Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пам'ятка ПМК 2 - укр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра гігієни та екології

МАТЕРІАЛИ

ДО ПІДСУМКОВОГО

МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ

З ГІГІЄНИ ТА ЕКОЛОГІЇ

Модуль 2

„СПЕЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ ГІГІЄНИ

ТА ЕКОЛОГІЇ”

Івано-Франківськ

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Завідувач кафедри

гігієни та екології ІФНМУ

проф. М. І. Мізюк

«______»____________20___ р.

МОДУЛЬ 2

„СПЕЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ ГІГІЄНИ ТА ЕКОЛОГІЇ”

1 Теоретична частина Змістовий модуль 7 Екологія людини, її методи та основні закони

1. Предмет екології. Взаємовідношення екології та гігієни. Методи екології (холістичний, мерологічний, експериментальний методи, методи моделювання).

2. Екосистеми. Біосфера та її еволюція.

3. Кібернетична природа та стабільність екологічних систем. Структура та функціонування екологічних систем. Біогеохімічні цикли.

4. Однонаправленість руху енергії в біогеоценозах.

5. Підтримуюча здатність середовища і її зв’язок з ростом популяції людей. Урбанізація населення.

6. Основні закони екології.

7. Екологічні фактори та денатурована біосфера і їх дія на здоров’я людей.

8. Захист природного середовища.

9. Методи вивчення дії денатурованої біосфери на здоров’я населення.

10. Сучасні проблеми поширеності та характеру патології людини. Зміст поняття здоров’я. Критерії здоров’я та розподіл населення на групи здоров’я.

11. Методичні принципи вивчення впливу чинників оточуючого середовища на здоров’я людей. Визначення мети, завдань і програми досліджень.

12. Зони спостереження. Форми методи, схеми досліджень здоров’я населення в зв’язку з впливом факторів забрудненого навколишнього середовища.

13. Комплексні методи оцінки забруднення навколишнього середовища та здоров’я населення.

14 Методи математичної статистики в аналізі гігієнічних досліджень. Ступінь впливу денатурованої біосфери на здоров’я людей.

15 Зони забруднення біосфери. Зони забруднення території України внаслідок Чорнобильської катастрофи.

16. Поняття адаптації та компенсації організму до факторів навколишнього середовища. Стадії адаптації.

17 Захист навколишнього середовища від забруднення.

18. Гігієнічне значення клімату, погоди, їх вплив на здоров’я

населення.

19. Погода, визначення поняття. Формування погоди. Погодоформуючі та погодохарактеризуючі фактори.

20. Види атмосферної циркуляції, основні термобаричні утворення: антициклони, циклони, атмосферні фронти. Прямий і опосередкований вплив погоди на здоров`я людини. Геліометеотропні реакції здорової та хворої людини. Медичні класифікації погоди. Профілактика геліометеотропних реакцій: перманентна, сезонна, термінова. Вплив погоди на динаміку забруднення атмосферного повітря. Поняття про температурну інверсію.

Клімат, визначення поняття. Кліматоформуючі та кліматохарактеризуючі фактори і показники. Загальні та прикладні (медична, будівельна) класифікації клімату. Кліматичні особливості різних географічних регіонів. Клімат, здоров`я і працездатність. Поняття про медичну географію і медико-географічне картографування. Акліматизація. Фази акліматизації. Кліматотропні реакції здорової та хворої людини, їх профілактика. Особливості акліматизації в умовах полярних зон, пустель, високогір`я, сухих та вологих тропіків. Використання клімату з лікувально-оздоровчою метою.

Змістовий модуль 8 Здоровий спосіб життя, особиста гігієна та психогігієна

1.  Гігієнічні основи здорового способу життя. Фактори ризику та їх профілактика. Поняття про комбіновану, комплексну та поєднану дію чинників навколишнього середовища на здоров’я людини.

2. Гігієнічні аспекти медичної біоритмології. Основи психогігієни та психопрофілактитки.

3. Гігієнічні принципи загартовування. Гігієнічна характеристика лазень і їх роль у збереженні здоров’я та профілактиці захворювань.

4. Гігієнічні вимоги до одягу, взуття та предметів побуту. Гігієнічна оцінка лікарняного одягу.

Змістовий модуль 9

Гігієна лікувально-профілактичних закладів.

Радіаційна гігієна

1. Гігієнічні принципи лікарняного будівництва та створення оптимальних умов для перебування хворих і роботи медичного персоналу. Санітарна експертиза проектів будівництва лікувально-профілактичних закладів.

2. Гігієнічні принципи лікарняного будівництва. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки і будівель лікарні.

3. Гігієнічні аспекти організації праці лікарів. Профілактика професійно-зумовлених захворювань лікарів різних спеціальностей.

4. Гігієнічні вимоги до палатної секції та лікарняної палати. Методики вивчення мікрокліматичних умов та ефективності вентиляції в палаті. Показники якості повітря в палаті.

5. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації приймального відділення лікарні. Особливості організації прийому хворих до інфекційних відділень лікарень. Санітарно-протиепідемічний режим.

6. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації терапевтичного відділення. Санітарно-протиепідемічний режим.

7. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації хірургічного відділення лікарні. Санітарно-протиепідемічний режим.

8. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації акушерсько-гінекологічного відділення та пологового будинку. Санітарно-протиепідемічний режим.

9. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації дитячого відділення лікарні. Санітарно-протиепідемічний режим.

10. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації інфекційного відділення лікарні. Профілактика внутрішньолікарняних інфекцій. Санітарно-протиепідемічний режим.

11. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації рентгенологічного відділення лікарні. Санітарно-дозиметричний контроль. Методика визначення необхідного протирадіаційного захисту.

12. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації радіологічного відділення лікарні. Санітарно–дозиметричний контроль. Гігієнічна оцінка ефективності протирадіаційного захисту.

13. Знешкодження та знезараження стічних вод лікарні та здоров’я населення (основні принципи знешкодження та знезараження стічних вод при наявності та при відсутності централізованих каналізаційних систем, локальні очисні споруди сільських лікарень та окремо розміщених оздоровчих закладів).

14. Гігієнічна характеристика іонізуючого випромінювання (фізичні властивості, біологічна дія, види доз, прилади та одиниці вимірювання, патологія). Гігієнічні принципи радіаційного контролю. Норми радіаційної безпеки.

15. Гігієнічна характеристика факторів, які визначають характер і важкість променевих ушкоджень. Кількісні та якісні характеристики радіонуклідів та іонізуючих випромінювань. Гігієнічні принципи радіаційного контролю.

16. Гігієнічні основи протирадіаційного захисту у медицині, промислових та побутових умовах. Методика оцінки радіаційного фону місцевості. Основні санітарні правила роботи з радіоактивними речовинами.

17. Методика вивчення впливу факторів навколишнього середовища на здоров’я населення: вибір зон спостереження, оцінка ступеню забруднення довкілля, визначення інтегрального індексу здоров’я.

Змістовий модуль 10

Гігієна надзвичайних станів

1. Завдання, сили та засоби медичної служби з гігієнічного забезпечення, цивільних формувань. Санітарний нагляд за порядком збору та поховання загиблих при катастрофах, задачі медичної служби при надзвичайних ситуаціях.

2. Гігієнічні принципи організації польового водопостачання. Задачі і обов’язки служб, що приймають участь в організації польового водопостачання при надзвичайних ситуаціях.

3. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації пунктів водопостачання та водорозбору. Санітарний нагляд за водопостачанням цивільних формувань та потерпілого населення в умовах надзвичайних ситуаціях.

4. Організація харчування у польових умовах. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації польового пункту харчування.

5. Гігієнічна характеристика раціонів виживання. Способи захисту продовольства від зараження радіоактивними та отруйними речовинами, методи дезактивації та знешкодження.

6. Гігієна польового розташування цивільних формувань. Види і способи польового розташування формувань. Перспективні польові житла та їх гігієнічна оцінка. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та споруд і сховищ.

7. Санітарно-гігієнічні заходи при пересуванні цивільних формувань залізницею, автомобільним транспортом та пішки. Санітарний нагляд за лазнево-пральним обслуговуванням особового складу формувань в польових умовах.

8. Особливості гігієни праці ліквідаторів катастроф.