Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.88 Mб
Скачать

5. Визначення залишкової вартості основних фондів на кінець року ():

; =131-29=102 тис. грн.

6. Визначення коефіцієнта фізичного зносу на кінець року ():

, =0,22 чи 22%.

Висновки: Коефіцієнт фізичного зносу на кінець року дорівнює 22%, що на 4% більше порівняно з початком року. На підприємстві потрібно прискорити темпи оновлення основних фондів.

1.8 Задачі для самостійного розв'язання.

Задача №5

Первісна вартість придбаної підприємством ліцензії дорівнює 50 тис.грн., термін її служби (Тсл), визначений підприємством, складає 10 років.

Визначити норму амортизації (На) і річну суму амортизаційних відрахувань (АВ).

Задача №6

Підприємство придбало у 2003 році автомашину за 52 тис. грн. Через 3 роки цю автомашину було замінено на більш потужнішу вартістю 71 тис. грн. (Вн). Відомо, що амортизація на даному підприємству нараховується за податковим методом.

Визначити суму збитків від морального зносу (Зм.з.), величину необхідних підприємству додаткових коштів (Кдод), прийнявши, що підприємство продало ліквідовану машину (Впр) за половину її залишкової вартості. Зробити відповідні висновки.

Примітка: Суму амортизаційних відрахувань розрахувати з використанням річної норми амортизації.

Задача №7

Первісна вартість третьої групи основних фондів підприємства на початок 2003 року (Фп) складає 50 тис. грн. Протягом року були введені машини (Фвв) на суму 4 тис. грн. і виведено обладнання (Фвиб) на суму 1 тис. грн. Знос фондів на початок року (Зп) склав 10%. На підприємстві кількість ПВП складає 842 осіб.

Визначити: а) первісну вартість основних фондів третьої групи на кінець року ();

б) середньорічну вартість основних фондів третьої групи (Фсер);

в) залишкову вартість основних фондів третьої групи на кінець року ();

г) технічну озброєність праці (W) і зробити відповідні висновки.

Задача №8

На початок 2008 року вартість основних фондів (Фп) підприємства „Світ” склала 52 тис. грн. У березні підприємство придбало верстати на суму 8 тис. грн. (Фвв), а у червні ліквідувало обладнання на 5 тис. грн. (Фвиб). За рік на підприємстві було вироблено товарної продукції (ТП) на суму 43 тис грн.

Визначити: а) середньорічну вартість основних фондів (Фсер);

б) фондовіддачу і фондомісткість основних фондів (Фвід, Фміст);

в)коефіцієнти оновлення і вибуття основних фондів (Кон, Квиб).

Зробити висновки за розрахованими показниками.

1.9 Ситуаційні задачі.

Задача №9

I. Вихідні дані

Фірма «Комета» придбала у 2005 році копіювальний апарат «Саnоn» за 10000 грн. Протягом усього терміну служби (5 років) за допомогою даного апарата можна зробити 5 тис. копій. Ліквідаційна вартість «Саnon» дорівнює 10% від його первісної вартості.

II. Завдання до ситуації

1. Розрахувати річну суму амортизаційних відрахувань і залишкову вартість копіювального апарата «Саnоn» на кінець терміну експлуатації за такими методами:

  1. прямолінійним;

  2. зменшення залишкової вартості;

  3. прискореного зменшення залишкової вартості;

  4. кумулятивним;

  5. виробничим;

  6. податковим.

2. Порівняти величину амортизаційних відрахувань і залишкову вартість копіювального апарата «Саnon», розрахованих кожним з методів у третьому році. Зробити відповідні висновки.

III. Інформаційне забезпечення задачі

Рік експлуатації

Обсяг копій, шт.

1

2500

2

1000

3

800

4

500

5

200

Задача №10

I. Вихідні дані

На ринку кондитерських виробів працюють два підприємства — ВАТ «Солодощі» і ВАТ «Десерт». Відомо, що на початок 2007 року вартість всіх основних фондів складала Фп, а вартість основних фондів III-ї групи дорівнювала Ф'п. У лютому на цих підприємствах відбувся запуск нових виробничих ліній вартістю Фвв, а у травні було ліквідовано обладнання на суму Фвиб. За рік підприємства випустили товарну продукцію на суму ТП. Середньорічна чисельність ПВП на підприємствах однакова і складає 7500 осіб.