Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Предмет і завдання історичної географії.docx
Скачиваний:
201
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
159.01 Кб
Скачать

49.Розподіл українських етнічних земель між Австрійською та Російською імперіями в кінці XVIII ст.

Починаючи розгляд даної теми, студенти мають зрозуміти, що боротьба між великими європейськими державами наприкінці

XVIII ст. привела до перекроювання карти Східної Європи, що внесло корінні зміни й у державну підпорядкованість українських земель. Внаслідок трьох розподілів Польщі до Російської імперії відійшла Правобережна Україна та Західна Волинь, a до Австрійської імперії— Галичина. Згідно Константинопольської австроугорської конвенції (1775 р.) Австрія отримала Буковину. Крім того, під посереднім контролем австрійської династії Габсбургів перебував ще один заселений українцями регіон — Закарпаття (Угорське королівство, до якого воно входило, підпорядкувалося Австрійській імперії).

Росія наприкінці XVIII ст. приєднала до себе Таврію, Крим, Кубань (1783), а на початку XIX ст. — Бессарабію (1812). Таким чином, українська територія була розділена між двома імперіями — Російською та Австрійською.

Російський уряд для зручності управління Україною поділив її територію на губернії та генералгубернаторства. На початку XIX ст. В Україні налічувалося дев’ять губерній та три генералгубернаторства. В подальшому цей поділ практично не змінювався. Західноукраїнські землі залишались адміністративно розмежованими в рамках однієї Австрійської держави. Галичина і Буковина входили до «Королівства Галіції та Лодомерії», a Закарпаття, як і раніше, входило до складу Пожонського (Братиславського) намісництва.

Студенти повинні з’ясувати, що для соціальноекономічного розвитку всієї української території (як в цілому й для Росії та Австрії) в першій половині XIX ст. була характерна криза феодальної системи, виникнення товарногрошових відносин, ринку, тобто протиборство двох соціальних систем — відживаючої феодальнокріпосницької та нової — капіталістичної.

На підросійській території частина поміщиків почала розвивати товарне виробництво цукрових буряків, тютюну, льону, пшениці, торгове тваринництво. Одним із симптомів розкладу феодальнокріпосницької системи і формування капіталістичних відносин стає бурхливий розвиток промисловості. Настав початковий етап промислового перевороту у 30—40х роках. Із заснуванням базових галузей промисловості — машинобудівної, металургійної та вугільної — закладалися основи майбутнього індустріального розвитку країни. Особливо помітним був прогрес у промисловості Півдня України.

50. Соціально-етнічна структура населення різних українських земель.

Роль етнічних та етнографічних земель України у створенні українського

національно-культурного середовища. Історія цих регіонів і особливості

розвитку їх матеріальної та духовної культури, національні традиції.

Запоріжжя та його територіальні межі. Руйнування Запорізької Січі

російським царизмом. Створення Новоросії, заселення її території іноземними

колоністами. Новосербія і Слов’яно-Сербія.

Утворення Слобідської України та її межі в кордонах сучасних Сумської,

Харківської, північної частини Донецької і Луганської областей, а також півдня

Воронезької, Курської та Білгородської областей Російської федерації.

Українські етнічні землі на Північному Кавказі. Територія Кубанського і

Чорноморського козацького війська. Українці в Ставропіллі і серед терських

козаків.

Західна Україна та її етнографічні землі.

Етнічні групи українців: гуцули, лемки, бойки, поліщуки, севрюки,

кубанські козаки.