Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 сессия / Организация производства-Бакунов-Смирнов / Организация производства (Полонский Смирнов).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

11

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

імені Михайла ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

КАФЕДРА ПРИКЛАДНОЇ ЕКОНОМІКИ

О.М. Полонський

Є.М. Смирнов

Організація

виробництва

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни студентами денної форми навчання

спеціальності 6.030504 «Економіка підприємства»

Донецьк-2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

імені Михайла ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

О.М. Полонський

Є.М. Смирнов

Організація

виробництва

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни студентами денної форми навчання

спеціальності 6.030504 «Економіка підприємства»

Затверджено на

засіданні кафедри

прикладної економіки

протокол № _____

від __ __________ 2010 м.

Схвалено

учбово-методичною

радою університету

протокол № _____

від __ __________ 2010 р.

Донецьк-2010

Ббк 65.291.8я73 п 52 удк 658.5(075.8)

Рецензенти:

Близький Р.С., к.е.н., доцент

Локтев Е.М., к.е.н., професор

Полонський О.М.

П 52 Організація виробництва: навч.-метод. посіб. для сам. вивчення дисц. студ. ден. форми навчання спец. 6.030504 «Економіка п-ва» / О.М. Полонський, Є.М. Смирнов; М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, каф. приклад. економіки. – Донецьк: [ДонНУЕТ], 2010. – 103 с.

У навчально-методичному посібнику викладається програма курсу «Організація виробництва», плани семінарських занять, тематика рефератів і доповідей, пропонуються теми для поглибленого самостійного вивчення курсу. Посібник містить практикум, у якому запропоновані завдання по окремих темах і тести по всіх темах курсу.

Посібник підготовлений відповідно до програми курсу, що затверджена ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, з урахуванням обмеженого бюджету аудиторного часу для студентів заочної форми навчання і для самостійної роботи студентів денної форми навчання.

Навчально-методичний посібник призначений для студентів спеціальності 6.030504 «Економіка підприємства» денної і заочної форм навчання.

ББК 65.291.8я73

 Полонський О.М., Смирнов Є.М.  Донецкий Національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановсь­кого, 2010

ЗМІСТ

ВСТУП 4

РОЗДІЛ 1. Тематичний план дисципліни 6

Розділ 2. Методичні рекомендації

та навчальні завдання до тем дисципліни 12

Змістовний модуль 1. Системний підхід в організації виробництва

і виробничі процеси 12

Тема 1. Предмет, мета і зміст курсу 12

Тема 2. Виробництво і виробничі системи 17

Тема 3. Виробничі процеси 21

Тема 4. Організація виробничих процесів у часі 26

Тема 5. Методи організації виробничих процесів 34

Змістовний модуль 2. Виробниче підприємство і його функціонування 41

Тема 6. Загальна та виробнича структура підприємства 41

Тема 7. Система обслуговування виробництва 46

Тема 8. Виробнича потужність підприємства 66

Змістовний модуль 3. Удосконалення виробництва на підприємстві 74

Тема 9. Організація трудових процесів 74

Тема 10. Комплексна підготовка виробництва до зміни продукції 80

Тема 11. Формування якості та забезпечення

конкурентоспроможності продукції 85

Тема 12. Оперативне управління виробництвом 94

Рекомендована література 99

Вступ

Потенціал економічного розвитку будь-якої країни визначається ефективністю функціонування виробництва. Виробничі можливості країни обумовлюють її економічну безпеку, сталість фінансової системи і рівень життя людей. Проблема підвищення ефективності організації виробничих процесів особливо актуалізується на сучасному етапі реформування економіки України, проведення широкомасштабних заходів реструктуризації промислового виробництва. Це потребує розроблення і впровадження нових підходів, способів та методів організації виробництва, які б узгоджувались із змінами, що виникають навколо та всередині підприємства.

В цих умовах підвищеної уваги заслуговує підготовка фахівців, які повинні професійно займатися питаннями організації виробництва та діяльності промислового підприємства в цілому, здатних по новому підійти до поставлених цілей і організувати виробництво з урахуванням запитів ринку.

Навчально-методичний посібник, що пропонується, покликаний надати допомогу студентам-заочникам і студентам денної форми навчання в самостійному вивченні дисципліни (модулю) «Організація виробництва», яка належить до блоку дисциплін, що забезпечують професійну підготовку бакалаврів за спеціальністю «Економіка підприємства».

Викладений у посібнику матеріал орієнтований на формування у студентів комплексу знань про виробництво, виробничі системи, засвоєння ними основ організації виробництва, її принципів, методів і положень незалежно від форм власності підприємств. Його використання має сприяти формуванню у студентів спеціальних знань й практичних навиків з прийняття ефективних управлінських рішень по створенню, функціонуванню й реорганізації виробничих систем в умовах ринкових відносин.

Для цього у навчально-методичному посібнику викладена програма курсу, запропонована тематика, що відбиває особливості організації виробництва в різних галузях промисловості, наводяться методичні поради до вивчення кожної теми, у яких містяться рекомендації щодо логічної послідовності опанування окремих питань, виділяються елементи, на які слід звернути особливу увагу, роз’яснюються найскладніші питання, надаються методичні вказівки та пояснення щодо підготовки студентів до практичних та семінарських занять, поточного й підсумкового контролю знань.

У планах практичних занять наводиться перелік питань у розрізі кожної теми, пропонуються завдання і тести, які спрямовані на поглиблене поняття раціональної організації виробництва, через самостійне виконання економічних розрахунків і вибір ефективних варіантів реалізації поставлених завдань. До того ж посібник містить теми рефератів для поглибленого вивчення курсу, а також теми індивідуальних науково-дослідних завдань.

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до типової навчальної програми з дисципліни «Організація виробництва», яка пов’язана з іншими економічними дисциплінами, що викладаються в Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Баранлвського. Посібник орієнтований на студентів усіх форм навчання. Він містить теоретичні та практичні питання для самостійного опрацювання студентами матеріалу модулю.

Посібник також може бути корисний для системи підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів промислових підприємств різних форм власності.