Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Предмет і завдання історичної географії.docx
Скачиваний:
201
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
159.01 Кб
Скачать

16 Фізична географія світу.

Фізична географія - це базова наука про Землю, її природу, географічну оболонку Землі, природні процеси, закони та закономірності. Фізична географія є однією з найстаріших наук. В тій чи іншій мірі, фізико-географічні дослідження проводили ще первісні люди. Сьогодні фізична географія - це величезний масив знань, відкриттів та дисциплін, які описують, вивчають, аналізують, встановлюють закони існування планети Земля та всіх природних процесів і явищ. Розділ поділений на шкільний курс фізичної географії та академічний блок, де виділені як суто фізико-географічні науки, так і споріднені галузі знань.

Фізична географія вивчає закономірності будови та розвитку географічної оболонки та її окремих складових частин (тобто об'єктом вивчення фізичної географії є географічна оболонка в цілому). Основу фізичної географії становить загальне землезнавство і ландшафтознавство[7]. Загальне землезнавство займається вивченням закономірностей географічної оболонки в цілому, ландшафтознавство вивчає ландшафтні комплекси. Загалом за довге існування людської популяці, її дослідниками складений значний перелік географічних фізичних дисциплін, які складають певне поняття, як Науки про Землю. Система Фізичної географії включає також картографію, хоча інколи її окремо виділяють від головної гілки, як окрему географічну дисципліну.

Основні наукові дисципліни фізичної географії:

Біогеографія

Кліматологія

Геоморфологія

Гідрологія

Океанологія

Гляціологія

Кріолітологія

Географія грунтів

Палеогеографія

Ботанічна географія

Зоогеографія

Інженерна географія

Крім того, фізична географія має чіткіше дисциплінарне розмежування, яке класифікують за загальними рисами об'єкта дослідження — це поняття «сферичне» — на літосферу, гідросферу, атмосферу, педосферу (поверхні землі) і флору та фауну що мають назву на загал — біосфера.

17 Зміни у фізичній географії під час історичного процесу.

У вітчизняній історико-географічній науці склалася інша точка зору щодо предмету. Так, наприклад, історія географічних відкриттів відноситься до іншої галузі знань, а саме: історії географії. Складовими частинами предмету історичної географії є: історична фізична географія, історична географія населенния, історична етнічна географія, історична географія міст і сіл, історична топографія міст, історична політична географія.

В цілому в історичній географії виділяють шість головних напрямків.

Історична географія як допоміжна історична дисципліна, що вивчає місцезнаходження поселень, топографію міст, пам’ятники різних історичних подій, шляхи зв’язку та інші питання, що мають важливе, але допоміжне значення.

Історична географія як наука, що вивчає економічну географію минулих історичних перодів. В цьому напрямку вона включає в себе історичну географію населення та історичну демографію.

Історична політична географія як наука, що вивчає кордони держав, питання адміністративно-територіального устрою, народні рухи, війни, тощо.

Історична етнічна географія як наука, що вивчає історію народів у зв’язку з особливостями географічного середовища – це вчення про господарсько-культурні типи народів, історико-географічне районування та ін.

Історична географія як наука, що вивчає історію розвитку, освоювання та зміни географічного середовища та ландшафту.

Історична географія як об’єднана дисципліна, що вивчає особливості природи, населення, господарства минулих епох, а саме: Стародавній світ, середні віки, новий та новітній часи.