Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Дидактичні матеріали для СР по БТТ.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

2. Порядок списання і поновлення матеріально – технічних цінностей.

Матеріально-технічне забезпечення експлуатації полягає у постачанні бронетанковим і автомобільним майном, а також у фінансуванні частин грошовими коштами на оплату розходів, пов’язаних з обслуговуванням і збереженням озброєння і техніки. До БТ і АТ майна відносяться експлуатаційні матеріали, (за винятком паливно-мастильних), запасні частини, паркове обладнання, інструмент і знаряддя, сортамент різних металів, які вживаються для ремонту і технічного обслуговування машин, а також учбове майно. Постачання експлуатаційних матеріалів здійснюється технічними службами згідно з нормами, оголошеними у наказах Міністра Оборони (МО). У нормах визначено розхід матеріалів протягом року на ТО машин у процесі їх використання і зберігання.

Порядок і норми постачання запасними частинами встановлюються наказами Начальника відповідного (АТ чи БТ) управління. Річні норми розходу запасних частин на утримання машин бойової, учбово-бойової, стройової і учбово-стройової груп складаються, враховуючи середню фактичну довговічність різних матеріалів, а також обсягу річного пробігу машини. Деталі і матеріали, які недостають для ремонту, можуть бути надані самостійно на грошові кошти, які відпускаються для цих цілей.

Для отримання необхідних частин і матеріалів, а також поповнення списаних предметів ЗІП машини пишеться заявка на ім’я начальника постачального органу – начальника відповідної служби військової частини. Матеріальні цінності списуються по актам технічного стану і інспекторським свідоцтвам. По актам технічного стану (форма №13 із „Керівництва по обліку озброєння, техніки та інших матеріальних цінностей у ЗСУ”) списуються ті матеріальні цінності, які прийшли у непридатний стан при нормальному використанні по закінченню строків експлуатації; ті, які прийшли в непридатний стан в процесі експлуатації до виходу строку експлуатації; ті, які були загублені. В останніх двох випадках проводиться розслідування, за матеріалами якого встановлюються винні, з яких стягуються матеріальні збитки. Тільки на підставі наказу командира в/ч про наказання винних акти технічного стану підписують відповідні посадові особи (начальники служб), і після цього видають списані матеріальні цінності зі складів (АТ, БТ чи РАО) по накладним, які виписуються в технічній частині.

По інспекторському свідоцтву списання допускається в тих випадках, коли збитки не можуть бути відшкодовані за рахунок винних осіб і повинні бути повністю, або частково віднесені за рахунок держави (стихійні лиха: повені, пожежі, землетруси тощо).

Крім цього, як вже зазначалося, розходи на потреби експлуатації і зберігання машин, тобто надбання запасних частин, інструменту і матеріалів, ремонт паркового обладнання, приладів, автомобільних шин, плата за електроенергію і воду, використані для технічних цілей, закупівля учбових посібників, знаків і т.п. фінансується за рахунок грошових кредитів, які виділяються за кошторисом Міністерства Оборони. З цих же кредитів оплачуються розходи на екзамени водіїв – військовослужбовців у Державтоінспекції, вартість прав водіїв і номерних знаків.

?- Контрольні запитання:

1. Порядок прийому (передачі) техніки у військову частину, підрозділ.

2. Що перевіряється під час прийому (передачі) техніки?

3. В чому полягає матеріально – технічне забезпечення експлуатації машин?

4. Кім визначаються норми постачання матеріально – технічними засобами?

5. Який порядок списання матеріально – технічних засобів?