Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 сессия / Организация производства-Бакунов-Смирнов / Организация производства (Полонский Смирнов).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Розділ 2. Методичні рекомендації та навчальні завдання до тем дисципліни

Після ознайомлення з тематичним планом дисципліни, прослуховування лекційного матеріалу з кожної теми розпочинається безпосередня самостійна робота з вивчення дисципліни «Організація виробництва».

Для її правильної організації пропонується така послідовність вивчення матеріалів блоку навчально-методичного забезпечення:

  • ознайомлення з основними методичними порадами до вивчення змісту кожної теми;

  • розгляд програмних питань і питань для самоконтролю;

  • виконання навчальних завдань;

  • виконання завдань для перевірки знань.

Змістовний модуль 1.

Системний підхід в організації виробництва і виробничі процеси

Тема 1. Предмет, мета й зміст дисципліни

1.1. Методичні поради до вивчення теми

Навчальна мета

Мета: Ознайомитися з організаційними основами виробництва. Засвоїти цілі та завдання організації виробництва.

Основні компетенції

В результаті вивчення теми студенти мають знати:

  • організаційно-технологічні аспекти сучасного виробництва;

  • у чому полягає сутнісна характеристика концепції організації виробництва як складової частини менеджменту;

  • сутність та взаємозв’язок основних понять, на яких ґрунтується загальна теорія організації виробництво;

  • зміст основних завдань, що вирішуються організацією виробництва;

  • основні етапи розвитку науки і прак­тики організації виробниц­тва;

  • об’єкт, предмет та методологію вивчення курсу «Організація виробництва».

Анотація теми

Вивчення першого питання теми доцільно починати з визначення понять «виробництво», «організація» і «органі­зація виробництва» та встановлення їх взаємозв’язку.

«Виробництво» є процесом створення матеріальних благ, необхідних для існування й розвитку суспільства. Воно обумовлює економічну безпеку країни, сталість її фінансової системи і рівень життя людей.

«Організація» означає внутрішню впорядкованість, узгодженість, взаємодію більш або менш диференційованих та автономних частин цілого і є невід’ємною властивістю системи. Оскільки виробниче підприємство розглядається як відкрита система, воно має бути відповідним чином організоване, впорядковане, а між її (системи) складовими частинами-підсистемами та елементами повинна бути досягнута узгодженість дій.

Під організацією виробництва розуміється координація і оптимізація в часі і просторі всіх матеріальних і трудових елементів виробництва з метою досягнення в певний термін найбільшого виробничого результату з найменшими витратами.

Провідна роль в організації виробництва належить технології, яка визначає способи і варіанти виготовлення можливих типів машин для виробництва кожного виду продукції, інших параметрів технологічного процесу. Самостійне вивчення питання передбачає ознайомлення студентів з основними завданнями та взаємозв’язком організації виробництва та технології [10].

При вивченні другого питання теми «Організація виробництва в ринкових умовах як об’єкт вивчення курсу» студенту, перш за все, необхідно звернути увагу на визначення об’єкту, предмету, методів вивчення курсу «Організація виробництва» та його зв’язками з іншими дисциплінами.

Організація виробництва вивчає певний напрямок економіки, тому курс «Організація виробництва» відноситься до функціональних економічних наук. Вивчення організації виробництва починається з об'єкта курсу – промислового підприємства, що розглядається як виробнича система з усіма характерними для неї властивостями.

Предметом курсу «Організація виробництва» є вивчення методів та засобів найраціональнішого сполучення (організації) трудових і речових компонентів сукупного виробничого процесу виготовлення продукції, надання послуг, які забезпечують безперебійність і ритмічність діяльності підприємства в конкретних умовах, виходячи з поставлених перед ним цілей та завдань.

Виходячи з вимог ринку вивчення курсу припускає творче оволодіння студентами основними принципами і методами організації промислового виробництва, придбання необхідних навичок практичної роботи. Студентам треба розглядати організацію виробництва з позиції діалектичного методу, як безперервну творчу роботу, спрямовану на підвищення результативності виробництва. Ґрунтуючись на діалектичному методі, слід використовувати такі приватні методи пізнання, як: економічний аналіз і синтез, балансовий, експериментальний, економіко-математичний, моделювання, системний підхід. Рішення завдань курсу «Організація виробництва» можливо тільки на основі системного підходу, що припускає комплексне вивчення об'єкта курсу - промислового підприємства як виробничої системи [3; 10].

Студентам слід звернути увагу на взаємозв'язок «Організації виробництва» з іншими науками [3; 10].

Що стосується самостійного опрацювання третього питання теми «Розвиток науки і прак­тики організації виробниц­тва: проблеми і майбутнє», студентам слід ознайомитися з основними етапами становлення та розвитку науки про організацію виробництва, які розглянуті у навчальних посібниках [3; 4].