Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Предмет і завдання історичної географії.docx
Скачиваний:
201
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
159.01 Кб
Скачать

26.Міста та шляхи сполучення в Київській Русі.

Шляхи сполучення

Головними шляхами сполучення в Древній Русі були водні.На основі тих, що були водних систем виникає ряд шляхів, який мав значення, як для окремих земель Київської Руси, так й для держави загалом. Найбільш стійкі шляхи сполучення складаються на основі великих річкових систем.

Одним з найбільш відомих - водяний шлях «з варяг у греки», який зєднав Балтійське море із Чорним. Він простягнувся через російські землі на тисячу кілометрів з півночі на південь. Мабуть, зарано склалося відгалуження шляху «із варяг у греки» на Західну Двіну.

За Дніпровському шляху з Візантії на Русь везли дорогі тканини, книги, ікони, вина, фрукти, овочі й прянощі, скляні та ювелірні вироби. З північних районів везли Дніпром ліс, мед, хутра, віск, з прибалтійських країн - бурштин, зі скандинавських - предмети ремесла і деякі види зброї.

Жвавим був і найважливіший Волзький дорогу - на Каспій, Кавказ та Закавказзя, в арабські країни. Водяний шлях мав сухопутне відгалуження, що починався з земель Волзько-Камськой Болгарії і йти у Середню Азію. За Волзькому шляхи вивозилися хутра, віск, мед, льон, полотна, срібні вироби, кольчуги. На Русь по Волзі везли дорогі східні тканини, у тому числі «паволоки» - шовкові тканини, дорогоцінне каміння, золото і срібло, прянощі, фрукти.

Існували й інші водні шляху, які обслуговували як окремі невеликі місцевості, так і великі райони - землі.

«Руська правда» свідчить і про існування сухопутних великих торгових шляхів - «готелів великих».Одна з таких великих сухопутних доріг вела з Києва на захід через Краків і далі на територію Чехії - на Прагу і в південну Німеччину на Раффелиптетген і Регенсбург. У Регенсбурзі була особлива Всесвітній купців, що торгували з Руссю.

Міста і міське життя. Виникнення найдавніших поселень міського типу на Русі історики відносять до третьої чверті І тис., коли в середовищі східних слов’ян розгорталися етнічні й державотворчі процеси. У «Повісті минулих літ» Нестор-літописець називає східнослов’янські поселення «градами». Зокрема, розповідаючи про уличів, тиверців, він пише, що «сиділи вони по Бугові й по Дніпру аж до моря, і єсть гради їх і до сьогодні». На думку дослідників, східнослов’янські гради були адміністративними й релігійними центрами союзів племен, фортецями в прикордонних районах. Їхні залишки були знайдені археологами в Києві, Чернігові, селі Зимно поблизу міста Володимира-Волинського, селі Пастирське на Черкащині та інших місцях.

Гради були своєрідними зав’язками, із яких за сприятливих умов виникли міста. Проте більшість із них так і не стали містами через те, що їх спалили кочовики або залишили мешканці.

У IX — першій половині X ст. в Київській Русі, за повідомленням літописця, існувало 16 міст: Київ, Новгород, Ростов, Полоцьк, Ладога, Білоозеро, Муром, Ізборськ, Смоленськ, Любеч, Псков, Чернігів, Переяслав, Пересечен, Вишгород, Іскоростень.

Літописні свідчення про існування на Русі значної кількості міст у IX ст. підтверджуються у творах тогочасних арабських авторів. Вони постійно згадують про велику кількість міст і навіть наводять їх назви. Згадуване арабами східнослов’янське місто Куйаба більшість дослідників ототожнюють із Києвом. Більшість міст Русі починалися з кріпостей-замків. Під їхніми стінами селилися ремісники і купці, а в межах стін перебували князі й воєнні дружини, які в разі потреби

могли захистити місто від ворогів. Варяги називали Київську Русь IX—X ст. «країною міст (замків)», або «Гардарики».

Міста були центрами розвитку ремісничого виробництва і торгівлі. Проте їхні мешканці на Русі, як і в містах тогочасної Європи, поєднували заняття ремеслом і торгівлею із сільськогосподарським виробництвом.