Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патологічна фізіологія, Модуль 2-Методичка.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота студента

Дослід 1. Визначити протромбіновий час (реакція Квіка) у собаки з цирозом печінки.

Моделювання цирозу печінки. На протязі двох тижнів до заняття тварині вводили підшкірно масляний розчин чотирихлористого вуглецю з розрахунку 4 мл на 1 кг маси.

Перед заняттям у собаки з вени беруть 4,5 мл крові, змішують з 0,5 мл 3,4% розчину цитрату або 1,34% оксалату натрію (для зв'язування іонів кальцію). Кров центрифугують, плазму відсмоктують.

Визначення протромбінового часу. У конічну пробірку наливають 0,2мл плазми підігрівають на водяній бані при 38°С; додають 0,2мл нагрітої до 38°С суміші з рівних частин тромбопластину та 0,5% розчину кальцію хлориду. Відраховують у секундах час від додавання суміші до ознак зсідання плазми (поява ниток фібрину).

Формула розрахунку протромбінового показника:

,

де А - час зсідання, вказаний на стандартному тромбопластині, який використовують для дослідження; Б - час зсідання плазми дослідної тварини. Нормальний ПТІ в межах - 70-100%.

Роблять заключення і висновки, відповідаючи на наступні питання:

  1. який протромбіновий час і ПТІ у дослідної тварини?

  2. який механізм гіпокоагуляції, яка фаза коагуляційного гемостазу порушена?

  3. яка функція печінки порушується?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дослід 2. Підрахувати кількість тромбоцитів у кролика з променевою хворобою.

Моделювання променевої хвороби у кролика. За три дні до заняття тварину опромінюють - доза 2Гр. На занятті визначають кількість тромбоцитів у периферичній крові.

На ділянку крайової вени вуха наносять кілька крапель 14% розчину сірчанокислої магнезії. Проколюють вену, обережно скляною паличкою змішують кров з магнезією у співвідношенні 2:10.

З одержаної суміші готують мазок, фарбують за Романовським. Для кращої видимості тромбоцитів мазок перефарбувати.

Проводять підрахунок кількості тромбоцитів на 1000 еритроцитів у звуженому полі зору під імерсійним об'єктивом мікроскопа. Формула розрахунку:

,

де Н - кількість тромбоцитів на 1000 еритроцитів;

А - кількість еритроцитів у 1л.

Методику підрахунку кількості еритроцитів див. заняття №19 Роблять заключення і висновки, відповідаючи на наступні питання:

  1. який вміст тромбоцитів у кролика?

  2. який механізм розвитку тромбоцитопенії при гострій променевій хворобі?

  3. які можливі наслідки тромбоцитопенії?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Підпис викладача ______________