Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Неорганічна хімія.doc.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина Завдання 1. Ферум, Залізо.

1.1.Взаємодія заліза з кислотами

Налийте в три пробірки розчини 2н кислот: у першу – хлоридної, в другу – сульфатної, в третю – нітратної. В кожну пробірку внесіть залізні ошурки. Спостерігайте за протіканням реакцій при кімнатній температурі, а потім при нагріванні. Додайте у всі пробірки по 5-7 крапель 0,01 н розчину амонію роданіду, який є реактивом на йон Fe3+. Повторіть досліди з концентрованими кислотами. З якими кислотами утворюється йон Fe3+? Напишіть рівняння реакцій, вказавши оксидник і відновник та урівнявши рівняння методом електронного балансу.

1.2.Пасивування заліза

Налийте в пробірку димлячої нітратної кислоти і занурте добре очищений наждачним папером залізний дріт або цвях. Через декілька хвилин обережно, уникаючи поштовхів, вийміть його з кислоти і добре промийте водою під краном, а потім занурте на 1-2 хвилини у розчин купруму (ІІ) сульфату. Паралельно занурте залізний цвях, необроблений нітратною кислотою. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

Завдання 2. Сполуки феруму (ІІ)

2.1.Одержання та властивості феруму (II) гідроксиду

Налийте у пробірку 0,5 см3розчину феруму (ІІ) сульфату або солі Мора (свіжоприготованих) і додайте краплями 2н розчинNaOHдо утворення зеленуватого осаду феруму (ІІ) гідроксиду. Розділіть осад на дві пробірки. В одну пробірку додайте декілька крапель розбавленої хлоридної кислоти. Вміст другої пробірки перемішайте скляною паличкою і спостерігайте через декілька хвилин побуріння осаду внаслідок утворення феруму (ІІІ) гідроксиду під дією кисню повітря і води. Напишіть рівняння реакцій.

2.2.Характерна реакція йонів Феруму (ІІ)

Налийте в пробірку 0,5-1 см3розчину солі Феруму (ІІ) і додайте одну краплю розчину калію гексаціаноферату (ІІІ) (K3[Fe(CN)6]). Осад якого кольору утворився? Напишіть рівняння реакції в молекулярній та йонній формах. Дана реакція є аналітичною для виявлення йонівFe2+.

2.3.Відновні властивості сполук феруму (ІІ)

2.3.1.Відновлення калію перманганату

Налийте у пробірку 0,5 см3розчину калію перманганату і 2-3 краплі розбавленої сульфатної кислоти. Внесіть в розчин один мікрошпатель кристалів феруму (ІІ) сульфату або солі Мора. Спостерігайте знебарвлення розчину. Напишіть рівняння реакції.

2.3.2.Відновлення бромної води

Налийте у пробірку 1-2 см3розчину залізного купоросу і 0,5 см3розбавленої сульфатної кислоти. Внесіть в пробірку бромної води. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

2.3.3.Відновлення аргентуму нітрату

Налийте в дві пробірки по 0,5 см3 розчину солі Феруму (ІІ). В одну з них додайте рівний об'єм розчину аргентуму нітрату і легко нагрійте, не доводячи до кипіння. Що спостерігається? Охолодіть пробірку. Додайте до неї і в контрольну пробірку по одній краплі 0,01 н розчину калію або амонію роданіду. В якій пробірці появляється забарвлення і чому? Напишіть рівняння реакції відновлення аргентуму нітрату до металічного срібла феруму (ІІ) сульфатом.

Завдання 3. Сполуки Феруму (ІІІ)

3.1. Одержання та властивості феруму (ІІІ) гідроксиду

У дві пробірки налийте по 0,5 см3 розчину феруму (ІІІ) хлориду і додайте по 5-10 крапель 2н розчину натрію гідроксиду. Який колір осаду? В одну пробірку прилийте 0,5-1 см3 2н розчину НСl, в другу - 1-2 см3 конц. NaOH. В якій пробірці розчинився осад? Напишіть відповідні рівняння реакцій.

3.2. Оксидаційні властивості сполук Феруму (ІІІ)

У дві пробірки прилийте по 0,5-1,0 см3розчину феруму (ІІІ) хлориду. В першу пробірку додайте 1-2 см3сірководневої води, а в другу – 0,5-1,0 см3 розчину йодиду калію. Які зміни спостерігаються? Складіть відповідні рівняння реакцій.

3.3. Якісні реакції на йони Феруму (ІІІ)

3.3.1.Взаємодія з калію гексаціанофератом (II)

До 0,5 см3розчину феруму (ІІІ) хлориду прилийте 5-10 крапель розчинуK4[Fe(CN)6]. Який колір утвореного осаду? Напишіть рівняння реакції та назвіть утворену сполуку.

3.3.2.Взаємодія з амонію роданідом

До 0,5 см3розчину феруму (ІІІ) хлориду прилийте 5-10 крапель розчину амонію роданіду. Такий же дослід зробіть з розчином феруму (ІІ) сульфату. Який колір розчину в одному і другому випадку? Напишіть рівняння реакцій.

Завдання 4.Гідроліз солей Fe2+ і Fe3+

Налийте в одну пробірку 0,5-1 см3 розчину соліFe2+, в другу – таку ж кількість соліFe3+і визначіть реакцію середовища за допомогою нейтрального розчину лакмусу. Нагрійте пробірки. Що спостерігається? Розбавивши розчин в 3-5 раз, спостерігайте, що відбувається. Яка сіль у більшій мірі зазнає гідролізу? Добавлянням якої речовини можна зменшити ступінь гідролізу? Напишіть рівняння гідролізу і вираз для константи гідролізу.

Завдання 5. Комплексні сполуки Fe2+ і Fe3+