Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Неорганічна хімія.doc.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина

Завдання 1. Одержання галогенів

В одну суху пробірку насипте 0,5 г хлориду, в другу - броміду, в третю - йодиду калію. В кожну пробірку добавте таку ж кількість сухого КMnО4. Змочіть вміст пробірок 2М розчином H2SO4 і нагрійте на фоні білого паперу. Спостерігайте утворення галогенів. Результати спостережень записують в лабораторний журнал. Напишіть відповідні рівняння реакції,

Завдання 2. Властивості галогенів

2.1.Сублімація йоду.

Покладіть у склянку (без носика) кілька кристаликів йоду і закрийте його круглодонною колбочкою з холодною водою. Повільно нагрійте склянку з йодом на пісочній бані і спостерігайте заповнення склянки парами йоду. При цьому кристалики йоду безпосередньо перетворюються в пару, минаючи рідкий стан. На холодному дні колбочки можна состерігати утворення кристаликів йоду.

2.2.Реакція виявлення вільного йоду

В три пробірки внесіть 5-6 крапель свіжоприготованого крохмального клейстеру і добавте по 1-2 краплі хлорної, бромної і йодної води. Спостерігайте зміну кольорів розчинів. Наявність якого галогену в вільному стані можна визначити за допомогою крохмалю? На шматочки білого хліба, картоплі, білого буряка нанесіть одну-дві краплі йодної води. Що спостерігається? На що вказують одержані результати?

2.3.Розчиність брому в воді

Внесіть у пробірку піпеткою кілька крапель брому і долийте 5 см3 води, закрийте пробірку корком і добре збовтайте. Спостерігайте розчинність брому у воді. Розчин брому в воді називають бромною водою. Розчинність брому у воді при кімнатній температурі - близько 3,5г в 100 г води. Зверніть увагу на колір бромної води. Розчин залишіть для наступних дослідів, а надлишок потім влийте в спеціальну банку.

2.4.Розчинність йоду в воді

Покладіть у пробірку декілька кристаликів йоду, додайте 4-5 см3 дистильованої води і добре перемішайте скляною паличкою. Зверніть увагу на появу яскраво-жовтого забарвлення розчину.

Розчин йоду в воді називають йодною водою. Розчинність йоду в воді незначна: 0,08г в 100г води. Розчин розділіть на дві частини. Одну частину збережіть до наступних дослідів.До другої частини, де є надлишок нерозчиненого йоду, додайте декілька кристаликів калію йодиду. Спостерігайте поступове розчинення йоду внаслідок утворення комплексної сполуки. Зверніть увагу на буро-червоне забарвлення розчину.

2.5.Оксидаційні властивості хлорної, бромної та йодної води.

1. До розчинів калію броміду та калію йодиду додайте хлорну воду і 1–2 см3 бензолу. Спостерігайте виділення брому та йоду. Напишіть рівняння реакцій.

2. До розчину калію йодиду додайте бромну воду і 1-2 см3 бензолу. Напишіть рівняння реакції.

Завдання 3.Галогеноводні

3.1.Одержання хлороводню та його властивості

У пробірку з газовивідною трубкою помістити 0,5-1,0 г натрію хлориду, долити 3-4 см3 конц. H2SO4 і все це обережно нагрівати. Перевірте дію газу, що утворився за допомогою вологого лакмусового папірця. Напишіть рівняння реакції.

3.2.Властивості солей галогеноводневих кислот

3.2.1.Відновні властивості галогенід-йонів

До 1-2 см3 розчинів калію (або натрію) хлориду, броміду і йодиду в окремих пробірках додайте таку саму кількість калію дихромату, підкисленого сульфатною кислотою. Напишіть рівняння відповідних реакцій.

3.2.2.Одержання нерозчинних галогенідів

Використовуючи розчини відповідних розчинних солей, отримайте малорозчинні та нерозчинні солі: CaF2, AgCl, AgBr, AgJ, Cu2J2, PbJ2, PbCl2. Розчин з осадом PbJ2 підігрійте до розчинення осаду і охолодіть. Спостерігайте утворення блискучих кристаликів "золотого дощу".

3.2.3.Забарвленя полум'я йонами галогенів

Петлю, зроблену з мідної дротини, занурте по черзі в розчин хлоридної бромідної та йодидної кислоти і внесіть кожний раз в полум'я газового пальника. Що спостерігається?

3.3.Одержання і властивості оксигеновмісних сполук галогенів

3.3.1.Одержання та властивості жавелевої води

Налийте в пробірку 5-10 см3 розбавленого розчину калію гідроксиду, помістіть в склянку з водою і льодом та протягом 5-6 хв. пропускайте через розчин газоподібний хлор. В результаті реакції в розчині утворюється суміш калію хлорид. Такий розчин називається жавелевою водою.

Якщо замість калію гідроксиду взяти натрію гідроксид, то в розчині утворюється розчин натрію хлориду. Такий розчин називають лабораковою водою. Інколи різниці між ними не проводять і обидва розчини називають "жавелевою водою".

Дослідіть властивості жавелевої води, подіявши нею на розчини барвників (напр. індиго чи фуксину), а також на пофарбовану тканину. Що при цьому спостерігаеться? Повторіть ці ж самі досліди, додавши до жавелевої води декілька крапель сульфатної кислоти. Чому процес знебарвлення в присутності H2SO4 відбувається значно швидше? Напишіть рівняння реакції.