставить запитання до додатка, то дієслово має форму однини або множини залежно від числа підмета: Who were his friends? Mark and John. Хто були його друзями? Марк і Джон. What responsibilities and obligations do you suggest during the first year? – За що я відповідатиму та які обов’язки матиму протягом першого року роботи?

Як питальні займенники-прикметники уживаються which і what. Займеннику which надається перевага, якщо мовець припус­кає вибір з обмеженої кількості можливостей, займенник what вжи­вається в ситуації необмеженого вибору: Im nearly out of petrol. – Which grade do you need? – Бензин у мене майже закінчився. Який бензин вам потрібен? What/which measures are effective to prevent the development of infectious diseases? – Які заходи є ефективними для попередження інфекційних хвороб?

Відносні займенники (Relative Pronouns).

Відносні займенники вводять означальні підрядні речення. Як відносні займенники в англійській мові використовуються питальні займенники, а також займенник that.

До відносних займенників належать: who – хто, що; whose – чий; which – який, котрий; what – що, який, котрий; when – коли; where – де, куди; why – чому; how – як.

Відносний займенник who може стосуватися тільки людей, зай­менник which – тільки неживих об'єктів і тварин. Займенник that може стосуватися як тих, так й інших. Займенник which, на відміну від інших відносних займенників, може стосуватися не одного іменника, а цілого речення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]