Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Постанова результат.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи

м. Хотин 17 листопада 2009 року

Слідчий прокуратури Хотинського району Бойчук І.І., розглянувши матеріали перевірки за заявою громадянина Адажія Павла Івановича про неправомірні дії працівників Хотинського РВ: ДІМ Молодого І. О., Максимчука О. І., -

Встановив:

16 листопада 2009 року з Хотинського РВ УМВС у прокуратуру району надійшла заява гр. Адажія П. І., 1984 р.н., жителя с. Каплівка Хотинського району ЖРЗПЗ №2670 від 31.11.09 року, висновок службового розслідування, копія матеріалів службового розслідування відносно побиття працівниками Хотинського РВ: ДІМ Молодого І. О., Максимчука О. І. гр. Адажія П. І., для подальшого прийняття рішення згідно ст. 97 КПК України.

Проведеною по даному факту дослідчою перевіркою встановлено, що громадянин Адажій П. І. починаючи з 8 год. 30 хвилин 12.11.2009 року перебував у м. Хотин, де протягом дня зі своїм родичем розпивав спиртні напої. У вечірній час поїхав у с. Жванець Камянець-подільського району, де теж вживав спиртні напої із своїми знайомими. Повернувся до м. Хотин даний громадянин біля 22 години, та продовжував вживати алкогольні напої на автовокзалі, від вжитого спиртного сп’янів. Потім, після невдалих спроб зупинити попутний транспорт, вирішив іти додому в с. Каплівка пішки. Він ішов посеред дороги в напрямку с. Каплівка. В цей час на власному автомобілі з міста Хотина в напрямку с. Каплівка виїхав Міліціонер ІТТ Максимчук О. І. з ДІМ Молодим І. О., які проїхавши приблизно 500 метрів від міста, побачили гр. Адажія П. І., який йшов по центру дороги. Щоб уникнути дорожньо-транспортної пригоди з Адажієм П. І., водій Максимчук О. І. вимушений був здійснити маневр на узбіччя дороги та зупинив автомобіль. Вийшовши з автомобіля, Молодий І. О. та Максимчук О. І. представившись та запитавши чому даний громадянин іде посеред дороги та заважає проїзду транспорту, помітили, що він перебуває у п’яному стані. Останній назвався Адажієм Павлом Івановичем та пояснив, що зупиняє попутний автомобіль, щоб доїхати додому в с. Каплівка. З метою недопущення дорожньо-транспортної пригоди, Молодий І. О. та Максимчук О. І. вирішили доставити Адажія П. І. до Хотинського РВ УМВС України в Чернівецькій області, для чого запропонували йому сісти в автомобіль Максимчука О. І., на що останній добровільно погодився. Адажій П. І., будучи всередині автомобіля, почав себе неадекватно поводити та шарпав за ручку дверей автомобіля, оскільки йому було погано, але при цьому він нічого не пояснював працівникам міліції. Так як у Молодого І. О. та Максимчука О. І. не було спецзасобів, вони не могли заспокоїти громадянина Адажія П. І.. Тому Максимчук О. І. зупинив автомобіль, оскільки Адажій П. І. намагався відчинити задні дверцята в момент руху автомобіля, щоб вийти. Після зупинки, Адажій П. І. миттєво відчинив задні дверцята та вибіг з автомобіля. Останній почав тікати в напрямку кущів, де і зник з поля зору. Одразу після цього працівники міліції повідомили про даний інцидент по телефону керівництву та черговому Хотинського РВ УМВС України в Чернівецькій області. В подальшому Максимчук О. І. розвернув свій автомобіль і разом з Молодим І. О. поїхали додому.

Коли громадянину Адажію П. І. стало легше, він повернувся, але автомобіля та працівників міліції там вже не було. Переживаючи за те, що працівники міліції можуть звинуватити його у втечі, Адажій П. І. вирішив підстрахувати себе, тому звернувся з заявою в Хотинський РВ. Що саме він вказав у заяві, точно не пам’ятає, оскільки на той момент перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Адажій П. І. у своїх поясненнях вказав, що 12 листопада 2009 року, близько 8 години 30 хвилин приїхав у місто Хотин, де на протязі дня розпивав спиртні напої з рідним братом Юрієм та двоюрідним братом Олександром. Близько 18 години, Адажій П. І. разом з Олександром поїхали в с. Жванець до гр. Ігоря, який є кумом Адажія П. І. В подальшому вони разом розпивали спиртні напої. Від випитого громадянин Адажій П. І. сп’янів. Близько 22 години, Адажій П. І. з Олександром приїхав на автовокзал м. Хотин. З автовокзалу він хотів поїхати додому в с. Каплівка, однак не зміг цього зробити, через те, що не вистачало грошей. Його двоюрідний брат Олександр сів у таксі та поїхав додому, а Адажій П. І. вирішив піти додому пішки, надіючись, що по дорозі зупинить попутний автотранспорт до с. Каплівка. Пройшовши близько 500 метрів по дорозі в напрямку с. Каплівка, його об’їхав автомобіль, який зупинився на узбіччі в 20 метрах від нього. Здавши назад, з автомобіля вийшло двоє чоловіків у міліцейській формі. Представившись, один з них запитав у Адажія П. І., чому він йде посеред дороги. У відповідь, він назвався та пояснив, що намагається зупинити автомобіль для того, щоб доїхати додому в с. Каплівка. Потім, працівники міліції, зрозумівши, що я знаходжусь у стані алкогольного сп’яніння, пояснили, що повинні доставити мене в Хотинський РВ, при цьому запропонували сісти в автомобіль. Не чинивши опір працівникам міліції, Адажій П. І. добровільно сів у автомобіль. Тоді Максимчук О. І., перебуваючи за кермом, розвернув автомобіль та ми поїхали до Хотинського РВ.

Знаходячись в автомобілі, Адажію П. І. стало погано, і він спробував вийти на свіже повітря. Однак, працівники міліції не давали йому змоги це зробити. Недоїжджаючи перехрестя вулиць Шевченка та Чернівецької, водій зупинив автомобіль. Скориставшись цим, Адажій П. І. вибіг з автомобіля та побіг у напрямку кущів. Коли йому стало краще, він повернувся, однак працівників автомобіля та працівників міліції вже не було.

Переживаючи за те, що працівники міліції можуть звинуватити Адажія П. І. у втечі, він вирішив підстрахувати себе та звернувся з заявою в Хотинський РВ. Що саме вказав у заяві, точно не пам’ятає, оскільки на той момент перебував у стані алкогольного сп’яніння.

ДІМ Хотинського РВ УМВС України в Чернівецькій області лейтенант міліції Молодий І. О. у своїх поясненнях вказав, що 12 листопада 2009 року, близько 21 год. 00 хв. він разом з міліціонером ІТТ Хотинського РВ УМВС України в Чернівецькій області Максимчуком Олександром Івановичем їхали додому на власному автомобілі останнього з міста Хотина в напрямку с. Каплівка. Проїхавши близько 500 метрів від міста, він помітив, що на суцільній лінії дорожньої розмітки стоїть людина. Щоб уникнути ДТП, водій Максимчук О. І. вчасно зманеврував і, перетнувши зустрічну смугу, зупинився на узбіччі. Вийшовши з автомобіля, Молодий І. О. разом із Максимчуком О. І. попрямували до невідомого громадянина.

Підійшовши та представившись, вони запитали вищезазначеного громадянина, чому він йде посеред дороги та заважає проїзду транспорту. У відповідь громадянин назвався Адажієм Павлом Івановичем та пояснив, що намагається зупинити автомобіль для того, щоб доїхати додому в с. Каплівка.

Молодий І. О. пояснював Адажію П.І., що його може збити автомобіль та в цей час зрозумів, що останній перебуває в стані алкогольного сп’яніння, оскільки його мова була нероздільною та з ротової порожнини відчувався стійкий запах спиртного.

В подальшому керуючись . 2 ст. 10, п. 6 ч. 5 ст. 11, ЗУ «Про міліцію», з метою недопущення дорожньо-транспортної пригоди, працівники міліції вирішили доставити Адажія П. І. до Хотинського РВ УМВС України в Чернівецькій області, для чого запропонували йому сісти в автомобіль, на що останній добровільно погодився. Недоїжджаючи до перехрестя вул. Шевченка та вул. Чернівецької, Адажій П. І. почав вести себе неадекватно, шарпав за ручку дверей автомобіля, нічого при цьому не пояснюючи. Максимчук О.І. був змушений зупинити автомобіль, оскільки Адажій П. І. намагався відчинити задні дверцята в момент руху автомобіля, щоб вийти. Коли автомобіль зупинився, Адажій П. І. миттєво відчинив дверцята та почав тікати в напрямку кущів, де і зник з поля зору.

Після того, як Адажій П. І. зник з поля зору, працівники міліції Молодий І. О. та Максимчук О. І. по телефону повідомили чергового та керівництво Хотинського РВ УМВС України в Чернівецькій області про даний інцидент.

Таким чином, аналізуючи матеріали дослідчої перевірки слідство прийшло до висновку, що факт перевищення влади або службових повноважень працівниками міліції Молодим І. О. та Максимчуком О. І. не знайшов свого підтвердження, оскільки, факт побиття ними громадянина Адажія П. І. спростовує сам заявник, відсутність свідків на місці інциденту, які могли б підтвердити даний факт, відсутність тілесних ушкоджень на тілі заявника, про що він сам зазначив, а дії працівників міліції Молодого І. О. та Максимчука О. І. вважати правомірними та такими, що не перевищують владу або службові повноваження, оскільки дані дії входять до службової компетенції працівників міліції Молодого І. О. і Максимчука О. І. та зазначені в ЗУ «Про міліцію». Зокрема згідно ч. 2 ст. 10 ЗУ «Про міліцію» у разі безпосереднього виявлення подій, які загрожують особистій чи громадській безпеці, працівник міліції зобов’язаний вжити заходів до попередження та припинення правопорушень, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення та повідомити про це найближчий підрозділ міліції.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ст. 6, ст.ст. 99, 130 КПК України, -