Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Дидактичні матеріали для СР по БТТ.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Змістовний модуль № 06.8. Технічне забезпечення підрозділів при підготовці і в ході маршу

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література:

  1. Цемма В.М. Бронетанкова техніка. Технічне забезпечення військ в різних видах бою. – Миколаїв, 2007.

  2. Настанова по танко – техничному забезпеченню. М. ВІ.

  3. Бронетанковое вооружение и техника. (танкотехническое обеспечение) - М., Воениздат, 1989.

№№

пп

Зміст завдання на самостійну роботу

Форма виконання роботи

Прим.

1

Технічне забезпечення підрозділів при підготовці і в ході маршу .

письмова (конспект у зошиті).

1. Технічне забезпечення підрозділів при підготовці і в ході маршу

На організацію та здійснення технічного забезпечення (ТЗ) механізованих (танкових) підрозділів при підготовці і в ході маршу найбільш впливають:

  1. Час, що відводиться для маршу.

  2. Відстань і стан маршруту.

  3. Місце батальйону (роти) в похідному порядку бригади (батальйону).

  1. Характер бойових завдань, які підрозділи будуть виконувати після завершення маршу.

  1. Стан озброєння і техніки.

  2. Укомплектованість і навченість підрозділів ТЗ.

  3. Наявність запасів АБТМ.

  4. Природньо-кліматичні умови (час року, доби тощо).

В підготовчий період командири підрозділів та їх заступники по озброєнню повинні прийняти всі необхідні міри для того, щоб підготовка озброєння і техніки проводилась в обсязі, який забезпечував би тільки надійну роботу машин в ході маршу, але і їх готовність до виконання бойових завдань після прибуття в призначений район. В залежності від пробігу машин після чергового ТО, запасу ходу до чергового ремонту, при підготовці до маршу озброєнню і техніці робиться ТО-1 або ТО-2. При обмежених строках підготовки до маршу, в першу чергу, виконуються основні роботи номерного ТО, а меньш важливі роботи виконуються в ході маршу, на привалах або в районах денного (нічного) відпочинку. До першочергових робіт відносяться:

  1. Поповнення машин боєприпасами і дозаправка паливом.

  2. Перевірка регулювання приводів.

  1. Перевірка справності озброєння і засобів зв'язку.

  2. Перевірка приладів освітлення і нічного бачення.

  3. Наявність та справність буксирних приладів, засобів самовитягання.

  4. Укладка та кріплення майна, що перевозиться на машині.

  5. Перевірка вузлів та агрегатів ходової частини.

Для скорочення часу на підготовку озброєння і техніки до маршу повинно бути правильно організована робота особового складу відділення ТО, майстерні ТО, а також тих сил та засобів, які надає старший начальник.

В період підготовки до маршу в підрозділах створюються необхідні запаси АБТМ для забезпечення ремонту машин в ході маршу і в наступних бойових діях. Це деталі та вузли ходової частини. Необхідне майно отримують зі складів полку. Підвезення майна в підрозділи здійснюється як полковим, так і батальйонним автотранспортом. Якщо марш буде здійснюватись в передбаченні вступу в бій, визначаються склад і завдання ПТС і РЕГ (РЕМГ), місця їх розміщення до початку бою, напрям і переміщення в ході бою. Визначаючи склад і завдання батальйонного замикання, ЗКО батальйону відмічає, що технічне замикання неповинно відриватись від своєї колони; воно має надавати допомогу екіпажам по виконанню робіт ТО на привалах і в районах денного (нічного) відпочинку. До складу технічного замикання входять: 1 танковий тягач, машина ТО, машина з АБТМ, 1-2 паливозаправники. їх завдання: визначити причину пошкодження машини, надати необхідні запчастини і допомогу, але до підходу позаду йдучої колони (чергового батальйону).

ТО озброєння (якщо воно використовувалось в ході маршу) і техніки здійснюється на привалах і в районах денного (нічного) відпочинку. На привалах виконуються роботи КО з усуненням виявлених несправностей. У виконанні робіт КО і дозаправки приймають участь всі члени екіпажів танків і БМП, а БТР і авто - водіїв під керівництвом командирів підрозділів та їх заступників по озброєнню. При цьому особлива увага повинна приділятись системам, агрегатам і вузлам, забезпечуючим рухомість машини, тобто стану ходової частини, відсутність течії палива, мастила, охолоджуючої рідини, кріплення деталей, вузлів та механізмів. Після добового переходу в районі денного (нічного) відпочинку для озброєння і техніки проводиться ЩТО або закінчується виконання робіт ТО-1 або ТО-2, які не були завершені під час підготовки до маршу.

З метою скорочення часу на ТО озброєння і техніки, підвищення якості роботи і надання більшого часу для відпочинку особовому складу на допомогу екіпажам додається особовий склад відділень ТО батальйонів, а також частина сил та засобів ремонтної роти. Спеціалісти з ремонтної роти, в першу чергу, використовуються для усунення несправностей та відхилень на машинах.

Машини, які вийшли з ладу на маршрутах руху відновлюються силами і засобами замикань. Якщо машина не може бути відновлена своїми силами і засобами, то вона передається замиканню полку. В цьому випадку ЗКО батальйону дає екіпажу вказівки, які підготовчі роботи виконати до підходу полкового замикання.

Евакуація машин, що зупинилися, з маршрутів, якщо вони заважають руху, а також витягання машин, які легко застрягли, здійснюється тягачем замикання батальйону. Машини, відстаючі на шляху, після виконання ремонтних або евакуаційнихробіт продовжують рух по маршруту в іншій прохідній колоні полку. Місця в колонах своїх підрозділів вони займають на привалах або районах денного (нічного) відпочинку. Випередження колон під час руху заборонено. Постачання екіпажей АБТМ, який необхідний для ремонту машин, що зупинилися на маршруті, здійснюється за рахунок запасів, створених в підрозділах до початку маршу. Ці запаси перевозяться на машині взводу забезпечення батальйону і на вантажній платформі тягача зі складу батальйонного замикання. Поповнення втрачених запасів створюється в районі денного (нічного) відпочинку зі складів технічного майна полку.

?- Контрольні запитання:

1. Призначення та параметри марша.

2. Зміст технічного забезпечення частин під час підготовки та здійсннеі маршу.

3. Порядок ведення технічної розвідки на марші.

4. Евакуація машин на марші.

5. Зміст основних робіт, які виконуються під час підготовки техніки до маршу.