Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТТ / Дидактичні матеріали для СР по БТТ.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

2. Експлуатаційна документація, її призначення, порядок ведення і зберігання.

В умовах учбової повсякденної діяльності у військових частинах розробляються річні і місячні плани експлуатації і виходу машини в ремонт. Основний плануючий документ – річний план, розробляється на підставі розрахунку потреби в роботі машин і наявності моторесурсів на рік по такій схемі:

Розрах. Потреби в роб. БТТ на період

Річний план експл. і виходу в рем.БТТ

Річний план експл. і виходу в рем.АТТ

Заявки нач. служб і ком. підрозділів

Місячний план по БТТ

Місячний план по АТТ

Наряд на використання машин на добу

Шляхові листи на кожну машину

Щоденне використання машин здійснюється на підставі наряду на використання машин, який складається технічною частиною на підставі планів (місячного і річного) експлуатації машин, заявок начальників служб і ком. підрозділів.

На підставі наряду на кожну машину напередодні виходу в технічної частині виписується шляховий лист за встановленою формою, який підписується командиром частини і ставиться гербова печатка. Вони передаються під розпис водіям, корінець листа залишається у тех. частині. Це первиний документ суворої відповідальності, який потрібно здавати по місцю отримання по поверненню машини не пізніше ніж через 3 доби. Дані з шляхових листів ком. підрозділів заносять в книгу обліку експлуатації машин, а щомісячно звідти переносяться у відповідний розділ формуляру машини. В книгу обліку записуються дані окремо по кожній машині за пробіг та розхід ПММ, а в кінці місяця підсумовуються.

?- Контрольні запитання:

1. Одиницями вимірювання і обліку роботи машин у ЗС України є?

2. Яка документація відноситься до індивідуальної?

3. Яка документація відноситься до експлуатаційної?

4. Зміст формуляру на машину.

5. На який термін може видаватися шляховий лист?

Змістовний модуль № 05.3. Порядок прийому і передачі техніки командиром взводу. Порядок списання і поновлення матеріально – технічних цінностей

Форма роботи: письмова (конспект у зошиті).

Література:

  1. В.Г.Римаренко Експлуатація БТТ. – М., 1974.

  2. Накази і директиви МО України з питань технічного забезпечення.

  3. Цемма В.М. Бронетанкова техніка. Основні положення з експлуатації озброєння і техніки. – Миколаїв, 2007.

№№

зп

Зміст завдання на самостійну роботу

Форма виконання роботи

Прим.

1

Порядок прийому і передачі техніки командиром взводу.

письмова (конспект у зошиті).

2

Порядок списання і поновлення матеріально – технічних цінностей.

письмова (конспект у зошиті).

1. Порядок прийому і передачі техніки командиром взводу.

Підготовлені для передачі машини повинні відповідати усім технічним вимогам згідно керівництв і настанов. Вся індивідуальна документація передається разом з машиною і заповнюється на день передачі Прийом починається з перевірки наявності і правильності оформлення індивідуальної документації. Одночасно перевіряється відповідність номерів агрегатів на машині записам у формулярі. Потім перевіряється технічний стан оглядом, без порушення заводських пломб, наявність підтікання з систем, агрегатів, стан пофарбованих поверхонь, заправка ПММ. Обов’язково запускається двигун, перевіряється працездатність спец. обладнання, а також укомплектованість ЗІП. Якщо машини від початку експлуатації пройшли більше ніж 1000 км. то після огляду на місці вони перевіряються контрольним пробігом (до 15 км). Виявлені під час прийому машини недоліки усуваються в найкоротший строк (на 5 машин до 5 діб прийому). На прийняті машини заповнюється акт технічного стану (3 примірники). Нові машини, а також прийняті з інших частин вводяться у стрій наказом командира частини, після чого машину приймає екіпаж, а командир машини та водій розписуються за прийом у формулярі в відповідному розділі.