Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Дидактичні матеріали для СР по БТТ.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Гальмівні механізми

Гальмівні механізми – барабанного типу, встановлені на вторинних валах коробок передач. Будова гальмівних механізмів однакова.

Гальмівні колодки з фрикційними накладками з'єднані стяжними пружинами з регулювальним і розтискним механізмами.

Щит кріпиться нерухомо за допомогою болтів до кришки підшипника вторинного вала коробки передач.

Розтискний механізм складається з корпусу, розтискного стержня, розтискних кульок, штовхачів, обмежувача ходу розтискного стержня, заглушки і болтів кріплення корпусу розтискного механізму.

Регулювальний механізм складається з корпусу, регулювального гвинта з упорною пружиною, розтискного сухаря, опорних пальців колодок, заглушки і болтів кріплення.

Розтискний і регулювальний механізми закріплені на щиті гальмівного механізму.

Гальмівні барабани встановлені на муфтах вторинних валів коробок передач і закріплені двома гвинтами кожен. Крім того, кожен барабан додатково кріпиться чотирма болтами кріплення проміжного карданного вала.

Привід стояночної гальмівної системи

Привід стояночної гальмівної системи механічний. Він складається з жорстко з'єднаних між собою важелів, тяг і валиків. На важелі є собачка, яка управляється через тягу кнопкою, що розташована зверху важеля. Собачка входить в прорізі зубчатого сектора і фіксує під дією пружини положення важеля, що дозволяє утримувати важіль, а отже, і гальмівні механізми в загальмованому стані.

Важіль з сектором закріплений болтами на кронштейні, привареному до днища корпусу машини. Подовжньою тягою і муфтами важіль з'єднаний із зрівнювачем.

Зрівнювач слугує для забезпечення рівномірного затягування обох гальмівних механізмів. За допомогою короткої подовжньої тяги зрівнювач з'єднаний з важелями вала приводу.

Важелі і вал приводу лівого гальмівного механізму з'єднані з валом жорстко, а двоплечий важіль приводу правого гальмівного механізму посаджений на вал вільно і стопориться на ньому від подовжнього зсуву кільцями, закріпленими на валу штифтами.

Мал. Привід стояночної гальмівної системи

Вал своїми шаровими наконечниками встановлений за допомогою сухарів в кришках блоків шестерень проміжних валів коробок передач. Сухарі в кришці лівої коробки передач утримуються від переміщення стопорним кільцем.

Верхні з'єднувальні тяги своїми зігнутими кінцями з'єднані шарнірно з двоплечими важелями гальмівних механізмів. Двоплечі важелі закріплені на пальцях, запресованих в приливах кришок підшипників вторинних валів коробок передач.

Робота стояночної гальмівної системи

Для того, щоб загальмувати машину, треба відтягнути важіль назад, на себе. При цьому подовжні тяги через зрівнювач, важелі і верхні з'єднувальні тяги повернуть двоплечі важелі гальмівних механізмів. Останні своїми короткими плечима натиснуть на розтискні стрижні. Кульки, вмонтовані в корпуси розтискних стрижнів, розведуть штовхачі, а разом з ними і гальмівні колодки, які, притискаючись до гальмівних барабанів, загальмовують їх і пов'язані з ними через трансмісію колеса машини. Важіль при цьому залишиться в зафіксованому положенні зачепленням стопорної собачки із зубчатим сектором.

Для розгальмування слід відтягнути важіль трохи назад і, натиснувши на кнопку рукоятки важеля, вивести стопорну собачку із зчеплення із зубчатим сектором, потім пересунути важіль в переднє крайнє положення. При цьому весь привід повертається в початкове положення, а колодки гальмівних механізмів під дією стяжних пружин відводяться від гальмівних барабанів.