Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник вих.ро, (практика).doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Орієнтовна програма вивчення особистості школяра й складання його психолого-педагогічної характеристики

  1. 3агальні, відомості про школяра: прізвище, ім’я по батькові, дата народження, вік, стан здоров'я, приналежність до дитячих чи молодіжних органі запій.

  2. Відомості про батьків. Характеристика умов сімейного вихований культурно-побутові умови в сім’ї, особливості взаємовідносин у сімейному колективі, ставлення у сім'ї до учня, турбота про його виховання.

  3. Характеристика класного колективу, де виховується школяр: актив класу, ставлення до суспільної праці, успішність і дисципліна, міжособистісні взаємовідносини Із колективі, симпатії й антипатії, дружба, колективізм, система традицій дитячого колективу.

  4. Ставлення школяра до колективу: потреба бути членом колективу, рахуватися з його думкою, боротися за його честь, авторитет школяра в колективі товаришів, комунікабельність і розуміння інших людей, ставлення до негативних явищ, у колективі списування, підказування, заздрощів, кругової поруки і т.п.

  5. Спрямованість особистості: особиста, суспільно-громадська, ділова.

  6. Характеристика усвідомлення мотивів. Інтереси, їх глибина, широта, стійкість, дієвість, найяскравіше виражені пізнавальні інтереси.

  7. Погляди і переконання. Єдність свідомості і поведінки. Мета школяра, його наміри, мрії, ідеали.

  8. Самооцінка: занижена, адекватна, завищена. Оцінка своїх можливостей, вимогливість до себе, ставлення до критичних зауважень учителів і товаришів, ставлення до самовиховання.

  9. Школяр у різних видах діяльності. Ставлення школяра до навчання, успішність і дисциплінованість, ступінь сформованості навчальних навичок. Ставлення до трудової діяльності, побутова праця школяра, співвідношення навчальної, трудової й ігрової діяльності в житті учня, суспільна активність школяра.

  10. Характеристика пізнавальної діяльності: особливості сприйняття, спостережливості, пам'яті. Співвідношення між творчою і відтворювальною уявою, особливості мислення, самостійність у судженнях, висновках, ступінь, розвитку усного і писемного мовлення.

  11. Особливості емоційної сфери: характер емоційної реакції на дії педагога, розвиток моральних, інтелектуальних, естетичних почуттів, переважаючий настрій, ступінь емоційної збудливості, уміння стримувати емоційні переживання й змінювати їх.

  12. Вольові особливості: цілеспрямованість самостійність, ініціативність, рішучість, наполегливість, моральна вихованість волі.

  13. Здібності загальні й спеціальні, найяскравіше виділені здібності

  14. Темперамент і його прояви.

  15. Характер

  • риси характеру, що проявляються по відношенню до навчання (старанність, активність, дисциплінованість та інші);

  • риси характеру у проявах до класу і школи (переживання успіхів і невдач свого класу і школи, боротьба за честь, класу і інколи, ставлення до різних заходів, що проводяться у класі і школі та ін.);

  • риси характеру щодо виконання громадських доручень і обов'язків (виконання громадської роботи, почуття відповідальності і обов'язку перед колективом за виконану роботу);

  • риси характеру щодо праці (працелюбність, добросовісність, виконавчість іт.п.);

  • риси характеру щодо товаришів, дорослих (доброта, комунікабельність, розуміння інших, бажання прийти на допомогу і т.п.)

  • ставлення до речей (акуратність чи нехлюйство, бережливість чи навпаки і т.п.);

  • риси характеру, що проявляються у ставленні до самого себе (самолюбство, честолюбство, скромність, гордість, самосхвалення і т.п.);

  1. Педагогічні висновки. Можливі лінії корекції у виховній роботі з даним учнем. Поради батькам, учителям.