Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Передмова

Нехай думки, що містяться в книгах, будуть

твоїм основним капіталом, а думки, що

виникнуть у тебе самого, — відсотками на нього.

Бар-Ебрей.

Навчально-практичний посібник з економіки підприємства розраховано на студентів, які навчаються за напрямом підготовки «Менеджмент» денної, прискореної і заочної форми навчання, економістів і тих осіб, котрі самостійно опановує цю дисципліну.

Посібник містить п'ять тем, які охоплюють майже всю програму навчального курсу «Економіка підприємства». Кожна тема починається з ключових термінів (пп.1). У другому підпункті збірки наведено основні аспекти теми, в яких міститься інформація про структуру теми, а також стислі пояснення до окремих термінів. Третій підпункт містить схеми, таблиці, в яких подано інформацію у згрупованому, стислому вигляді (це класифікація основних понять, графіки тощо). У четвертому підпункті наводяться контрольні питання, які допоможуть перевірити знання, підготовитися до опитування чи модульного контролю.

У збірці більше 300 тестів (шостий підпункт у темах), які мають одну вірну відповідь (пп.10). Посібник містить задачі у пп.7 за кожною темою з порядком розв'язання (наводяться формули для розрахунку показників, відповіді, висновки за розрахованими показниками); задачі для самостійного розв'язання та ситуаційні задачі (відповідно пп.8 і пп.9) з відповідями і поясненнями (пп.11).

Тему 3 підготовлено у співавторстві з к.т.н., проф. кафедри „Управління виробництвом імені Ю.В. Бондаренка” Шаповалом С.М.

Інформація про кафедру „управління виробництвом імені ю.В. БондаренкА” (Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет»).

Навчально-практичний посібник за дисципліною «Економіка підприємства» підготовлено до 10-річчя кафедри управління виробництвом Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет».

Кафедру управління виробництвом було засновано на факультеті геотехнологій і управління виробництвом у 1998 році. Метою кафедри є підготовка фахівців із спеціальностей «Менеджмент організацій» і «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». Перші набори на зазначені спеціальності відбулися відповідно у 1995-му і 1997-му роках.

Колектив кафедри спочатку складався з частини професорсько-викладацького складу кафедри розробки родовищ корисних копалин. Провідні доценти і професори цієї кафедри стали освоювати не тільки нові курси, але і науку – економіку. Протягом 10 років співробітниками кафедри було підготовлено цілий ряд монографій, навчальних посібників, методичних вказівок. Було випущено 6 аспірантів, навчання проходять ще 4 аспіранта, серед яких є колишні випускники кафедри.

В даний час кафедру очолює д.е.н., с.н.с. Мартякова Е.В. На кафедрі працюють 4 професора, 8 доцентів, 2 старших викладача, 6 асистента. Напрямок наукових досліджень кафедри — управління техніко-економічним потенціалом системи вугледобувних підприємств в умовах фінансових, екологічних та соціальних обмежень. На кафедрі ведеться підготовка бакалаврів, фахівців і магістрів за спеціальностями «Менеджмент організацій» у базових галузях промисловості і «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

Наш девіз:

Передбачати — означає управляти (Блейз Паскаль).

Наше кредо:

Бажання студента стати успішним менеджером-економістом

і наші знання в області економічних наук

дозволять бажане зробити дійсним.

Сайт в Інтернеті: http://www.fgtu.donntu.edu.ua/kupr/

Тел. кафедри: (+38 062) 304-37-06

301-03-10.

…Ми замінити його ніким не зможемо....

Той, хто неповторний, ‑ незамінний,

А у світі немає людей, в усьому схожих....

Мірза.

Присвячується

світлій пам'яті засновника кафедри управління виробництвом ДВНЗ «ДонНТУ», її першому завідуючому,

Юрію Васильовичу Бондаренко,

професору, доктору технічних наук, відомому вченому, педагогу вищої школи і взагалі чудовій людині.

Тема

1

Осовні засоби

(фонди) підприємства

Світло принципів управління,

як і світло маяків, є дороговказним

лише для тих, хто знає вхід у гавань.

Голий принцип без засобів його здійснення

нічого не важить.

А. Файоль.

1.1 Ключові терміни: основні фонди, засоби праці, основні засоби, виробничі (невиробничі) основні фонди, активні (пасивні) основні фонди, вартість основних фондів, знос основних фондів, амортизація основних фондів, відтворення основних фондів, ефективність використання основних фондів, виробнича потужність підприємства, ремонт і модернізація основних фондів.