Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

133851261-119352752-Tehnica-farmaceutica

.pdf
Скачиваний:
1151
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
10.95 Mб
Скачать

caz, cele trei faze din solid, lichid, gaz, iar în cazul emulsiilor cele trei faze sunt formate din lichidele nemiscibile şi gaz.

C)după modul de aplicare, aerosolii pot fi consideraţi:

9Aerosoli de uz intern – cei inhalaţi şi care îşi exercită acţiunea la nivelul căilor respiratorii;

9Aerosoli de uz extern – sunt cei aplicaţi pe piele şi mucoase (nazală, bucală, vaginală, auriculară).

Preparatele pentru inhalaţii pot fi grupate în forme lichide şi forme solide. Preparatele lichide pentru inhalaţii se clasifică în trei grupe, în funcţie de

modalitatea la care se recurge pentru ca substanţa activă să ajungă în diferite regiuni ale tractului respirator.

1.preparatele lichide (soluţii, suspensii) şi solide (comprimate) care, prin intermediul apei firbinţi şi a vaporilor sunt antrenate şi inhalate. În acest mod sunt inhalate substanţe antiseptice, uleiuri volatile, tincturi, utilizând un dispozitiv de inhalare cu care vaporii de apă sunt dirijaţi spre fosete nazale, sau se degajă în atmosferă cu ajutorul vaporilor de apă. Dispersia fină de particule în aer obţinută prin arderea unor pulberi vegetale sau a ţigărilor medicinale constituie o altă posibilitate de inhalare prin transformare în aerosoli.

2.Preparatele lichide inhalate cu ajutorul nebulizatorului prin transformarea soluţiei, suspensiei în aerosoli. Sistemul de valve acţionează, eliberând continuu sau în doze prestabilite conţinutul medicamentos. Dispozitivele utilizate se mai numesc şi generatori de aerosoli.

3.Preparatele lichide dispersate cu ajutorul inhalatorului presurizat sunt soluţii, emulsii sau suspensii condiţionate în recipiente ce sunt etanşeizate de o

valvă specială, menţinute sub presiune cu un gaz comprimat sau gaz propulsor lichefiat (poate fi şi solvent).

Formele solide ce se aerosolizează se prezintă ca pulberi pentru inhalaţii D) După metoda de preparare, aerosolii se obţin prin:

-metoda condensării se practică în obţinerea fumigaţiilor prin arderea unor droguri vegetale şi inhalarea fumului degajat. Substanţele volatile antrenate cu vapori de apă se inhalează şi se vor condensa pe suprafaţa mucoasei nazale.

-metoda dispersării constă în dispersarea fazei lichide sau solide cu un curent de aer sau alt gaz care forţează faza internă să treacă prin nişte duze şi să ajungă fin pulverizată în exterior. În aceste cazuri sunt necesare dispozitive speciale de condiţionare.

281

17.2. Stabilitatea aerosolilor

Ca şi alte forme farmaceutice eterogene, aerosolii care sunt dispersii de particule lichide sau solide într-un mediu gazos, vor prezenta o stabilitate fizică redusă. Viteza de sedimentare a particulelor fazei interne din aerosoli se apreciază după formula lui Stokes-Cunningham:

V =

2r 2

(ρ1 ρ2 )g

λ

 

 

(1+0,9 r )

 

9η

Stabilitatea aerosolilor depinde de raza particulelor respective, de gradul de dispersie al existente în dispozitivul de condiţionare sau care se obţine în procesul de aerosolizare. O stabilitate relativă se obţine în cazul aerosolilor cu un grad de dispersie corespunzător unei valori de 106-105 cm-1. diametrul particulelor cuprins între 0,1-1μm favorizează stabilizarea sistemului ca urmare a echivalenţei între viteza de sedimentare a particulelor cu amplitudinea mişcării browniene.

Mediul de dispersie gazos şi în special aerul prezintă proprietăţi (densitate, vâscozitate) care influenţează fenomenul de instabilitate cinetică şi agregativă. Diferenţa de densitate între cele două faze, a particulelor dispersate (d1) şi mediul gazos dispersant (d2) prezintă valori mari care favorizează sedimentarea. Consecinţa diferenţei mari între densităţile celor două faze este difuzia intensă a luminii, opalescenţa aerosolilor.

Un aerosol ideal (monodispers) ar trebui să prezinte particule solide sau picăturile de aceeaşi mărime. În realitate aerosolii sunt sisteme polidisperse (mărime şi forme diferite), în care particulele pot suferi modificări determinate de anumite procese dinamice. După expulzarea unui jet de aerosoli au loc procese de transfer de masă şi de căldură între faza dispersă şi mediul înconjurător. Presiunea de vapori a componentelor se va modifica drept urmare a tendinţei de a egala presiunea de vapori a mediului.

În experimentările efectuate pentru a stabili relaţia între mărimea particulelor şi depunerea lor pe tractul respirator, se consideră că majoritatea particulelor din aerosoli sunt aproape sferice, cu diametre care depăşesc 0,5 μm. Deplasarea fazei disperse într-o fază gazoasă depinde de mărimea, forma şi densitatea particulelor din aerosol. Variabila care cuprinde aceste trei caracteristici utilizată în studiul depunerii aerosolilor pe tractul respirator este numită diametrul aerodinamic DA.

Diametrul aerodinamic se defineşte ca fiind diametrul unei sfere de densitate egală cu unitatea (1kg/m3) care prezintă aceeaşi viteză de sedimentare cu particula în studiu.

În principiu se poate determina DA al oricărei particule prin măsurarea vitezei sale de cădere liberă în aer, care se compară cu viteze unei sfere cu densitatea şi diametrul cunoscut. În cazul particulelor ce depăşesc diametrul de 0,5 μm DA se

282

obţine cu ajutorul diametrului măsurat microscopic D, al densităţii fazei disperse ρ şi densităţii sferei martor ρ0- 1 kg/m3.

DA = D ρρ0

Diametrul aerodinamic al particulei din aerosol este un parametru important ce caracterizează mărimea şi distribuţia particulelor în masa de aerosol, cât şi biodisponibilitatea substanţei active din această formă farmaceutică.

Distribuţia particulelor poate fi determinată microscopic sau prin măsurători cu contorul Coulter în faza de preformulare, în interiorul aerosolului şi apoi prin expulzarea dozei sau în timpul conservării.

Complexitatea fenomenului a dovedit că anumite substanţe administrate ca inhalaţie îşi măresc diametrul aeordinamic de 2-3 ori datorită creşterii particulelor prin condensare.

Vâscozitatea mediului de dispersie gazos η este mult mai mică decât a apei. În cazul aerului vâscozitatea este de 1,8 x 10-4 poise. Vâscozitatea redusă a mediului de dispersie gazos va permite ca particulele lichide sau solide să se afle într-o mişcare browniană internă care să favorizeze ciocnirile între particule, cu o agregare rapidă între particule de dimensiuni mai mari. Astfel de particule vor fi influenţate puternic de forţa gravitaţională, factor important în accelerarea vitezei de sedimentare a particulelor oricărui sistem dispers eterogen.

O consecinţă a vâscozităţii reduse a mediului de dispersie este fenomenul de difuziune, mult mai pronunţat la aerosoli.

Stabilitatea aerosolilor este condiţionată de λ - parcursul mediu liber al moleculelor mediului gazos (10-5cm). În funcţie de acest factor se evidenţiază o diferenţă între modul de trecere al particulelor prin mediul apos (1 cm în 10 minute) ţi

în aer (1cm într-o secundă). Viteza de sedimentare a particulelor aerosolilor va fi mult mai mare în mediu gazos.

Încărcătura electrică a particulelor poate să existe la aerosoli datorită efectului termic în momentul obţinerii lor sau asocierii cu ionii atmosferici. Recipientele de sticlă favorizează prin frecarea particulelor de pereţi o ionizare negativă, care asigură o stabilitate bună aerosolului.

În general încărcarea electrică redusă sau lipsa acesteia de pe suprafaţa particulelor disperse determină o stabilitate scăzută a aerosolilor.

17.3. Formularea aerosolilor

În dezvoltarea şi optimizarea formelor farmaceutice se poate observa o evoluţie a formelor de administrare lichide, chiar solide (pulberi) către pulverizaţiile realizate prin aerosoli. Uşurinţa administrării, dozajul corect şi conservarea în timpul utilizării, difuzia şi absorbţia superioară sunt argumente care au contribuit la utilizarea

283

acestei forme farmaceutice pentru administrarea substanţelor medicamentoase la nivelul căilor aeriene, pe pielea intactă, plăgi, răni şi mucoase.

Formularea preparatelor ca aerosoli va avea în vedere condiţiile fiziopatologice ale locului de administrare (cavitatea nazală, laringe, faringe, trahee, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare), structuri prin care are loc schimbul de gaze sau suprafaţa pielii intacte sau lezate şi mucoase (bucală, vaginală).

Căile aeriene superioare sunt apărate de mijloace naturale:

9imunologice – prin celule limfoplasmocitare care elaborează imunoglobuline;

9mecanice – datorate mişcărilor ciliare şi secreţiei de mucus.

În formularea medicamentelor administrate pe mucoasa nazală trebuie

realizat un pH de 6,4-8 pentru a nu influenţa mişcările ciliare şi tonicitatea mucusului. Anumite substanţe medicamentoase sau conservante inhibă mişcările ciliare în mod reversibil, ceea ce înseamnă că mişcările reîncep după eliminarea agentului nociv, dar uneori fenomenul este ireversibil. Substanţele vasoconstrictoare incluse în compoziţia preparatelor nazale produc la folosire îndelungată atrofierea glandelor mucoase, imobilizarea şi distrugerea cililor. În unele cazuri, efectului dorit de vasoconstricţie îi succede vasodilataţie secundară, permanentă, greu de înlăturat.

Penetrarea aerosolilor în căile pulmonare depinde de mărimea particulelor şi de diferite forţe care antrenează aceste particule: viteza aerului, mişcările browniene, etc. gradul de penetrare este condiţionat de mărimea particulelor. Viteza de depunere creşte proporţional cu pătratul DA(legea lui Stokes). Viteza de sedimentare a particulelor cu DA< 0,5μm este prea mică pentru a permite depunerea pe căile aeriene inferioare. Mişcarea brawniană a particulelor permite difuziunea dinspre concentraţia mai mare spre una scăzută.

Astfel, la nivelul foselor nazale, faringe şi laringe sunt reţinute particulele cu diametrul mai mare de 30μm, pe trahee cele cu dimensiunea de 20-30 μm, bronhii şi bronhiole terminale – particulele cu diametrul de 3-10 μm şi în canalele alveolare şi alveolele pulmonare ajung particulele cu diametrul mai mic de 3 μm.

La nivelul plămânului aerosolii adevăraţi permit o acţiune locală cu doze de medicament mult mai scăzute decât sunt necesare pentru alte căi de administrare. Absorbţia substanţelor este crescută datorită suprafeţei mari a plămânului (100m2) şi a grosimii foarte scăzute a pereţilor alveolelor pulmonare (0,007 mm). Viteza aerului descreşte de la trahee la alveolele pulmonare unde este practic nulă. Retenţia particulelor în plămâni este ritmul respiraţiei, ceea ce recomandă o respiraţie lentă şi profundă.

Un avantaj al aerosolilor de inhalaţie faţă de alte forme farmaceutice cu substanţe active care manifestă efecte secundare serioase este absorbţia în doze mici în circulaţia sistemică din tractul respirator, iar reacţiile secundare sunt foarte mult diminuate (amfotericina B în infecţii respiratorii cu fungi).

Totuşi eventualele avantaje ale aerosolilor de inhalaţie trebuie puse în balanţă cu reacţiile adverse posibile la nivelul căilor respiratorii pentru pacienţi al căror progres patologic este un factor de stress.

284

Anumite vehicule sau substanţe active prezente în aerosoli pot provoca bronhospasm, ceea ce necesită co-administrarea de bronhodilatatoare. O astfel de asociere între un agent terapeutic şi un altul, pentru a anihila toxicitatea, trebuie să fie justificată numai în situaţii când alte forme farmaceutice sunt mai puţin eficiente sau periculoase.

În cazul tratamentului cu aerosoli ce conţin corticosteroizi există riscul colonizări fungice a căilor respiratorii, motiv pentru care în formula unor astfel de preparate se includ agenţi antifungici.

În cursul tratamentului aerosolizaţi al infecţiilor respiratorii cu bacterii gramnegative pot apărea tulpini rezistente. O evaluare clinică corectă poate stabili dacă terapia inhalatorie a infecţiei trebuie făcută ca aditiv sau înlocuitor pentru altă formă sistemică cu antibiotice.

În folosirea dispozitivelor de aerosolizat s-a constatat chiar şi la pacienţii bine instruiţi că există diferenţe inter-individuale considerabile în ceea ce priveşte depunerea aerosolilor pe diferite regiuni ale tractului respirator.

În cadrul terapiei aerosolizate de inhalaţie se iau în considerare substanţele active cu marjă terapeutică largă, pentru a favoriza şi pacienţii care nu respectă instrucţiunile de folosire sau de păstrare. În ultimul timp s-au introdus dispozitive moderne, a căror funcţionare depinde puţin de îndemânarea pacientului, fiind activate respirator.

Aplicaţi pe piele sau pe mucoase, aerosolii sunt preferaţi pentru penetrare în cutele mucoaselor şi în plăgi. Formulările pentru răni cuprind substanţe antiseptice, antibiotice, anestezice locale, antiinflamatoare şi un material plastic dizolvat într-un solvent volatil. După pulverizare, pe piele rămâne o peliculă de material plastic concepută să permită respiraţia ţesutului. Aerosolii, prin dispozitivele speciale de pulverizare , pot fi utilizaţi în administrarea medicamentelor pe mucoasa rectală şi vaginală.

Un alt aspect în formularea aerosolilor este legat de forma farmaceutică: solidă (pulbere, capsule), lichidă (soluţie suspensie, emulsie),şi de dispozitivul care produce aerosoli. Problemele de formulare respctă aceleaşi exigenţe impuse pulberilor, capsulelor, suspensiilor, emulsiilor la care se adaugă intervenţia componentei propulsoare şi dispozitivul de aerosolizat.

Din punct de vedere farmaceutic există trei caracteristici importante ale unui generator de aerosol:

1.eliberarea totală a substanţei active (masa de substanţă activă în unitatea de timp de apăsare sau masa de substanţă pe o doză unitară pulverizată în cazul aerosolilor cu doză prestabilită);

2.distribuţia de substanţă activă pe diferite fracţiuni aerodinamice de mărime;

3.reproductibilitatea operaţiilor.

Prevederile de dozaj pot fi satisfăcute printr-o gradare exactă a generatorului

de aerosoli şi a numărului de inhalări. Depunerea aerosolului la nivelul tractului

285

respirator depinde de distribuţia mărimii particulelor sau a picăturilor, factor care trebuie avut în vedere în mod special.

Substanţe medicamentoase. Principalele substanţe medicamentoase administrate în aerosolii de inhalaţie pentru a obţine acţiune locală sau sistemică sunt următoarele: vasoconstrictoare (epinefrina), vasodilatatoare (esteri ai colinei), cardiotonice (glicozide), hormoni (estrogeni).

Substanţele medicamentoase administrate prin inhalaţie destinate unui tratament local permit realizarea de concentraţii locale superioare celor obţinute pe calea orală. Substanţele cu acţiune bronhodilatatoare vor prezenta eficacitate sub formă de aerosol în raport de 1:200 faţă de calea orală.

În afecţiuni bronhopulmonare, substanţele medicamentoase administrate ca aerosoli cuprind grupe terapeutice diferite ca:

¾Antiinfecţioase: antibiotice betalactamice, aminoglicozide, tetracicline, macrolide, sulfamide, vaccinuri;

¾Antiinflamatoare: pirazolone, corticosteroizi;

¾Bronhodilatatoare: simpatomimetice, anticolinergice, teofiline;

¾Fluidifiante: enzime, N-acetilcisteină, bromhexin;

¾Antihistaminice;

¾Ape termale;

¾Tuberculostatice

Aerosolii de uz extern aplicaţi pe piele sau pe alte mucoase decât cea

respiratorie pot include diferite substanţe cu rol antiseptic, bactericid, cicatrizant, antiinflamator (nesteroidian), sicativ etc.

Substanţa sau substanţele medicamentoase se pot asocia cu diferite substanţe auxiliare (antioxidanţi, tensioactivi etc) dizolvate sau dispersate într-un solvent sau în gazul lichefiat.

Substanţele medicamentoase sunt prelucrate ca soluţii sau suspensii în apă, ser fiziologic, glicerol, propilenglicol, alcool sau amestecuri de solvenţi, uleiuri vegetale, iziopropil-miristat. Uleiul de parafină nu este indicat pentru că prin inhalaţie poate să provoace pneumonie lipidică. Prepararea suspensiilor necesită controlul mărimii particulelor, agenţi de stabilizare, umectanţi.

Substanţele active se prelucrează şi sub formă de emulsie U/A sau sub formă de pulbere divizată în capsule. Forma farmaceutică ce include substanţa activă se numeşte concentrat şi trebuie să corespundă condiţiilor de calitate specifice soluţiilor, suspensiilor, emulsiilor şi pulberilor.

Propulsori. Gazul propulsor (agentul de propulsare) reprezintă cea de a doua componentă, fiind o fază gazoasă, elastică, produsă de un gaz comprimat sau lichefiat. Forţa care expulzează conţinutul în exterior este presiunea P a gazului propulsor, valoare care este redată de ecuaţia de stare a unui gaz ideal:

286

P = nRTV

unde:

n = numărul de moli ai gazului propulsor; R = constanta universală a gazelor;

T = temperatura absolută;

V = volumul de gaz propulsor.

În cazul asocierii mai multor gaze propulsoare, presiunea totală se obţine din suma presiunilor parţiale de vapori a fiecărui gaz în parte.

Creşterea temperaturii determină creşterea presiunii gazului din interiorul flaconului sau a presiunii gazelor lichefiate prin volatilizarea acestora. Gazul asigură, prin presiunea sa superioară presiunii atmosferice, ascensiunea fazei lichide în tubul abductor şi expulzarea din recipient în valvă şi apoi în exterior. Propulsorul antrenează mecanic conţinutul recipientului în mod simplu, cu turbulenţă sau cu turbulenţă însoţită de dispersarea ulterioară a particulelor fazei interne datorită expansiunii gazului lichefiat. Alegerea gazului propulsor depinde de natura şi caracteristicile substanţei medicamentoase, cu care trebuie să fie compatibil şi să aibă o bună capacitate de dizolvare.

Propulsorul trebuie să fie inert chimic şi fiziologic, cu toxicitate redusă şi să nu producă iritaţii sau alergii. Trebuie să fie inodor, incolor, neinflamabil, neexploziv, necoroziv faţă de materialul recipientului şi a valvei şi să prezinte o presiune de vapori cuprinsă între 15-100psig la o temperatură de 200C (1 psig = 0,0702kgf/cm2) şi un punct de fierbere sub temperatura camerei.

Rolul gazului propulsor de piston la suprafaţa conţinutului din recipient, de factor dinamic al ansamblului presurizat, a generat denumirea de preparate farmaceutice presurizate pentru toţi aerosolii obţinuţi prin pulverizaţie cu gaz sub presiune.

Ca propulsori se întrebuinţează aerul comprimat, azotl, bioxidul de carbon, protoxidul de azot, heliul, argonul, propanul, butanul, derivaţii cloruraţi ai alcanilor, derivaţii fluorocloruraţi ai alcanilor, etc.

Sursa de aer comprimat poate fi o butelie cu aer comprimat sau un compresor. Compresoarele cu membrană sunt cele mai întrebuinţate pentru debitul gazos de 20l/minut, cu o presiune de 600-800g/cm2.

Gazele comprimate insolubile în faza lichidă (dispersantă) sunt azotul, heliul, argonul. Azotul este utilizat în scop farmaceutic ca gaz bine tolerat fiziologic şi inert chimic.

Gazele comprimate solubile parţial în faza lichidă sunt bioxidul de carbon şi protoxidul de azot. Ele sunt gaze incolore, inodore, fără gust, neinflamabile, cu toxicitate redusă. Gazele comprimate prezintă dezavantajul că, pe măsură ce volumul ocupat de gaz creşte (în urma expulzării conţinutului), presiunea (forţa de expulzie) scade.

287

Gazele lichefiate prezintă avantajul unei presiuni de vapori constante în interiorul flaconului la o temperatură anumită, deoarece prin expulzarea gazului propulsor moleculele fazei lichide vor regenera faza gazoasă.

Gazele lichefiate sunt grupate, după structura chimică, în:

¾Alcani: propan, n-butan, izobutan;

¾Derivaţi cloruraţi ai alcanilor şi cicloalcanilor: clorură de metilen, clorură de vinil, tricloretan, dicloretenă;

¾Derivaţi fluorurraţi ai alcanilor şi cicloalcanilor: difluoretan, octoclorciclobutan;

¾Derivaţi fluorocloruraţi ai alcnilor: triclorfluormetan, diclordifluormetan, 2- diclortetradifluoretan.

Propulsorii din această categorie produc presiunea în recipient datorită

presiunii de vapori şi nu a cantităţii acestora. Prin utilizarea aerosolului presiunea interioară nu se modifică, fiind un echilibru permanent între cantitatea de propulsor lichefiat şi porţiunea în stare de vapori. Efectul de aerosolizare se obţine prin acţiunea mecanică în divizarea picăturilor provocată de ventilul valvei şi a evaporării spontane a gazului propulsor. În acest caz gazul propulsor are atât rol de propulsor dar participă şi în procesul de aerosolizare prin obţinerea particulelor cât mai fine. Gazele lichefiate frecvent utilizate în scop farmaceutic sunt hidrocarburile clorofluorurate cunoscute sub denumirea comercială de freoni.

Dintre derivaţii fluoruraţi ai alcanilor, triclorfluormetan, diclordifluormetan şi 1,2-diclorotetrafuoretan sunt cei mai întrebuinţaţi propulsori de tip Freon. Prezintă avantajul de a fi buni solvenţi, se lichefiază la presiune uşor crescută, nu sunt inflamabili şi sunt stabili la temperaturi crescute. Prin asocierea lor în diferite proporţii se poate obţine presiunea de vapori dorită. Dezavantajele sunt determinate de incompatibilităţile cu unele materiale plastice, cu zincul, aliaje cu magneziu şi de modificările hidrolitice în prezenţa metalelor sau a alcalilor.

Tabel 16. Proprietăţile fizice ale unor propulsori

 

 

 

 

 

Stare de

Stare de

Denumire

Formula

Inflamabil

Punct

Presiune

agregare la

agregare la

 

chimică

 

de

de

presiune

presiune

 

 

 

fierbere

vapori la

normală

crescută

 

 

 

 

200C

 

 

F-11

CCl3F

Nu

+23,77

0,89

Lichid

Lichid

F-12

CCl2F2

Nu

-29,80

5,67

Gaz

Lichid

F-114

CClF2-

Nu

+3,64

1,82

Gaz

Lichid

 

CClF2

 

 

 

 

 

Propan

C3H8

Da

-42,9

7,94

Gaz

Lichid

n-butan

C4H10

Da

-0,5

1,37

Gaz

Lichid

Izobutan(2-

C4H10

Da

-11,7

1,07

Gaz

Lichid

metilpropan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

288

Din punct de vedere fiziologic s-a dovedit o întârziere a cicatrizării rănilor, arsurilor şi în creşterea părului. Pentru ţesutul pulmonar, Freonii pot deveni iritanţi şi administraţi în cantităţi mari prezintă un efect de refrigerare ce determină obturarea laringelui. enomene toxice sunt semnalate la nivel cardiovascular sau psihic(efecte halucinogene).

Freonii sunt incriminaţi de distrugerea stratului de ozon din atmosferă. Fenomenul este posibil prin acţiunea radiaţiilor UV care, în reacţia de fotoliză cu freonii, vor elibera clor. Ozonul este descompus în urma reacţiei provocate de clorul format sub influenţa UV.

Propanul, butanul, izobutanul sunt substanţe stabile cu toxicitate redusă, tensiune de vapori analoagă derivaţilor fluoruraţi ai hidrocarburilor şi preţ de cost mult inferior acestora. Utilizarea în obţinerea aerosolilor este limitată de inflamabilitatea lor, din care cauză se asociază cu Freoni neinflamabili.

17.4. Prepararea aerosolilor

17.4.1. Obţinerea aerosolilor prin condensare

Metoda de preparare a aerosolilor prin condensare constă în obţinerea unei stări gazoase suprasaturate a substanţei medicamentoase (obţinută în urma unei reacţii chimice, ardere, volatilizare rapidă) urmată de condensarea în stare de dispersie fină pe suprafeţe reci.

În acest mod se inhalează fumul rezultat din arderea unor produse vegetale, specii antiastmatice, constituind fumigaţiile. Inhalaţiile cu substanţe volatile sau uleiuri eterice se obţin prin condensarea dispersiei obţinute cu vaporii de apă care antrenează principiile volatile.

17.4.2. Obţinerea aerosolilor prin dispersare

Metoda de preparare prin dispersare este frecvent aplicată la aerosolii medicamentoşi ca şi a celor cosmetici.

Realizarea aerosolilor medicamentoşi, în special cei de inhalaţie prezintă ca obiectiv important formularea preparatului care se aerosolizează, formă farmaceutică lichidă sau solidă. Prin condiţiile de formulare, preparare şi administrare trebuie să se realizeze mărimea particulelor, care va asigura depunerea la un anumit nivel al arborelui respirator.

Selectarea propulsorului este la fel de importantă pentru realizarea efectului terapeutic, atât în cazul aerosolilor de inhalaţie cât şi a celor de uz extern.

Dispozitivul de condiţionare (recipient şi tipul de valvă) constituie un alt element care asigură stabilitatea fizico-chimică şi eficienţa terapeutică a aerosolilor.

289

O etapă tehnologică a acestui tip de aerosoli constă în amestecarea fazei lichide sau solide cu gazul propulsor pentru a rezulta o dispersie omogenă sau o soluţie în cazul dizolvării substanţei active în gaz. Operaţia de amestecare se realizează la temperatură scăzută, prin răcirea gazului, sau la temperatura camere, sub presiune.

În primul caz soluţia substanţei medicamentoase răcite şi propulsorul lichefiat se introduc în recipient la temperatură scăzută, operaţie realizată de instalaţii frigorifice speciale, după care se etanşeizează recipientul cu o valvă. Temperatura de amestecare cu hidrocarburile fluorurate este de până la -300C.

Asocierea propulsorului cu substanţa activă (prelucrată ca soluţie, suspensie, emulsie) la temperatura camerei, sub presiune, se realizează în recipientul căruia i s- a aplicat valva. Propulsorul lichefiat se introduce în sens contrar funcţionării valvei.

Procedeul de umplere a recipientelor la temperatură scăzută are randamente superioare, dar nu poate fi aplicat la formulările cu apă sau cu componente care se degradează în condiţiile respective.

În ambele metode de umplere a recipientelor se recurge la un control care permite decelarea pierderilor de gaze din cauza valvelor care nu etanşeizează recipientele. Acest control se efectuează prin imersia recipientelor în apă la temperatura de 500C, când pot fi prezente bule de gaz, se urmăreşte conţinutul din recipient prin cântărire.

Realizarea aerosolilor prin dispersare se bazează pe mijloacele mecanice ale dispozitivului de aerosolizare şi aerul sau gazul care forţează faza lichidă să străbată o duză sau orificiu mobil sau fix.

Dispozitive pentru obţinerea aerosolilor prin dispersare

Aerosolii sunt obţinuţi în momentul întrebuinţării cu ajutorul unor dispozitive:

9dispozitive generatoare de aerosil în care se introduc substanţele de aerosolizat înainte de aplicare;

9dispozitive generatoare de aerosoli care servesc în acelaşi timp şi pentru condiţionare (preparate farmaceutice presurizate).

Dispozitive generatoare de aerosoli în care se introduc substanţele de aerosolizat înainte de aplicare. Dispozitivele de mărimi diferite (pulverizatoare, nebulizatoare, pompe, generatoare de aerosoli) au acelaşi principiu de funcţionare.

Principiul de funcţionare al unui pulverizator se bazează pe efectul de micşorare a presiunii (depresiune) la nivelul orificiului tubului abductor de către acţiunea unui curent de aer. Presiunea atmosferică forţează ridicarea lichidului prin tub şi înaintarea lui în exterior. Lichidul este expulzat sub forma unui jet de particule fine de lichid dispersat în aer.

290