Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Неорганічна хімія.doc.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Контрольні питання

1.Електронна структура атомів Хрому, Молібдену і Вольфраму.

2.Хрому (III) оксид та гідроксид: одержання і властивості, здатність до комплексоутворення.

3.Амфотерний характер хрому (III) гідроксиду. Солі тривалентного хрому, одержання і застосування.

4.Хрому (VI) оксид і хромова кислота, одержання, властивості і застосування.

5.Хромати і дихромати, одержання, властивості і застосування.

6.Стан рівноваги хромат- і дихромат-йонів у розчині.

7.Оксидаційні властивості хроматів та дихроматів в залежності від рН середовища.

8.Молібден і Вольфрам, загальна характеристика, здатність до утворення ізополі- та гетерополікислот.

9.Біологічне значення елементів VIБ підгрупи.

10.Здійснити наступні перетворення:

Cr2O3 → Cr → CrCl3 → Na2CrO4 → Na2Cr2O7

11.Визначити молекулярну масу та формулу вольфраму флуориду, якщо відомо, що його пари (н.у.) в 10,3 рази важчі за повітря.

12.Під час реакції 1 г водного розчину гідроген пероксиду з надлишком калій дихромату в присутності сульфатної кислоти виділилося 200 см3 газу (при температурі 27˚С та тиску 100 кПа). Визначте масову частку гідроген пероксиду в розчині.

13.Які кислоти діють на молібден і вольфрам? Як перетворити ці метали на водорозчинні сполуки, використовуючи луг чи речовини з основними властивостями? Напишіть рівняння реакцій.

14.Чи однаково змінюються хімічні властивості простих речовин та сполук елементів (оксидів, гідроксидів) в ряду Cr – Mo – W? Дайте необхідні пояснення.

15.Чому для Хрому та Сульфуру подібні тільки лише сполуки – похідні вищих валентних станів елементів? Чи існує така подібність між сполуками Cульфуру (VI) та Молібдену (VI), Сульфуру (VI) та Вольфраму (VI)?

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина

Завдання 1. Хром

1.1. Відношення хрому до кислот

Покладіть у три пробірки по невеликому кусочку хрому і додайте по 2-3 см3 : у першу – розбавленої хлоридної кислоти, у другу – розбавленої сульфатної кислоти, у третю – розбавленої нітратної кислоти. Спостерігайте за протіканням реакцій спочатку при кімнатній температурі, а потім при нагріванні. Повторіть досліди з концентрованими кислотами. Чому хром не взаємодіє з концентрованою HNO3? Напишіть відповідні рівняння реакцій.

1.2. Одержання хрому(III) оксиду

Наважку амонію дихромату (1-2 г) помістіть у фарфоровий тигель і злегка підігрійте для початку реакції. Після охолодження тигля зважте порошок хрому (III) оксиду і обчисліть процентний вихід. Напишіть рівняння реакції.

1.3.Дослідження розчинності хрому (III) оксиду

В п’ять пробірок помістіть по одному мікрошпателю хрому (III) оксиду і додайте по 0,5 см3: в першу – дистильованої води, в другу – розбавленої HCl; в третю – розбавленої Н2 4; в четверту – розбавленої НNО3; в п’яту – розбавленого розчину NaOH.

Що при цьому відбувається? Повторіть досліди з концентрованими розчинами. Напишіть рівняння реакцій.

1.4.Одержання та властивості хрому(III) гідроксиду

Одержіть осад хрому (III) гідроксиду обережним (краплями при перемішуванні) додаванням розчину натрію гідроксиду до 3-4 см3 розчину солі хрому (III). Поділіть розчин на дві пробірки. До однієї додайте розчин HCl, до другої – надлишок розчину NaOH. Відзначте різницю в забарвленні розчинів. Напишіть рівняння проведених реакцій. Розчин хроміту натрію збережіть для наступних дослідів.

1.5.Гідроліз солей хрому (III)

1.5.1.Гідроліз хрому (III) сульфату

В пробірку помістіть декілька кристаликів хрому (III) сульфату, додайте 1-2 см3 води і розмішайте паличкою до повного розчинення солі. За допомогою універсального індикатора визначіть рН середовища. Напишіть рівняння першої стадії гідролізу солі.

1.5.2.Гідроліз натрію хроміту

Розчин натрію хроміту, одержаний при дії на розчин солі хрому (ІІІ) надлишком розчину NaOH, помістіть у водяну ванну і нагрійте його до випадання осаду. Напишіть рівняння реакції.

1.6.Оксидація сполук хрому (III)

а) У пробірку з хромітом натрію додайте 1-2 краплі розчину лугу і 3-5 крапель 3%-ного розчину гідрогенпероксиду. Нагрійте суміш на водяній ванні до переходу від зеленого забарвлення розчину до жовтого, що вказує на утворення в розчині натрію хромату. Напишіть рівняння реакції.

б) В пробірку з 5-6 краплями хрому (III) сульфату додайте 2-3 краплини сульфатної або нітратної кислоти і один мікрошпатель натрію бісмутату (NaBiO3). Вміст пробірки добре перемішайте і підігрійте. Дайте осісти надлишку бісмутату натрію і відмітьте появу в розчині оранжевого забарвлення.