Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 сессия / Организация производства-Бакунов-Смирнов / Организация производства (Полонский Смирнов).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Виробниче підприємство і його функціонування

Тема 6. Загальна та виробнича струк­тура підприємства

6.1. Методичні поради до вивчення теми

Навчальна мета

Мета: Засвоїти основні принципи побудови виробничої структури підприємства і ознайомитися з вимогами щодо її ефективності.

Основні компетенції

В результаті вивчення теми студенти мають:

знати:

  • особливості елементного складу та сутність виробничої структури промислового підприємства;

  • характеристики існуючих типів виробничих структур підприємства;

  • принципи та показники просторової організації виробництва;

вміти:

  • складати генеральний план територіального розташування промислового підприємства;

  • визначати раціональність просторового розташування виробництва;

бути:

  • готовими до здійснення на практиці організації підрозділів виробничої структури підприємства.

Анотація теми

Розгляд першого питання теми «Структура основного вироб­ництва» слід розпочати з визначення сутності загальної та виробничої структури підприємства.

Загальна структура підприємства являє собою склад виробничих ланок (виробнича структура), а також організацій з управління підприємством (організаційна структура) та з обслуговування робітників, їх кількість, величину і співвідношення між ними за розміром зайнятих площ, чисельністю працівників і пропускною здатністю.

Виробнича структура - це частина загальної структури, зокрема склад виробничих підрозділів підприємства (виробництв, цехів, господарств), їх взаємозв'язок, порядок і форми кооперування. співвідношення за чисельністю зайнятих працівників, вартістю устаткування, займаній площі і територіальному розміщенню.

Первинною ланкою в організації виробничого процесу є робоче місце яке являє собою частину виробничої площі, оснащеної необхідним устаткуванням й інструментами, за допомогою яких робітник або група робітників (бригада) виконує окремі операції з виготовлення продукції або обслуговування процесу виробництва. Воно може бути простим, багатоверстатним або колективним. Сукупність робочих місць, на яких виконується технологічно однорідна робота або різні операції з виготовлення однорідної продукції утворюють виробничу ділянку. На великих і середніх підприємствах виробничі ділянки поєднуються в цехи. Цех - це виробничий й адміністративно відособлений підрозділ підприємства, у якому виконується певний комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації.

Виходячи із призначення і характеру продукції або робіт, що виконуються виділяють основні, допоміжні, обслуговуючі і побічні ділянки, цехи і господарства [3; 5; 6; 10].

Далі студентам необхідно визначити особливості цехової, безцехової, корпусної та комбінатської структурних побудов підприємств [5; 6; 10].

При розгляді другого питання теми «Типи виробничих структур» слід розпочати з визначення основних характеристик технологічної, предметної та змішаної виробничих структур промислового підприємства.

При технологічній структурі цехи і ділянки створюються за принципом технологічної однорідності виконуваних робіт або виробничих процесів з виготовлення різних виробів. При предметній структурі основні цехи створюються за окремими переділами за ознакою виготовлення кожним з них або певного виробу, або його частини.

Студентам слід додатково розглянути основні переваги та недоліки наведених типів виробничих структур [3; 5; 6; 10].

Далі студентам слід розібратися з питаннями оптимізації виробничої структури, що здійснюється шляхом всебічного її аналізу за низкою показників: розміри виробничих ланок; ступінь централізації окремих виробництв; співвідношення між основними, допоміжними та обслуговуючими виробництвами; пропорційність виробничих ланок; рівень спеціалізації окремих виробничих ланок; ефективність просторового розташування, характер взаємозв’язків між підрозділами [3; 5; 10].

При розгляді третього питання теми «Організація промислового підприємства у просторі, принципи його побудови» слід звернути увагу на значну роль і значення просторових зв’язків для забезпечення ефективності функціонування елементів структури виробництва.

Просторове розташування виробництв, цехів, господарств на території підприємства здійснюється за генеральним планом підприємства, що розробляється при його створенні. Генеральний план підприємства являє собою графічне зображення його території з усіма будинками, спорудженнями, комунікаціями, шляхами сполучення й іншими сполученнями, прив'язаними до певної території (місцевості).

Розробка генерального плану має базуватися наряді принципів: забезпечення прямоточності руху предметів праці; переміщення вантажів технологічним транспортом; скорочення довжини енергетичних комунікацій (електромережі, паро-, водо-, газопроводу); не перетинання шляхів проходження працівників на роботу із шляхами сполучення й комунікаціями; виділення в особливі групи цехів з однорідним характером виробництва (блокування цехів); врахування напрямку пануючих вітрів (троянди вітрів); врахування характеру технологічних процесів, розташованих поруч; врахування рельєфу місцевості, розташування залізничних колій, житлових селищ при розробці генерального плану.

Студентам слід більш детально розглянуті наведені принципи на прикладі конкретних промислових підприємств [3; 6; 10].

Далі студентам необхідно звернути увагу на основні показники раціонального планування виробництва та підприємства в цілому [10].