Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 сессия / Организация производства-Бакунов-Смирнов / Организация производства (Полонский Смирнов).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Тема 5. Методи організації виробничих процесів

5.1. Методичні поради до вивчення теми Навчальна мета

Мета: Оволодіти методами організації виробничих процесів в реальних умовах виробництва та засвоїти основні принципи проектування поточних ліній.

Основні компетенції

В результаті вивчення теми студенти мають:

знати:

  • сутність та специфіку організації потокового та непотокового виробництва;

  • класифікацію потокових ліній виробничого підприємства;

  • зміст та особливості впровадження автоматизованого виробництва за різних типів організації виробничого процесу;

  • сутність проектування потокових ліній виробничого підприємства;

вміти:

  • розраховувати базові показники проектування потокових ліній;

  • вирішувати завдання із сполучення організаційних типів і методів здійснення виробництва;

бути:

  • здатні на практиці вирішувати складні завдання з планування та організації виробничих процесів за різних методів здійснення виробництва.

Анотація теми

При вивченні першого питання теми «Методи організації виробни­цтва та їх порівняльна харак­теристика» слід зазначити, що залежно від особливостей виробничих процесів і типу виробництва застосовується певний метод організації виробництва. Метод організації виробництва - це спосіб здійснення виробничого процесу, що являє собою сукупність засобів і прийомів його реалізації, що характеризується рядом ознак, головними з яких є взаємозв'язок послідовності виконання операцій технологічного процесу з порядком розміщення устаткування і рівнем безперервності виробничого процесу.

В практиці діяльності виробничих підприємств виділяють три методи організації виробництва: непотоковий; потоковий; автоматизований.

Непотокове виробництво характеризується наступними ознаками: всі робочі місця розміщаються по однотипним групам устаткування без певного зв'язку з послідовністю виконання операцій; на робочих місцях обробляються різні по конструкції, технології виготовлення предмети праці; технологічне устаткування в основному універсальне; деталі переміщаються в процесі виготовлення складними маршрутами. Непотоковий метод застосовується переважно в одиничному і дрібносерійному виробництві.

При потоковому виробництві предмет праці в процесі обробки переміщується за встановленим найкоротшим маршрутом із заздалегідь фіксованим темпом. Застосовується він і при крупно- і середньосерійному випуску продукції. Потокова організація виробництва характеризується наступними ознаками: поділ виробничого процесу на окремі операції і тривале їх закріплення за певним робочим місцем; спеціалізація кожного робочого місця на виконанні певної операції з постійним закріпленням одного або обмеженої кількості технологічно подібних предметів праці; узгоджене і ритмічне виконання всіх операцій на основі єдиного розрахункового такту (ритму) потокової лінії; розміщення робочих місць у строгій відповідності з послідовністю технологічного процесу; передача деталей з операції на операцію з мінімальною перервою і за допомогою спеціальних транспортних пристроїв.

Під автоматизацією виробництва розуміють процес, при якому всі або переважна частина операцій, що вимагають фізичних зусиль робітника, передаються машинам і здійснюються без його особистої участі. За робітником залишаються лише функції налагодження, нагляду і контролю. Розрізняють чотири основних напрямки автоматизації: а) впровадження напівавтоматичних і автоматичних верстатів; б) створення комплексних систем машин з автоматизацією всіх ланок виробничого процесу; в) конструювання і виробництво промислових роботів; г) розвиток комп'ютеризації і гнучкості виробництв і технологій.

Під час розгляду другого питання теми «Класифікація потокових ліній» треба усвідомити, що залежно від рівня спеціалізації виробництва, обсягу й характеру випуску продукції, техніки і технології, що застосовуються потокові лінії класифікуються по ряду ознак.

Студентам необхідно розглянути основні види потокових ліній за такими класифікаційними ознаками: за номенклатурою оброблюваних виробів (постійні-потокові однопредметні лінії, постійні-потокові багатопредметні лінії); за методом обробки закріплених предметів (перемінно-потокові лінії, групові потокові лінії); за ступенем безперервності виробництва (безперервні потокові лінії, переривані або прямоточні лінії); за способом підтримки такту (лінії з регламентованим тактом); за охопленням виробництва (потокові, дільничні, цехові, міжцехові, наскрізні) [3; 10].

Самостійне вивчення третього питання теми «Проектування потокових лі­ній» передбачає дослідження основних способів та показників проектування потокових ліній. Залежно від числа робочих місць на лінії, транспортних пристроїв, що застосовуються, площі ділянки, цеху планування лінії може бути із прямолінійним, дворядним, зиґзаґоподібним, кільцевим розташуванням робочих місць [3; 10].

При проектуванні потокової лінії роблять розрахунок ряду показниківїї роботи: такт і темп потокової лінії, загальна чисельність робітників, зайнятих на потоковій лінії, крок, швидкість руху та загальна довжина конвеєра. Студентам слід детально ознайомитись з формулами розрахунку та специфікою застосування наведених показників при проектуванні потокових ліній промислових підприємств [10].