Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Дидактичні матеріали для СР по БТТ.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Прокачування гідравлічного підсилювача рульового приводу

Після монтажу гідросистеми або усунення в ній течі необхідно її прокачати, щоб повністю видалити повітря, що потрапило в систему, для чого відкрити пробку бачка, долити масло до норми, пустити лівий двигун і повертати рульове колесо в обидві сторони до тих пір, поки не припиниться процес спінювання або убування масла в бачці.

Якщо рівень масла після декількох поворотів рульового колеса помітно зменшиться, то це свідчить про те, що в гідросистемі є теча, яку необхідно усунути.

Якщо процес спінювання масла при прокачуванні затягнеться, то перевірити, чи немає підсосу повітря в гідросистему через ущільнення, і усунути негерметичність.

2. Можливі несправності рульового управління.

Несправності

Причина несправностей

Спосіб усунення несправностей

Машина не “тримає” дорогу.

Люфти в з’єднаннях рульових тяг внаслідок послаблення кріплення шарнірних з’єднань.

Зруйнування підшипнику або роліку валу сошки руля.

Порушення установки управляємих коліс.

Підтягнути шарнірні з’єднання або замінити зношені деталі з’єднань.

Замінити вал сошки руля у зборі з підшипником.

Відрегулювати сходження коліс.

Несправності

Причина несправностей

Спосіб усунення несправностей

Для здійснення повороту необхідне значне зусилля на рульовому колісі.

Малий рівень рідині у бачку гідросистеми.

Додати рідину до норми і при наявності течі в з’єднаннях гідросистеми усунути течу.

?- Контрольні запитання:

1. Періодичність проведення ТО-1, ТО-2.

2. Чім і як змащуються шарніри колісних тяг?

3. Який рівень масла повинен бути в бачку гідросистеми?

4. Яке масло заливається в картер рульового механізму, як перевірити?

5. Яка повинна бути величина люфту рульового колеса, чім і як перевірити?

6. Величина сходження коліс, як перевірити і відрегулювати?

7. Причини несправності машина не “тримає” дорогу.

Змістовний модуль № 03.7. Загальні відомості про гальмівні системи. Експлуатаційні регулювання

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література:

  1. БТР-70. Техническое описание и инструкция по эксплуатации. М.

1981 г.

  1. БТР-70. Пособие по проверке технического состояния и содержания. М. 1981 г.

  2. Альбом малюнків з дисципліни БТТ. Миколаїв. МДУ. 2006.

  3. БТР-70. Памятка экипажу по эксплуатации. М. 1985 г.

  4. М.М. Кіяшко Бронетранспортер БТР-70. Гальмівні системи. Миколаїв. 2007 р.

№№

пп

Зміст завдання на самостійну роботу

Форма виконання роботи

Прим.

1

Загальні відомості про гальмівні системи.

письмова (конспект у зошиті).

2

Експлуатаційні регулювання.

письмова (конспект у зошиті).

1.Загальні відомості про гальмівні системи.

Гальмівні системи призначені для регулювання швидкості руху машини, зупинки її з необхідною ефективністю і утримання нерухомою відносно опорної поверхні.

На машині є дві незалежні гальмівні системи: робоча, яка діє на всі вісім коліс, і стояночна, що діє на трансмісію.

Стояночна гальмівна система сильно навантажує деталі трансмісії, тому користуватися нею при русі машини допускається тільки у виняткових (аварійних) випадках при раптово виниклих несправностях робочої гальмівної системи.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГАЛЬМІВНИХ СИСТЕМ

Гальмівні механізми коліс робочої гальмівної системи

Колодочні, закритого типу (герметичні), встановлені на кожному із восьми коліс

Гальмівний привід робочої гальмівної системи

Двоконтурний, з гідравлічним підсилювачем і паралельним розташуванням головних циліндрів

Гальмівні механізми стояночної гальмівної системи

Колодочні, барабанного типу, встановлені на вторинних валах коробок передач

Гальмівний привід робочої гальмівної системи

Механічний

РОБОЧА ГАЛЬМІВНА СИСТЕМА

Робоча гальмівна система складається з гальмівних механізмів, встановлених на всіх колесах, і гідравлічного приводу з пневматичним підсилювачем.

Гальмівні механізми

Гальмівні механізми двоколодочні, закритого типу, змонтовані на цапфах колісних редукторів. Внутрішня порожнина гальмівних барабанів герметизована від попадання води і грязі. Гальмівні колодки притискаються пружинами до опорного пальця. Нижні кінці колодок пружиною притискаються до регулювального механізму, в корпус якого вкручений гвинт із зірочкою.

Мал. Гальмівний механізм колеса:

1, 4 і 8 — стяжні пружини; 2 — опорний палець; 3 — колісний циліндр; 5 — колодка задня; 6 — кронштейн;

7 — регулювальний гвинт; 9 — опорна втулка; 10 — корпус регулювального механізму; 11 — колодка передня.

Задні колодки гальмівних механізмів мають накладки більшої довжини. Тому без зміни положення колодок не можна переставляти гальмівні механізми з коліс однієї сторони машини на колеса іншої сторони.

Колісний циліндр кріпиться до кронштейна опорним пальцем і своїми штовхачами діє на колодки.

При гальмуванні передня колодка, яка захоплюється силою тертя, дещо повертається разом з барабаном і через регулювальний механізм передає тиск на задню колодку, створюючи додаткове гальмування.

Гальмівний барабан відлитий заодно з ступицею колеса і закривається кришкою. Роз'єм між гальмівним барабаном і кришкою ущільнюється гумовим кільцем. Для контролю за станом гальмівного механізму, його регулювання і прокачування гідравлічного гальмівного приводу в кришці є лючок, що закривається кришкою.

Положення колодок регулюється у міру збільшення зазору між колодками і барабаном, що відбувається за рахунок зношення фрикційних накладок.

Привід робочої гальмівної системи

На машині застосований гідравлічний двоконтурний гальмівний привід з підсилювачем від пневматичного джерела енергії. Контур I приводить в дію гальмівні механізми перших і третіх коліс машини, а контур II – гальмівні механізми других і четвертих коліс. При виході з ладу одного з контурів другий забезпечує працездатність системи, але з меншою ефективністю гальмування.

Привід складається з гальмівної педалі, двох паралельно розташованих головних циліндрів з пневматичними підсилювачами, гальмівного крана, зрівнювача тиску в контурах, клапана обмеження падіння тиску, колісних циліндрів, трубопроводів і шлангів.

Пневматичне обладнання приводу підключене до повітряного балона системи централізованого регулювання тиску повітря в шинах.

Мал. Схема робочої гальмівної системи

1 — головний циліндр з пневмопідсилювачем; 2 — колісний циліндр; 3 — педаль; 4 — гальмівний кран; 5 — клапан обмеження падіння тиску; 6 — повітряний балон; 7 — лампа стоп – сигналу; 8 — контрольна лампа сигналізатора; 9 — зрівнювач тиску гальмівної рідини з сигналізатором; А — трубопровід випуску повітря в атмосферу; Б — трубопровід до повітряного редуктора.

Головні циліндри приводу закріплені на кронштейні гальмівної педалі. На кожному з головних циліндрів укріплений пневмопідсилювач.

У циліндрі пневмопідсилювача переміщається поршень, зв'язаний штовхачем з поршнем головного циліндра. Переміщається поршень підсилювача під дією зусилля від педалі гальма і стиснутого повітря, що поступає в циліндр пневмопідсилювача через гальмівний кран.

Для очищення повітря, що поступає в запоршневий простір пневмопідсилювача, в його корпус вмонтований штуцер з повітряним фільтром.

У верхній частині корпусу головного циліндра є порожнина для гальмівної рідини, яка закрита зверху кришкою. Між кришкою і корпусом встановлена ущільнювальна прокладка.

У нижній частині корпусу виконаний циліндр.

Мал. Установка приводу робочої гальмівної системи

1 — головний циліндр з пневмопідсилювачем; 2 — відтяжна пружина; 3 — буфер упору; 4 — стержень штовхача; 5 — педаль; 6 — вісь стержня штовхача; 7 — контргайка; 8 — штовхач; 9 — тяга приводу гальмівного крана: 10 — нижня тяга; 11 — компенсаційна пружина; 12 — клапан обмеження падіння тиску; 13 — зрівнювач; 14 — трубка підведення повітря в гальмівний кран: 15 — гальмівний кран; 16 — шланг підведення повітря від гальмівного крана в пневмопідсилювачі; 17 — регулювальна вилка.

У кришці корпусу є отвір для заповнення гідравлічного приводу гальмівною рідиною. Цей отвір закривається пробкою з різьбою. Під фланець пробки підкладена фіброва прокладка. Для підтримки в головному циліндрі атмосферного тиску в пробці є отвір.

Мал. Головний циліндр робочої гальмівної системи з пневмопідсилювачем

1 — гідравлічний вмикачач стоп – сигналу; 2 — корпус головного циліндра; 3 — ущільнювальна прокладка; 4 — кришка главного циліндра; 5 — прокладка; 6 — пробка; 7 — відбивач пробки; 8 — поршень головного циліндра; 9 і 22 — манжети, ущільнювачів; 10 і 16 — штовхачі; 11, 24 і 26 — пружини; 12 і 15 — повстяні сальники; 13 — корпус підсилювача; 14 і 18 — ущільнювальні кільця; 17 — поршень пневмопідсилювача; 19 — стопорне кільце; 20 — упорна шайба; 21 — фільтр; 23 — шайба; 25 — чашка; 27 — впускний клапан; 28 — випускний клапан; А — компенсаційний отвір; Б — перепускний отвір; В — отвір в поршні.

Порожнина корпусу з'єднується з циліндром через два отвори: перепускний і компенсаційний. Всередині циліндра поміщається поршень, в головці якого зроблено шість крізних отворів, що прикриваються гумовою манжетою.

Між головкою поршня і манжетою встановлена плоска шайба. Манжета притискається до поршня пружиною впускного клапана. У тарілці впускного клапана змонтований випускний клапан з пружиною. Обидва клапани перекривають вихідний отвір, що з'єднує циліндр з порожниною відведення рідини в колісні циліндри.

У поршні є направляючий фланець з гумовою ущільнювальною манжетою. Для утримання поршня в циліндрі слугує упорна шайба, яка закріплена в циліндрі стопорним кільцем.

У поршень входить штовхач, з'єднаний з поршнем пневмопідсилювача.

Гальмівний кран призначений для управління подачею стиснутого повітря в пневмопідсилювачі робочої гальмівної системи.

Мал. Гальмівний кран:

1 — важіль; 2 — стопорне кільце; 3 — корпус крана; 4 — діафрагма; 5 і 20 — ущільнювальні кільця; 6 і 9 — пробки; 7 — прокладки; 8 — впускний клапан; 10 — кришка; 11 — сідло впускного клапана; 12 — поворотна пружина клапанів; 13 — випускний клапан; 14 — поворотна пружина діафрагми; 15 — гайка; 16 і 18 — шайби; 17 — сідло випускного клапана; 19 — врівноважуюча пружина; 21 — войлочний сальник; 22 — стакан; 23 — п'ята; А — напрям руху повітря; Б — отвір подачі повітря в пневмопідсилювачі|.

Робота гальмівного крана. Водій, натискаючи на гальмівну педаль, впливає через систему важелів і тяг на важіль гальмівного крана, зусилля від якого передається через п'яту на стакан і пружину. Шайба, що замикає пружину, тисне на сідло випускного клапана і примушує сідло переміщатися, прогинаючи діафрагму. При цьому випускний клапан, закриваючи канал сідла, роз'єднує пневмопідсилювач і випускну порожнину гальмівного крана, що з'єднується з атмосферою. При подальшому переміщенні сідла впускний клапан, що сидить на одному стержні з випускним клапаном, відходить від свого сідла і пропускає стисле повітря в порожнину під діафрагму і далі до пневмопідсилювача. Величина тиску стиснутого повітря, а з ним і величина гальмівного зусилля, що передається через пневмопідсилювач до гальмівних механізмів коліс, залежить від зусилля, прикладеного водієм до гальмівної педалі.

Повітря, поступаючи під діафрагму гальмівного крана, надає протидію переміщенню сідла випускного клапана і діафрагми. В той момент, коли величина цієї протидії почне перевершувати силу, яка передається на стакан важелем, діафрагма прогнеться у зворотний бік і, натискаючи сідлом на шайбу врівноважуючої пружини, стисне пружину. При цьому впускний клапан закриється, перекривши доступ стиснутого повітря в пневмопідсилювач. Таким чином відбувається автоматичне регулювання величини тиску стиснутого повітря, що подається гальмівним краном до пневмопідсилювача, залежно від зусилля натиснення на гальмівну педаль Таке регулювання називається "стежачою дією" гальмівного крана.

При розгальмовуванні гальмівний кран також регулює випуск повітря пневмопідсилювачем в атмосферу. Відпущений важіль звільняє пружину, діафрагма з сідлом переміщаються в своє первинне положення. Впускний клапан закривається. Відкрившийся випускний клапан дозволяє стиснутому повітрю через отвір в сідлі і випускний отвір в корпусі крана вийти з пневмопідсилювача назовні (у атмосферу). При цьому гальмівні механізми коліс розгальмовуються.

Зрівнювач гальмівного приводу слугує для вирівнювання тиску в обох контурах при гальмуванні і сигналізації про несправність гідравлічного приводу одного з контурів.

При обриві шлангів, поломці трубок і т.д. відбувається витікання робочої рідини з пошкодженого контуру з падінням в ньому тиску. При цьому поршень переміщається у бік пошкодженого контуру, замикаючи контакти вмикача контрольної лампи, яка, загораючись, сигналізує про несправність одного з контурів.

Мал. Зрівнювач приводу робочої гальмівної системи

1 — кришка корпусу; 2 — корпус; 3 — сигналізатор; 4 — кулька; 5 — кільце ущільнювальне; 6 — поршень; 7 — пружина; А — від правого головного циліндра; Б — від лівого головного циліндра; В — в контур II; Г — в контур І.

Клапан обмеження падіння тиску повітря встановлений в системі централізованого регулювання тиску повітря в шинах між повітряним редуктором і трійником відбору повітря до гальмівного крана. Клапан слугує для відключення повітряного редуктора від повітряного балона при падінні тиску повітря в балоні до 5,5 кгс/см2, що необхідне для збереження працездатності пневматичного підсилювача робочої гальмівної системи. Цей клапан перешкоджає витоку повітря з шин через редуктор в систему при падінні тиску в повітряному балоні до 5,5 кгс/см2 і нижче.

Клапан складається з корпусу, кришки корпуса, діафрагми перепускного клапана, поршня, пружини поршня і зворотного клапана.

Зусилля пружини регулюється болтом так, щоб діафрагма відкривалася при тиску в повітряному балоні понад 5,5 кгс/см2.

У звичайних умовах експлуатації машини, коли тиск в повітряному балоні підтримується регулятором тиску в межах 6 – 7,7 кгс/см2, клапан обмеження падіння тиску відкритий, пропускаючи через себе стиснуте повітря від повітряного балона до повітряного редуктора.

У випадках, коли тиск повітря в повітряному балоні знизиться до 5,5 кгс/см2 (наприклад, унаслідок підвищеної витрати повітря в системі при пошкодженнях шин і т. п.), клапан закриється, роз'єднавши повітряну магістраль від балона до повітряного редуктора і припинивши тим самим подальше падіння тиску в балоні.

Робота гальмівного приводу. При натисненні на педаль штовхачі поршнів пневматичних підсилювачів через поршні пневматичних підсилювачів і штовхачі поршнів головних циліндрів переміщають поршні обох головних циліндрів.

Таким чином в головних циліндрах створюється необхідний тиск робочої рідини, під дією якого поршні колісних циліндрів через штовхачі розсовують колодки гальмівних механізмів, притискуючи їх до робочих поверхонь гальмівних барабанів.

Одночасно з переміщенням гальмівної педалі через тягу і важіль відкривається впускний клапан гальмівного крана, забезпечуючи надходження через бічні отвори повітря з повітряного балона в пневмопідсилювачі, чим досягається зменшення зусилля, що прикладається водієм до гальмівної педалі, необхідного для гальмування машини.

Для повернення педалі в крайнє заднє положення до її верхнього плеча приєднана пружина, а для обмеження ходу педалі на верхньому кінці її встановлений буфер.

СТОЯНОЧНА ГАЛЬМІВНА СИСТЕМА

Стояночна гальмівна система складається з двох гальмівних механізмів барабанного типа і загального приводу до них.