Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит лекция.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
442.37 Кб
Скачать

2. Сутність, мета, завдання, функції, значення аудиту

Сутність аудиту полягає в перевірці бухгалтерської звітності, обліку, первинних бухгалтерських документів та іншої інформації, що стосується фінансово – господарської діяльності суб’єктів господарювання з метою висловлення думки аудитора про її достовірності в усіх суттєвих аспектах і відповідність вимогам законів України та національним положенням (стандартам) бухгалтерського обліку або іншим правилам згідно з вимогами її користувачів.

Аудит – це вид підприємницької діяльності аудиторів або аудиторських фірм, які покликані захистити інтереси власників, інвесторів, держави.

Мета аудиту – сприяння ефективності роботи, раціональному використанню матеріальних, трудових і фінансових ресурсів у підприємницькій діяльності для отримання максимального прибутку. Тобто, основною метою аудиторської діяльності є встановлення достовірності бухгалтерської (фінансової) звітності організацій і відповідальності здійснених ними фінансових і господарських операцій нормативним актам, чинним в України.

Взагалі мету аудиту можна сформулювати як вирішення конкретних завдань, які визначаються законодавством, системою нормативного регулювання аудиторської діяльності, а також договірними зобов’язаннями аудитора і клієнта.

Взагалі мета аудиту може бути сформульована як вирішення конкретних завдань, які визначаються законодавством, системою нормативного регулювання аудиторської діяльності, а також договірними зобов’язаннями аудитора і клієнта.

Основними завданнями аудиту є:

  • перевірка достовірності фінансової звітності, законності господарських операцій, стану бухгалтерського обліку;

  • проведення аналізу фінансово-господарської діяльності з метою визначення шляхів підвищення її економічної ефективності;

  • консультація суб’єктів підприємницької діяльності з питань бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю, правильності сплати податків, удосконалення методів управління;

  • проведення перевірки діяльності підприємств у зв’язку з їх приватизацією, банкрутством тощо;

  • захист фінансових інтересів клієнта;

  • проведення наукових досліджень в сфері організації та методології обліку, управління, фінансового контролю;

  • розробка на договірних засадах проектів, експертних висновків тощо.

Основні завдання аудиту – збирання та обробка достовірної інформації про господарсько–фінансову діяльність суб’єкта господарювання і формування на цій основі аудиторських висновків.

Функції контролю включають в себе сприяння діяльності підприємців щодо процесів, які вони виконують, за допомогою економічних стимулів. До них належать пільгове державне кредитування виробництва продукції народного споживання, податкова система тощо.

До конкретних функцій належать:

  • пізнавальна – задоволення потреб людей у пізнанні законів природи і суспільства;

  • культурно – виховна – розвиток культури, інтелектуального виховання людини;

  • практично-дійова – удосконалення виробництва і системи суспільних відносин, тобто функцію безпосередньої продуктивної сили матеріального виробництва.

Крім основних аудит може вирішувати й функціональні завдання.

До функціональних, зокрема, належать: завдання коригування і санації, оперативного контролю та аналізу, завдання стратегічного аналізу.

Завдання коригування і санації передбачають розробку за результатами проведеного аудиту на прохання клієнта рекомендацій щодо виправлення викритих ним помилок та уникнення зловживань.

Аудитор може дати рекомендації щодо санації і відновлення бухгалтерської документації, постановки бухгалтерського обліку, але безпосередньо він не бере участі виправлені помилок і проведені санацій.

Завдання оперативного контролю і аналізу передбачає проведення оперативного аудиту й аналізу безпосередньо у процесі господарської діяльності клієнта з метою попередження помилок, вибору оптимальних варіантів управлінських рішень без безпосереднього втручання аудитора.

Завдання стратегічного аналізу передбачають, що аудитор на підставі даних, одержаних у процесі аудиту, розробляє пропозиції щодо перспективних питань розвитку господарюючого суб’єкта.