Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Предмет і завдання історичної географії.docx
Скачиваний:
201
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
159.01 Кб
Скачать

7 Розвиток історичної географії, як спеціальної історичної дисципліни.

Історико-географічні уявлення в античності (Геродот) і ран-ньому середньовіччі (скрипторії «каролінзького ренесансу», «Хронологіястародавніх народів »і« Пам'ятники минулих поколінь »аль-Біруні,« ЯматоМоногаторі »та ін.) Епоха Відродження і зародження історичної геогра-фії як науки. Метод «накладення на карту». Епоха Просвітництва. Історія-софскіе, ерудіціонние і територіально-оглядові історико-14географічні твори. Проблеми історичної географії у творахросійських істориків XVIII - початку XIX ст. (В. Н. Татищев, І.Н.Болтін,М.М.Щербатов). «Подорожі» і «топографії» Г. Ф. Міллера, П.І.Ричкова,В.В.Крестініна та інІсторико-географічні твори російських істориків XIX - початкуХХ ст., Їх особливості (С. М. Соловйов, В. О. Ключевський та ін.) Університет-ські курси історичної географії (Н.П.Барсов, С.М.Середонін,М.К.Любавскій).Історико-географічні дослідження радянського періоду.В.К.Яцунскій, М. Тихомиров, А.І.Андреев, А. Н. Насонов, Л. В. Черепнина.Розвиток картографічного джерелознавства.Становлення сучасної парадигми історико-географічного мисленняня. Проблема простору у працях Л.Февром, М.Блока, Ф. Броделя та інПраці В.І.Вернадського, А.С.Лаппо-Данилевського. Євразійство та євразійці.Л.Н.Гумилев. Вивчення проблем історичної географії в радянський період.Науково-педагогічна школа допоміжних історичних дисциплінМосковського історико-архівного інституту. Сучасні підходи в поні-манії і вивченні історичної географії та картографії

8 Історична географія в працях істориків хіу-хуш ст.

Перші наукові праці з історичної географії з'явилися в Італії, в XIV-XV ст. за доби Відродження. Подальшого розвитку історична географія набула в XVI ст. в Нідерландах. У XVII-XVIII ст. центр досліджень історичної географії перемістився до Німеччини і Франції, де її почали викладати в університетах. В Україні окремі праці з питань історичної географії з'явились у другій пол. XVIII- XIX ст. Серед праць українських учених, що зробили значний внесок у розвиток історичної географії, слід згадати П. Симановського («Краткое описание о козацком малороссийском народе»), С. Лукомського («Собрание историческое»), В. Рубана («Краткая летопись Малыя России с 1506 по 1770 г.», «Землеописание Малыя России»), В. ГригоровичаБарського («Странствование по святым местам»). Історико-географічна тема посідає вагоме місце в працях українських дослідників: Г. Полетики, М. Берлінського, Я. Марковича, Д. Бантиш-Каменського, М. Марковича, О. Бодянського, І. Срезневського, М. Костомарова, М. Закревського, П. Куліша, М. Максимовича, Я. Головацького, А. Скальковського, Д. Яворницького, М. Грушевського та ін. У розвитку історичної географії в Україні велику роль відіграв С. Рудницький, якого вважають одним із засновників української школи історичної географії.

9 Історична географія в загальних історичних дослідженнях XX ст.

Історична географія – традиційний напрям географічної науки, орієнтований на дослідження стану і змін природи, людини і суспільства. Він бере початок від праць П. Клювера (1580 – 1622 рр.). Історична географія набула розквіту у ХІХ – першій половині ХХ ст. завдяки працям К. Ріттера, А. Геттнера, Г. Марша, Ф. Ратцеля, С. Рудницького, Л. Берга, І. Крип’якевича, В. Кубійовича та інших вчених.

Однією з перших фундаментальних праць, присвячених обґрунтуванню об’єкта, сутності і завдань історичної географії, її місця в системі наук про Землю, була стаття академіка ВУАН С. Рудницького «Про становище історичної географії в системі сучасного землезнання (1927 р.).

Пік розвитку історичної географії в Україні припав на 60 – 80-ті роки ХХ ст. До визначних фахівців у галузі історичної географії з-поміж географів належать І.А. Вітвер, Л.І. Іоф, В.С. Жекулін; серед істориків – В.К. Яцунський, етнологів – Л.М. Гумільов.

Активізація історико-географічних досліджень в Україні, розширення їх спектру, поглиблення змісту відбувається у лругій половині 90-х рр. та на початку ХХІ ст.

В „Географічному енциклопедичному словнику” (1988 р.) зазначено: «Історична географія досліджує географію і географічні проблеми минулих епох» (мається на увазі історичне минуле, оскільки доісторичне досліджує палеогеографія).