Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Дидактичні матеріали для СР по БТТ.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Модуль №05.

Організація експлуатації машин

Змістовний модуль № 05.2.

Експлуатаційна та індивідуальна документація, її

призначення, порядок ведення і зберігання

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література:

  1. В.Г.Римаренко Експлуатация БТТ. – М., 1974.

  2. Накази і директиви МО України з питань технічного забезпечення.

  3. Цемма В.М. Бронетанкова техніка. Основні положення з експлуатації озброєння і техніки. – Миколаїв, 2007.

№№

зп

Зміст завдання на самостійну роботу

Форма виконання роботи

Прим.

1

Індивідуальна документація, її призначення, порядок ведення і зберігання.

письмова (конспект у зошиті).

2

Експлуатаційна документація, її призначення, порядок ведення і зберігання.

письмова (конспект у зошиті).

1. Індивідуальна документація, її призначення, порядок ведення і зберігання

У мирний час експлуатація техніки організується в інтересах виконання планів бойової підготовки і господарчих потреб частин і підрозділів. Для того, щоб при цьому постійно забезпечувалась висока боєздатність машин, використання їх регламентується річними нормами розходу моторесурсів і здійснюється суворо за планом.

Точний облік роботи машин за кожний вихід, тиждень, місяць і рік необхідний для того, щоб планомірно використовувати моторесурси в межах поставлених річних норм пробігу, контролювати такі експлуатаційні показники, як середня швидкість руху і розхід ПММ (паливо-мастильних матеріалів), своєчасно планувати і проводити передбачені для різних марок машин ТО і ремонт.

Одиницями вимірювання і обліку роботи машин прийняті кілометр пробігу (основна одиниця) і мотогодина роботи двигуна. Одна мотогодина відповідає фактичній роботі двигуна – безперервної чи сумарної протягом астрономічної години.

В деяких випадках машини вимушені працювати з підвищеним навантаженням чи в особливо несприятливих умовах, що природно, викликає більш інтенсивне їх зношення і підвищений розхід палива. Тому окремо враховується тривалість роботи машин з різним навісним обладнанням, під час руху на плаву, під водою (танки), з буксируванням, так як і робота двигуна на місті на холостому ході, чи в якості приводу спец. пристроїв типа лебідки, генератора, компресора і т.п., а також в різних кліматичних умовах. Облік роботи машини з моменту виготовлення і до списання ведеться в формулярі, який є невід’ємною належністю машини, в розділі „облік роботи машини і двигуна”. Крім того, робота кожної машини відмічається в ротних книгах обліку експлуатації машин, у місячних і річних планах їх експлуатації і ремонту.

Робота спец. обладнання враховується в формулярі самої машини і окремо в паспорті на це обладнання (наприклад, засоби зв’язку).

Отже при отриманні із заводів нових чи капітально відремонтованих машин разом з ними передається наступна індивідуальна документація:

  • формуляр (на БТтехніку) або паспорт (на АТтехніку) машини;

  • паспорт двигуна;

  • паспорта на встановлене спеціальне обладнання

  • інструкція з експлуатації машини і спеціального обладнання;

  • комплектовочна відомість.

Формуляр (паспорт ) машини є основним документом, який відображує тех. стан , експлуатацію і ремонт машини, а також посвідчуючий її належність до певної в/ч. Він передається з машиною при усіх її передачах чи відправках в ремонт. У випадках відправки в ремонт окремо двигуна чи радіостанції з ними направляються тільки акт техн. стану і паспорта відповідних агрегатів. Усі розділи індивідуальної документації заповнювати без виправлень і розбірливо. При внесенні вимушених виправлень внизу сторінки робиться про це запис з підписом заступника ком. в/ч з озброєння і завіряється печаткою військової частини (в/ч). Щомісячно дані про роботу машини і двигунів записуються у формуляр, а достовірність підсумкових даних за рік завіряється підписом ЗКО (заступником командира з озброєння) військової частини і печаткою військової частини.

Запис про періодичні огляди машини в формулярі роблять тільки нач. служб, заступники командира частини, командир частини і старші начальники. Про усунення недоліків, виявлених при перевірці тех. стану і утримання машини посадовими особами робиться відмітка „усунено” і розпис ЗКО роти, а у разі його відсутності командира взводу.

У випадках псування чи загублення індивідуальної документації машини призначається розслідування і винні притягуються до відповідальності. Дублікати, замість загублених документів (формуляри і паспорти) видаються на підставі матеріалів розслідування відповідними відділами бронетанкової чи автомобільної служб оперативного командування по місцю обліку машини.