Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник вих.ро, (практика).doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Глосарій

Анкета – складений дослідником перелік питань для контингенту осіб, які обстежують ся, відповіді яких є вихідним емпіричним матеріалом для узагальнення.

Анкетування – один із способів письмового (іноді усного) опитування значної кількості людей за певною схемою – анкетою або опитувальним листком. Мета анкетування – зібрати масовий (найчастіше орієнтований) матеріал, який після статистичної обробки використовується для певних педагогічних завдань.

Авторитарне виховання – виховання, яке ґрунтується на безумовному визнанні авторитету вихователя й повному підпорядкуванню вихованця його волі.

Бесіда – це метод, за допомогою якого здійснюється процес спілкування.

Вікторина – пізнавальна гра, яка побудована на запитаннях і відповідях із обраної теми.

Вихованість інтегрований результат впливу на особистість сукупності факторів суспільного розвитку, що відображає рівень спрямованості найбільш суттєвих позитивних і негативних якостей даної особистості й включає здатність її реалізувати ці якості в різних видах навчальної та соціальної діяльності і поведінки.

Виховуючий колектив педагогічне доцільна організація дитячого життя, в результаті якої досягаються певні виховні цілі.

Гра – форма вільного самовияву людини, яка передбачає реальну відкритість світові можливого й розгортається або у вигляді зображення якихось ситуацій, смислів, станів.

Диспут – це метод формування суджень, оцінок, переконань, що ґрунтуються на закономірностях: знання, одержані в ході зіткнень думок. Різних точок зору, завжди відрізняються високою мірокю узагальнення, стійкості, гнучкості.

Диференційований підхід до учнів в умовах первинного колективу врахування інтересів і нахилів мікрогруп учнів.

Диференційований підхід – поділ учнів у процесі виховання на мікрогрупи за однорідними критеріями).

  • навчально-діяльнісними (успішність, сумлінність)

  • поведінковими (зразкова, незадовільна)

  • соціальними (матеріальна забезпеченість, наявність сімейних умов для виховання).

Дитячий колектив – група найвищого рівня розвитку, яка об’єднана загальною суспільно корисною метою, має ефективні органи самоврядування і в якій визначальними є стосунки відповідальної залежності, тобто статус кожного члена група залежить, в першу чергу, від його внеску у загальну справу.

Діагностика – психологічне обстеження дітей, підлітків, їхніх груп та колективів, моніторинг змісту та умов індивідуального розвитку дітей та учнівської молоді, визначення причин, що ускладнюють їх розвиток та навчання; кількісна оцінка і якісний аналіз педагогічних процесів, явищ тощо за допомогою спеціально розроблених наукових методів.

Діагностика особистості учня виявлення індивідуальних особливостей, рівнів його вихованості та загального розвитку.

Діагностика учнівського колективу виявлення умов для індивідуального розвитку особистості та збагачення виховних функцій колективу.

Діяльнісний підхід – висунення діяльності як головного фактора єдності свідомості, поведінки і ставлення до праці, коли учнем здійснюється певна система видів діяльності (навчальна, ігрова, спортивна, естетична тощо).

Екскурсія –пізнавальний вид діяльності, що позитивно впливає на активне сприйняття людиною нових знань; колективні подорожі, походи до визначних місць, музеїв.

Естетичне виховання – складова частина виховного процесу, безпосередньо спрямована на формування й виховання естетичних почуттів, смаків, суджень, на виховання в людини гуманістичних якостей, інтересів і любові до життя в його різноманітних проявах.

Екологічне виховання – це систематична педагогічна діяльність, спрямована на розвиток в учнів екологічної культури.

Економічне виховання – це організована педагогічна діяльність, спрямована на формування економічної свідомості учнів, яка забезпечує розуміння економічного життя суспільства та формування готовності включення до активного творчого виробничого життя.

Єдині педагогічні вимоги конкретизація правил поведінки учнів на уроках, під час перерви, в позаурочній діяльності залежно від умов даного навчального закладу.

Закономірності – це об’єктивні суттєві, необхідні, загальні, сталі взаємозв’язки, які при певних умовах повторюються.

Змагання учнів процес розвитку творчих сил і підвищення активності учнів у навчанні і праці шляхом рівняння (орієнтації) на досвід передових, допомога невстигаючим і досягнення загального піднесення всього колективу.

Засоби – це види діяльності, предмети, заходи, форми, що використовуються в процесі реалізації того чи іншого методу.

Індивідуальний підхід принцип педагогіки, згідно з яким у навчально-виховній роботі з колективом дітей досягається педагогічний вплив на кожну дитину, який ґрунтується на знанні її особистих рис і умов життя.

Індивідуальний підхід до учнів в умовах первинного колективу врахування інтересів, особливостей характеру, темпераменту, рівня фізичного й психічного розвитку дитини, умов виховання й розвитку в сім'ї, ставлення до оточуючої дійсності.

Індивідуальний розвиток процес формування індивіда від народження до кінця життя.

Індивідуальність сукупність рис, що виражають сутність людини, її відмінність від інших людей; своєрідність психіки та особистості індивіда, її неповторність. Індивідуальність проявляється в рисах темпераменту, характеру, у специфіці інтересів, якостей перцептивних процесів і інтелекту, потреб і здібностей індивіда. Форма індивідуальної виховної роботи передбачає відособлену роботу школяра над собою, спрямовану на оволодіння певними світоглядними знаннями та уявленнями, вироблення в себе необхідних ідейно-політичних, трудових, моральних та інших поглядів, переконань, звичок тощо. (А.М.Алексюк).

Індивідуальний підхід врахування в процесі виховання особливостей кожного учня на основі його психолого-педагогічного вивчення, прогнозування його розвитку і здійснення певної виховної програми.

Клас первинний колектив, у якому забезпечується постановка соціальне і морально значущої мети, вносяться елементи кооперування діяльності й розділення праці, складаються ділові та дружні стосунки, а учні разом із педагогами є суб'єктами організації свого життя.

Класні збори колективний орган самоврядування, що допомагає поступово залучити до участі в керівництві справами класу не тільки вибраний актив, а практично всіх учнів класу.

Колектив – група об'єднаних спільними цілями людей, яка досягла в процесі соціальної ціннісної спільної діяльності високого рівня розвитку.

Колективізм – поняття, яке означає політичне явище, естетичний принцип та певну педагогічну технологію. Останнє характеризується більшою увагою до виховання через колектив у порівнянні з індивідуальним педагогічним впливом.

Комплексний підхід – різновид системного і структурного підходів, але відрізняється від них тим, що об’єднує різнорідні фактори, які мають значення для виховання.

Майстерність – вищий рівень професійної діяльності, сформованої в результаті оволодіння знаннями, вміннями і навичками.

Мета – передбачення у свідомості результату, на досягнення якого спрямована діяльність окремої людини чи групи людей.

Методика оцінки результатів виховної роботи педагогічна оцінка, взаємні і колективні оцінки та самооцінки учнів, що базуються на співробітництві вчителів, дітей і батьків.

Метод виховання – шлях досягнення мети виховання, спосіб практичної діяльності педагога, який використовується для вироблення у школярів позитивних якостей, світогляду, переконань. Що задані метою виховання.

Мікроколективи невеликі неформальні групи, що виникають на основі спільних інтересів і спільних справ (колекціонування марок, виготовлення моделей, вишивка, різьба по дереву, карбування по металу тощо).

Моральне виховання – е виховна діяльність школи і сім'ї, в результаті якої здійснюється формування стійких моральних якостей, потреб, почуттів, звичок поведінки, на основі засвоєння ідеалів, норм і принципів моралі.

Морально-психологічна атмосфера в класі основа первинного учнівського колективу, коли кожен учень відчуває себе потрібним для справи і цікавим у спілкуванні.

Мотиви самовиховання спонукання, що викликають активність особистості в діяльності з власного вдосконалення.

Навіювання або сугестія особливий вид психічного впливу на людину, що зумовлює некритичне сприйняття навіюваного.

Патріотичне виховання – це система виховної роботи педагогів з формування в учнів національної самосвідомості. Відданості Батьківщині, готовності виконати громадський обов’язок, захистити Вітчизну, тобто патріотичних почуттів.

Педагогіка народного календаря – виховання дітей та молоді послідовним циклом залучення їх до сезонних робіт, звичаїв, свят, обрядів українського народу.

Педагогічна деонтологія народне вчення про виховні обов'язки батьків

Педагогічна діагностика – забезпечує вивчення навчально-виховного процесу, сприяє виявленню передумов. Умов і результатів педагогічного процесу з метою його оптимізації та обґрунтування його результатів для розвитку освітньої системи.

Педагогічна культура включає в себе комплекс певних якостей особи, необхідних для успішного здійснення педагогічної діяльності, зокрема, таких як-педагогічна освіченість і майстерність, педагогічні здібності, вміння розібратись у складних міжособистіснпх стосунках, знайти підхід до оточуючого тощо.

Педагогічна бесіда – це організоване вчителем разом з учнями обговорення проблем етики, естетики, суспільного життя, подій класу, школи, які хвилюють учнів або відповідають певним завданням виховання.

Педагогічне прогнозування передбачення ймовірностей появи певного показника індивідуальності учня у визначеній послідовності перед своїми дітьми, учителів перед учнями, вихователів перед вихованцями, формування народних етичних норм, необхідних для виконання покладених на них педагогічних функцій.

Педагогічні здібності – особистісні властивості педагога, які створюють сприятливі передумови для оволодіння ним педагогічною майстерністю.

Переконання уявлення, знання, ідеї, які стали мотивами поведінки людини й визначають її ставлення до дійсності.

Позакласна робота в школі – одна з форм організації дозвілля школярів. Організовується і проводиться в позаурочний час органами дитячого самоврядування за активною допомогою і керівництві педагогічного колективу, вихователів, вчителів-класоводів, класних керівників. організаторів позакласної і позашкільної роботи.

Почуття – це особлива форма ставлення учня до явищ дійсності, що зумовлена їх відповідністю чи невідповідністю до потреб особистості.

Планування передумова ефективності системи позаурочної виховної роботи, що дозволяє чітко організувати життєдіяльність усього колективу школи, окремого класу чи учнівського об'єднання та включити кожного учня в особистісно значущу діяльність.

Правове виховання – це цілеспрямована виховна робота педагогів, метою якої є формування правової культури учнів, їх юридичної обізнаності, необхідності дотримання законів держави.

Прийом – це своєрідна частина. Деталь методу виховання, що необхідна для більш ефективного застосування методу в конкретній ситуації.

Принципи виховного процесу – це вихідні положення, які відображають загальні закономірності процесу виховання.

Психологічний клімат сім'ї – сукупність внутрішніх умов. які створюються в процесі розвитку і життєдіяльності сім'ї (наявність позитивної перспективи як для сім'ї в цілому, так і для кожного її члена, моральна атмосфера, в якій визначається властиве для сім'ї ставлення до загальної справи і один до одного, домінуючий настрій).

Родинна педагогіка як складова частина народної культури включає відновлення у правах, використання її виховних можливостей, сімейних традицій.

Розумове виховання це цілеспрямована робота педагогів по розвитку розумових сил і мислення учнів, по прищепленню їм культури розумової праці.

Самоаналіз аналіз своєї діяльності, свого внутрішнього світу; полягає у зіставленні того, що планувалося, з тим, що зроблено або могло бути зробленим.

Самовиховання формування людиною своєї особистості відповідно до свідомо поставленої мети.

Самодіагностика особистості і діяльності педагогів оцінка власних можливостей у вирішенні конкретних виховних завдань та розв'язанні педагогічних задач.

Самозобов'язання добровільне прийняття усвідомлених цілей і завдань, самовдосконалення, бажання сформувати в собі ті чи інші якості.

Самоконтроль систематична фіксація свого стану або поведінки з метою запобігання небажаних виявів.

Самонавіювання вплив людини на саму себе з метою самовиховання, внаслідок чого в неї виникають різні психічні й соматичні стани.

Самонаказ спонукання себе до наміченої діяльності з метою самовиховання.

Самообслуговування дітей вид побутової праці, який включає гігієнічний догляд за собою, догляд за своїм одягом, речами, житлом, а також приготування їжі, ремонт і виготовлення необхідних у побуті речей.

Самооцінка компонент самосвідомості, що містить поряд зі знаннями про себе власну оцінку своїх здібностей, моральних якостей і вчинків.

Самопереконування метод впливу на себе з метою утвердження нових власних вчинків. Полягає у висуванні певних доказів, контрдоказів та їх виваженні.

Самопримушування – метод впливу на себе за допомогою волі, коли учень виконує справу всупереч небажанню

Самопізнання процес цілеспрямованого одержання інформації про розвиток якостей своєї особистості.

Самостимулювання визначення для себе певних заохочень та їх застосування.

Самоуправління самоорганізація виховуючого колективу, що забезпечує формування в учнів організаційних якостей, шляхом залучення кожного до керівництва шкільними справами й створення працездатних органів колективу.

Сім'я (родина) мала соціальна група, що ґрунтується на шлюбі чи кровній спорідненості і здійснює спільну життєдіяльність на основі спільного побуту. матеріальної і морально-психологічної взаємодопомоги.

Системний підхід – передбачає аналіз явищ і процесів у певній системі, яка дає можливість упорядковувати їх і розглядати як єдине ціле у взаємозв’язку один з одним.

Структурний підхід – розгляд явищ, які входять у ту чи іншу систему як ієрархію структурних компонентів вертикально-горизонтального розташування зв’язків між ними.

Суб’єктно-об’єктний підхід – розгляд виховного процесу крізь поділ його учасників на активно-діючі суб’єкти (педагоги, активісти) і об’єкти (всі учні) з тим, щоб останні активізувалися і перетворювалися в суб’єкти.

Статеве виховання – це складова загального процесу виховної роботи школи і сім’ї, що забезпечує правильний статевий розвиток дітей і молоді.

Творчий підхід – передбачає основною умовою (фактором) успіху спільної діяльності педагогів і учнів – творчість школярів.

Трудове виховання – це система роботи вчителя по формуванню трудових навичок учнів, підготовці їх свідомого вибору професії.

Фізичне виховання – це цілеспрямована діяльність педагогів і батьків з метою формування фізично здорових дітей.

Формули самонавіювання свідомо створені самоінструкції, що несуть чітку установку підсвідомості й можуть бути виражені у вербальній формі уявлень.

Форми виховної діяльності – організаційні умови, в яких відбувається виховання діяльність, що мають істотні відмінності. Формами можна вважати дитячі організації, клуби, гуртки, різноманітні змагання, бесіди, диспути, екскурсії. Походи, свята.

Шкільний колектив основа різнопланової діяльності учнів, міжособистісних стосунків, у процесі яких здійснюється передача досвіду старших поколінь молодшим.