Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Неорганічна хімія.doc.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
813.06 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина Завдання 1. Купрум, Мідь.

1.1.Одержання порошку міді.

Налийте в фарфорову чашку 10-15 см3насиченого розчину купруму (ІІ) сульфату і додайте невеликими порціями обчислену кількість порошку цинку, перемішуючи розчин скляною паличкою. Коли реакція закінчиться, злийте рідину, обробіть осад розбавленою хлоридною кислотою. Щоб розчинити залишки цинку, промийте осад кілька разів водою методом декантації, перенесіть його на лійку Бюхнера, профільтруйте і ще раз промийте на лійці до нейтральної реакції. Одержаний порошок міді висушіть між аркушами фільтрувального паперу, перенесіть у банку і щільно закрийте корком. На чому базується ефект витіснення міді із її солей цинком? Напишіть рівняння реакції.

Завдання 2. Сполуки Купруму (і)

2.1.Одержання купруму (І) йодиду

Налийте в пробірку декілька крапель розчину купруму сульфату, розбавте його водою і долийте розчин калію йодиду. Зверніть увагу на зміну забарвлення розчину і утворення білого осаду купруму (І) йодиду. Відлийте частину розчину в іншу пробірку. Розбавте його водою і долийте розчин крохмалю. Що при цьому спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

2.2.Одержання комплексного купруму (І) тіосульфату

Виберіть піпеткою рідину над осадом купруму (І) йодиду, одержаного в попередньому досліді. Додайте в пробірку з осадом кілька крапель натрію тіосульфату. Що відбувається з осадом? Напишіть рівняння реакції, яка супроводжується утворенням добре розчинної комплексної сполуки – натрію дитіосульфатокупрату (І) (Na2[Cu(S2O3)2]).

2.3.Одержання купруму (І) роданіду

До 1-2 крапель розчину купруму сульфату додайте 2-3 краплі калію (або амонію) роданіду. Спостерігайте утворення чорного осаду купруму (ІІ) роданіду.Напишіть рівняння реакції. Додайте 2-3 краплі сульфатної кислоти і 2-3 краплі натрію сульфіту (Na2SO3) і спостерігайте зміну чорного кольору осаду на білий внаслідок відновлення йона купруму (ІІ) до йона купруму (І).

Завдання 3. Сполуки Купруму (ІІ)

3.1 Одержання і властивості купруму (ІІ) гідроксиду

Налийте в пробірку 4-5 см3розчину купруму сульфату і додайте такий самий об’єм розбавленного розчину натрію гідроксиду. Спостерігайте утворення драглистого блакитного осаду купруму (ІІ) гідроксиду. Збовтайте вміст пробірки і розділіть його на чотири пробірки. Додайте до першої розбавленої хлоридної кислоти і спостерігайте розчинення осаду. До другої пробірки додайте такий самий об’єм концентрованого розчину лугу і нагрійте. Купруму гідроксид в концентрованому розчині лугу розчиняється частково з утворенням куприту (натрію або калію), внаслідок чого розчин над осадом забарвлюється в фіолетовий колір (проявляються амфотерні властивості купруму (ІІ) гідроксиду). При розбавленні розчину він розкладається і фіолетовий колір зникає. До третьої пробірки додайте краплями розчин аміаку до розчинення осаду внаслідок утворення комплексної сполуки - солі тетраамінкупруму (ІІ) гідроксиду ([Cu(NH3)4](OH)2) інтенсивного синього кольору. При підкисленні розчину кислотою комплекс розкладається і синій колір перетворюється у блакитний. Вміст четвертої пробірки нагрійте до кипіння. Спостерігайте зміну кольору осаду з блакитного на чорний внаслідок перетворення купруму (ІІ) гідроксиду в купруму (ІІ) оксид. Злийте обережно з осаду рідину, а осад розділіть на три пробірки. До першої додайте концентрованоїHCl, до другої – конц.H2SO4, до третьої – конц.HNO3і спостерігайте за реакціями спочатку на холоді, а потім при нагріванні. Напишіть рівняння реакцій.