Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит лекция.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
442.37 Кб
Скачать

2. Порядок укладання договору на проведення аудиту

Безпосередній аудиторській перевірці передує такий вид роботи, як визначення обсягу аудиту. Аудитор повинен достатньо розуміти всі сторони господарсько – фінансової діяльності клієнта, особливості організації бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю на підприємстві.

Згідно зі ст.20 Закону України «Про аудиторську діяльність» аудит проводиться на підставі договору між аудитором та замовником.

Договір про проведення аудиту або надання аудиторських послуг є офіційним документом, який юридично регламентує взаємовідносини аудитора із замовником і містить перелік прав та обов’язків сторін. Згідно з договором про надання аудиторських послуг аудитор – виконавець зобов’язується надати послуги або провести аудиторську перевірку, а замовник – оплатити ці послуги.

Цей документ підтверджує і фіксує офіційну. Юридичну згоду інтересів сторін договору.

Договір може укладатись на тривалий термін. Предметом такого договору виступають одночасно проведення аудиту та супутні аудиту послуги, які не забороняються законодавством України з аудиту.

Предметом договору про надання послуг має нематеріальний характер, тобто результат має товарну форму, але не існує окремо від виконавця, а сама послуга споживається замовником одночасно з її наданням виконавцем.

Відповідно до законодавства результатом аудиту є висновок аудитора.

Крім основної цілі діяльності аудитора – проведення аудиторської перевірки – аудитор може надавати супутні послуги. Таким чином, договір про проведення аудиту та надання інших консультаційних послуг вважається різновидом договору про надання послуг.

Важливою умовою при укладанні договору є оцінка вартості аудиторських послуг. Бажано в договорі передбачити оплату замовника, що певною мірою буде попереджувати можливість несплати замовником вартості виконаних робіт.

3. Зміст аудиторського процесу, його стадії, етапи і процедури аудиту

У процесі підготовки загального плану й програми аудиторська фірма оцінює ефективність системи внутрішнього контролю й проводить оцінку ризику внутрішнього контролю.

Вона може вважатися ефективною, якщо вона вчасно попереджає про виникнення недостовірної інформації, а також виявляє цю інформацію.

При підготовці загального плану й програми варто встановити прийнятні для аудиторської фірми рівень істотності й аудиторський ризик, що дозволяють вважати бухгалтерську звітність достовірною. Плануючи аудиторський ризик, визначають внутрішньогосподарський ризик бухгалтерської звітності й ризик контролю, які властиві цієї звітності.

За допомогою встановлених ризиків рівня істотності виявляють значимі для аудиту області і планують аудиторські процедури. У процесі аудиту можуть виникнути обставини, що впливають на зміну аудиторського ризику й рівня істотності, установлених при плануванні. Аудиторська фірма є незалежною у виборі прийомів і методів аудиту, відображених у загальному плані й програмі, але несе повну відповідальність за результати своєї роботи.

У загальному плані аудиту слід передбачити строки й скласти графіки проведення аудиту, підготовки звіту і аудиторського висновку.

Аудиторська фірма визначає в загальному плані роль внутрішнього аудиту, а також необхідність залучення експертів у процесі проведення аудиту.

Загальний план заглиблюється в програмі аудиту, що представляє тривалий перелік змісту аудиторських процедур, необхідних для практичної реалізації плану.

Програма служить докладною інструкцією асистентам аудитора й одночасно є для керівників аудиторської фірми й аудиторської групи засобами контролю якості роботи.

Аудиторську програму оформлюють у вигляді програми тестів засобів контролю у вигляді програми аудиторських процедур.

Висновки аудитора по кожному розділі аудиторської програми, документально відбиті в робочих документах, є фактичним матеріалом для складання аудиторського звіту ( письмової інформації керівництву економічного суб’єкта) і аудиторського висновку, а також підставою для формування об’єктивної думки аудитора про бухгалтерську звітність економічного суб’єкта.

Процес планування аудиту умовно можна поділити на декілька етапів.